Jelentős nyereségcsökkenés a K&H-nál (x)

Agro Napló
A K&H nyeresége az idei év első hat hónapjában 74 százalékkal csökkent, és a válság társadalmi hatásainak enyhítéséhez a K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forinttal járult hozzá – közölték a pénzintézet szeptember elején tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Mindez konkrétan azt jelenti: a bank adózás utáni eredménye a 2021 első félévi 37,4 milliárd forintról 9,7 milliárd forintra csökkent 2022 első félévében. A válság hatásainak enyhítéséhez a K&H Bank és Biztosító csaknem 50 – pontosan 45 – milliárd forinttal járult hozzá. A pénzintézet hitelállománya 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a betétállománya pedig 14 százalékkal bővült éves szinten az idei első félévben. A K&H Biztosító nettó eredménye -0,03 milliárd forintra csökkent  – ami 30 millió forintos veszteséget takar – 2022 első félévében.

A bank adózás utáni eredménye csökkenésének okai a banki különadó és egyéb, a válsággal összefüggő hatások, mint a Sberbankkal kapcsolatos OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) költség, valamint a kamatstop terheinek megjelenése.

Továbbá a K&H teljes hitelállománya 17 százalékkal, 2291 milliárd forintra nőtt, az új (lakossági és vállalati) hitelfolyósítás összege pedig elérte a 325 milliárd forintot az idei első félévben.

A betétállomány ugyanebben az időszakban 14 százalékkal, 3659 milliárd forintra nőtt éves szinten.

A K&H Biztosító nettó eredménye csökkent 2022 első félévében a rendkívüli ágazati adó miatt.

A K&H fenntarthatóság iránti elkötelezettsége pedig  tovább folytatódik a K&H zöld lakáshitel és a K&H zöld autólízing bevezetésével, emellett az idei szeptember a fenntarthatóság hónapja a K&H-nál

A digitális átalakulásnak köszönhetően az okos-eszközökön történő fizetési megoldásokkal lebonyolított tranzakciók értéke elérte a 18 milliárd forintot és 201 százalékkal nőtt éves szinten idén az első hat hónapban.

Mint arra Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója felhívta a figyelmet: „éppen akkor, amikor a világjárvánnyal kapcsolatos aggodalmak kezdtek volna enyhülni, egy fegyveres konfliktus és annak humanitárius hatásai nagyon negatívan hatnak az egész világgazdaságra. Vagyis: az infláció emelkedik, a kormányok pedig intézkedéseket tesznek az energiaellátás bizonytalanságának és a meredeken emelkedő költségeknek ellensúlyozására. Szorosan figyelemmel kísérjük a makrogazdasági hatásokat, például a magas gáz- és olajárak hatását az inflációra, a háztartások vásárlóerejére, a vállalkozások fejlődési képességére, és ennek eredményeként a gazdasági növekedésre.

Ezért mindannyian reméljük, hogy a fegyveres konfliktus és a gazdasági válságok is előbb-utóbb véget érnek, és új fellendülés kezdődik. Az elmúlt néhány év azt is megmutatta, hogy még folyamatos kihívást jelentő körülmények között is építhetünk banki és biztosítási tevékenységünk szilárd alapjaira, és ami talán még ennél is fontosabb, az ügyfeleink által belénk vetett bizalomra. Az első félév bevételeit elsősorban a magasabb hitel-, betét- és tranzakciós volumenek adták, a fizetett adók azonban jelentősen csökkentették nyereségünket. A K&H Bank és Biztosító 45 milliárd forint többletköltséggel járult hozzá a válság társadalmi hatásainak enyhítéséhez.

Már mintegy 800 ezer lakossági ügyfél bízza ránk pénzügyeit, júniusban pedig minden második számlanyitás az ifjúsági szegmensben történt. 21 százalékkal több ügyfél kezdett új rendszeres befektetést, mint 2021 első félévében. Innovatív fejlesztéseinknek köszönhetően az ügyfelek 49,6 százaléka digitális csatornákon kezdeményezi rendszeres befektetését, szemben a 2021 első félévében mért 4,7 százalékkal, a számlanyitásoknak pedig 60 százaléka zajlik digitálisan.

A fenntarthatóság továbbra is a középpontban marad; új zöld autólízinget és új zöld lakáshitel terméket vezettünk be azon ügyfeleink számára, akik csökkenteni szeretnék energiafogyasztásukat. Ügyfeleink folyamatos bizalmát igazán nagyra értékeljük, és szeretnék ezért őszinte köszönetet mondani."

A K&H nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi beszámoló-készítési szabványok) szerinti eredménye a következőképpen alakult:

milliárd forint

2021. június 30.

2022. június 30.

változás

adózás utáni eredmény

37,4

9,7

-74%

ügyfélhitelek

1,966

2,291

+17%

ügyfélbetétek

3,202

3,659

+14%

működési bevétel

98,1

125,8

+28%

működési költségek tranzakciós illetékkel

60,1

102,5

+70%

a hitelportfólió minősége

nemteljesítő hitelek

2,3%

2,4%

+0,1%

hitelezési költségek

-0,9%

0,3%

+1,1%

tőke és likviditás

tőkemegfelelési mutató (csoportszintű)

17,9%

16.8%

-1.1%

hitel/betét arány

61,7%

62.9%

+1.2%

szolvencia mutató (K&H Biztosító)

231,22%

161,86%

hatékonyság

költség/bevétel arány (bankadóval)

61,3%

81.5%

+20.2%

tőkearányos megtérülés

18,5%

4,6%

 

A K&H Csoport az ország egyik vezető és országosan 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézete. A K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor a legmagasabb szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 197 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,5 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hitel jellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok:

K&H Bank

2022. június 30-án:

  • Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 373 milliárd forint
  • Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5351 milliárd forint
  • Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,7 milliárd forint

K&H Biztosító

2022. június 30-án:

  • Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
  • Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 174,1 milliárd forint
  • Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -0,03 milliárd forint
-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!