2024. május 29. szerda Magdolna

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban? (x)

Agro Napló
Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani. A szakirodalom azt javasolja, hogy nagy mennyiségű talajjavító anyagot csak két állomány között érdemes kijuttatni és azt jól bedolgozni, átkeverni a talaj felső rétegében. Ma már azonban egyre kevesebb a „meloratív” talajjavítás, inkább a kis dózisú tápanyagnak is tekinthető „talajjavító” anyagok használata került előtérbe.

Kalciumot szórhatunk „fejtrágyaként”!

A kalciumalapú talajjavító anyagokat kis dózisban (150–300 kg/ha) állományba is kijuttathatjuk. Fontos, hogy karbonátos meszet vagy gipszes meszet használjunk (semmiképpen sem égetett meszet), amelyek nem perzselik a növény levelét. A kalcium lehet fontos és hiányzó tápanyag a növénynek, leköti a savakat, lazítja porózussá teszi a felső talajréteget. A víz így könnyebben utat talál, és a növény a kalcium mellett kénhez, magnéziumhoz is jut, és még a tápanyagpótlás is ideálisabb lesz.

Szerves anyagot is pótolhatunk?

Kis mennyiségben még szerves anyagot is kijuttathatunk a vetés után vagy állományba. Nagyon sok jó minőségű pelletált trágyát lehet már vásárolni, amelyek „fejtrágyaként” is használhatóak. A folyékony szerves trágyák, mint a Vulcan Power pedig akár nagyobb dózisban is kerülhetnek a fejtrágyaként használt nitrogénoldatba (UAN, DAM, Nitrosol stb.). A folyékony szerves trágyával nagyon sok és sokféle tápanyagot tudunk pótolni, kicsit javítjuk a talajok biológiai aktivitását, növeljük a növények stressztűrő képességét. És nem utolsósorban sokkal kevesebb nitrogénnel is tudunk eredményesen termelni.

  

Granulált kén, ahol lúgos vagy szikes a talaj!

A jelenleg zajló klímaváltozás felgyorsítja az erre hajlamos talajok lúgosodását és szikesedését. A magas sótartalmú vizekkel történő öntözés, az intenzívebb inputanyag-használat pedig felerősíti és felgyorsítja a talajok terméketlenné válását. Az ilyen lúgos, szikes talajokon savakkal lehet megállítani a pH-emelkedést, amelyre kimondottan alkalmas a granulált kén. A kén egyben tápanyaggá válik (az ilyen talajokon szinte mindig kénhiány is fellép), illetve kénessavképződés indul meg. A granulált kén lassan oldódik, hatását évekig kifejti. Kiszórhatjuk állományba is, a csapadék lassan bemossa, elpárologni nem tud, hatóanyagai nem illannak el.

 

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?