A Corteva Agriscience megtartotta őszi Portfólió Farm rendezvénysorozatát (x)

Agro Napló
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját. A rendezvényre látogatók megismerhették a Corteva legújabb Pioneer® kukorica és napraforgó vetőmag kínálatát, a legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szereket, továbbá monitoring és permetező mezőgazdasági drón megoldásokat.

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről. Az egyes helyszíneken hét-hét állomás fogadta az érdeklődőket, ahol a Corteva munkatársai bemutatták a kísérleti parcellákat és szakmai információkat nyújtottak a fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához.

„A Corteva célja, hogy a különböző termesztési régiókban eljusson a gazdálkodókhoz minden információ és személyesen is megtekinthessék a kínálatunkban szereplő termékeket, ezért a Portfólió Farm rendezvénysorozat helyszínei közül Szarvas és Debrecen öntözött terület, Dombóváron pedig a csapadékeloszlás szempontjából kedvező elhelyezkedésnek és a hosszú évek óta tartó tudatos talajművelésnek köszönhetően, még az idei száraz körülmények között is meg tudtuk mutatni, hogy a Pioneer® kukorica és napraforgó hibridek mit mutatnak. A rendezvényen bemutatott dróntechnológia az agrárdigitalizáció és a fejlődésre való törekvés tendenciáit mutatja. Reméljük hozzá tudunk járulni ezekkel a technológiákkal ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság még termelékenyebb legyen. Elkötelezettek vagyunk a párbeszéd és a személyes kapcsolat mellett. Bízom benne, hogy a jövőben is segíteni tudjuk a gazdákat sikereik elérésében” – nyilatkozta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezetője a rendezvénysorozat megnyitóján, Szarvason.

A Corteva a tavaszi vetésű mezőgazdasági növények közül a kukorica vetőmag és a napraforgó vetőmag kínálatában egyaránt jelentkezik újdonságokkal, méghozzá viszonylag nagy számú hibridet hozva a hazai piacra 2023-ban.

Szem előtt tartva az egyik legnépszerűbb, 370-es FAO számú szemes kukorica éréscsoportot, újdonság a Pioneer® kukorica vetőmag kínálatban, a P9398 új hibrid. Ez a hibrid Optimum® AQUAmax® minősítésű, mely azt jelzi a gazdálkodók részére, hogy a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban használja fel más hibridekhez képest. Széles adaptációs képességgel rendelkezik, ezt bizonyította a hazai regisztráció során, hiszen 2021-ben a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést produkált a sztenderd hibridek átlagához viszonyítva. A Corteva másik újdonsága a P9960 egy kissé hosszabb tenyészidejű hibrid (FAO száma 410), melyet szintén Magyarországon regisztrált a vállalat. Kiemelkedően szerepelt a cég fejlesztői és üzemi kísérleteiben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. A vállalat kínálatába érkezik tovább egy kettős hasznú hibrid is, a P9731, amit szintén itthon regisztráltak. FAO száma 410, amivel közepes tenyészidejű szemes hibridnek, silóhibridként pedig nagyon korainak számít.

A napraforgó nemesítésében a Corteva több éves háttérrel rendelkezik a herbicidtoleráns technológiában. A napraforgó vetőmag kínálat ebben a szegmensben is bővül. Újdonság ezen a téren a P64LE168, mely koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, és a P64LE185, mely kiemelkedően jó toleranciát mutat a száraz körülményekkel szemben, illetve termésének olajtartalma nagyon magas. Ugyanakkor megjelenik nem herbicidtoleráns hibrid is. A cég forgalomba hozza a linolsavas, nem herbicidtoleráns P64LL155 hibridjét, amelyről a Corteva már sok eredménnyel rendelkezik. A fejlesztői kísérletekben egyértelműen a magasabb termésszint volt jellemző rá az elmúlt három évben.

A Corteva 2022-es rendezvénysorozatában bemutatta azt az új gombaölő szer hatóanyagot, amely egy eddig kalászos gabonafélékben ismeretlen, új hatásmechanizmussal képes a kórokozó gombák elleni hatékony védelmet nyújtani. Az új hatóanyag az Inatreq™ megjelenésének jelentőségét hangsúlyozza, hogy több, mint 20 év szünet után jelenik meg új hatásmechanizmus a gabonában használt gombaölő hatóanyagok között. Az Inatreq™ természetes forrásból származik, melyet a Corteva továbbfejlesztett, alkalmassá téve a korszerű növényvédelem számára. Az Inatreq™ hatóanyagtartalmú első kalászos gombaölő szer várhatóan 2023 tavaszán jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

Őszi kalászosok gyomirtására továbbra is az egyik legjobb ajánlat a piacon a BizonTM. Három hatóanyagából kettő markáns talajon keresztüli hatással is rendelkezik, ezért akár az aratásig képes a gyommentességet biztosítani.

Az idei év újdonsága a ViballaTM végleges engedélye, amivel a parlagfű, selyemmályva, libatop-fajok és a bojtorján szerbtövis ellen már a napraforgó 4-leveles korától felvehetjük a harcot. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgó hibridekben egyaránt felhasználható, kiválóan alkalmazható preemergens és posztemergens technológiák kiegészítéseként.

Az innováció a kukorica gyomirtásában is a Corteva fő célkitűzése. Ennek első lépéseként a következő években a Principal® család megújul. Várhatóan a következő évben engedélyezésre kerülő Principal® Forte széles hatásspektrumát és hosszan tartó hatását láthatták a résztvevők.

Az őszi szezonra készülve, repcében a RunwayTM széles hatásspektrumáról, levélen és talajon keresztüli hatásáról, valamint hosszú hatástartamáról volt szó, valamint az ArylexTM tartalmú BelkarTM melegigényes őszi gyomok és a sebforrasztó zsombor elleni kiváló hatékonyságáról.

A rendezvényen bemutatott Metkon™ regulátor hatású gombaölő szer az őszi káposztarepcében egy kezeléssel képes a kettős feladat megoldására. A markáns növekedésszabályozó hatás legjobban a repce 4-8 leveles állapotában elvégzett kezelés esetén érvényesül. A kezelés segíti a növény télre való felkészülését, a tápanyagraktározást, a gyökérzet fokozott fejlődését, ami a tavaszi dinamikus fejlődés alapjait biztosítja.

A bemutatókon a résztvevők megismerhették az ABZ Drone Kft. és a Duplitec Kft. ajánlatában szereplő monitoring és permetező mezőgazdasági drón megoldásokat. A vállalatok szakemberei elmondták, hogy ezzel a technológiával képesek felmérni a növényállomány állapotát, detektálni a károkozókat, valamint lehetőség van a differenciált dózisú kijuttatásra. A csupán 10-40 literes vízigényű permetező drón irányítása könnyen elsajátítható, de a szakemberek biztosítják a megfelelő oktatást is az eszközök használatához.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?