Az Alltech metaanalízis pozitív eredményeket mutat a brojlertermelés teljesítményére, túlélési arányára és környezeti fenntarthatóságára vonatkozóan (x)

Agro Napló
Az Alltech egy új metaanalízis eredményeit tette közzé a Poultry Science folyóiratban, amely a mikotoxinoknak a brojlercsirkék termelékenységére gyakorolt hatását, valamint az élesztő sejtfal kivonatok (YCWE, Mycosorb®, Alltech, Inc., KY) mikotoxin-kitettség esetén történő alkalmazásának a brojlerek teljesítményét, túlélését és környezeti fenntarthatóságát érintő kedvező hatásait mutatja be.

A brojlertenyésztéssel kapcsolatban most először készült ilyen jellegű vizsgálat, melynek során a metaanalízis keretében 25 tanulmányt végeztek 11 országban, összesen 10 307 madárral.

A metaanalízis során egyrészt azt vizsgálták, hogy a mikotoxinok milyen hatással vannak a madarak teljesítményére és hatékonyságára a testtömeg-gyarapodás (BWG), a takarmányfelvétel (FI), a takarmányhasznosítás (FCR), az Európai Broiler Index (EPEF) és az elhullás tekintetében, másrészt pedig azt, hogy a Mycosorb etetése hogyan befolyásolja ezeket a paramétereket mikotoxin-kitettség esetén. Megbecsülték továbbá azt is, hogy a mikotoxinok által a brojlertenyésztéshez köthető „karbon lábnyom” hogyan változik a Mycosorb használatával.

„Ha az állatok mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztanak, csökkenhet a teljesítményük és hatékonyságuk, nőhet a mortalitás és a szén-dioxid-kibocsátás, ami a gazdaság termelékenységének és jövedelmezőségének csökkenéséhez vezethet” – mondta Dr. Alexandra Weaver, az Alltech® Mikotoxin Menedzsment csapatának globális technikusi segítségnyújtásért felelős vezetője. „Ez a metaanalízis azonban megerősíti azt, hogy a Mycosorb hatékony megoldás arra, hogy minimalizáljuk a mikotoxinoknak a brojlerek teljesítményére és egészségére gyakorolt hatását, valamint hozzájárul a termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez."

A mikotoxinok jelentős (p <0,05) hatásai a madarak teljesítményére és hatékonyságára:

 • Alacsonyabb testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-217,20 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
 • Magasabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+0,12)
 • Alacsonyabb takarmány felvétel a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-264,44 gramm)
 • Alacsonyabb Európai Broiler Index( EPEF) a kontrollcsoporthoz képest (-59,36)
 • Magasabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+2,07%)

Ha mikotoxin-szennyezettség esetén az állatok Mycosorbot is kaptak, az alábbi jelentős (p <0.05) hatások voltak tapasztalhatók:

 • Megnövekedett teljes testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+65,48 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
 • Alacsonyabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-0,05)
 • Megnövekedett teljes takarmányfelvétel a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+99,39 gramm)
 • Magasabb Európai Broiler Index (EPEF) a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+16,81)
 • Alacsonyabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-1,74%) A Mycosorbbal etetett madarak elhullási mutatója megegyezett a mikotoxinnal nem szennyezett takarmányt fogyasztó kontrollcsoportban lévő madarakéval.

A környezetre gyakorolt hatás Mycosorbbal és anélkül

Egy 100 000 madárból álló brojlertenyészetben végzett szimulált életciklus-elemzés rámutatott arra, hogy a Mycosorb hogyan tudja mérsékelni a mikotoxinok által okozott „karbonlábnyom” növekedést. Az alábbiakat eredményezte az, ha a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarakkal Mycosorbot is etettek:

 • Több eladható madár (+1 740)
 • Nőtt az előállított élősúly (+11,1 tonna)
 • Csökkent a madarankénti CO2 kibocsátás (-0,12 kg CO2-egyenérték/madár)
 • Csökkent az élősúly (LW) kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,10 kg CO2-egyenérték/LW kg)
 • Csökkent a vágott baromfi kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,14 kg CO2-egyenérték/ vágott csirke kg)

A 100 000 madárra nézve ez összesen 25,41 tonna csökkenést jelent a CO2-egyenérték tekintetében, ami harminc transzatlanti oda-vissza repülő járatnak, vagy tizenhét  gépkocsi éves használatának felel meg.

„A gabonafélék és takarmányok vizsgálatai továbbra is azt mutatják, hogy a mikotoxinok világszerte állandó jelleggel jelen vannak az állati takarmányokban, és, ahogyan azt a jelen tanulmány is kimutatta, ez nemcsak az állatok egészségére és teljesítményére van hatással, hanem az állattenyésztés környezeti fenntarthatóságára is” – mondta Nick Adams, az Alltech Mikotoxin Menedzsment ügyvezetője. „Mivel a mezőgazdaság igyekszik csökkenteni szénlábnyomát, egyértelmű, hogy az állattenyésztési műveletek termelékenységét javító takarmánykiegészítők használata egyike azon eszközöknek, amelyek hozzájárulhatnak e célok eléréséhez."

A jelen metaanalízis igazolja azt, hogy mikotoxin-szennyezettség fennállása esetén a Mycosorb hozzájárul a teljes fehérjetermelés növekedéséhez, a jövedelmezőség javításához és a brojlertenyésztés környezetet terhelő hatásának csökkentéséhez. A Mycosorbbal és a metaanalízis adataival kapcsolatos további információkért látogasson el a www.knowmycotoxins.com/mycotoxin-mitigation/mycosorb-a/ weboldalra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő baromfiárak

Emelkedő baromfiárak

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal...

Kemény évre készülnek a baromfisok

Kemény évre készülnek a baromfisok

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások azt jelzik, hogy nehéz év vár a baromfiágazat szereplői...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58