Az olajbonifikáció érdemben javíthat a repcetermesztés árbevételén (x)

Agro Napló
Fajtaválasztáskor érdemes alaposan tájékozódni a piacon elérhető repcék beltartalmi tulajdonságairól is.

A klímaváltozás hatásait fokozottan érzékeljük: a tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagykárveszélyt rejt magában; az április–júniusi időszakban hő- és szárazságstressz tapasztalható; a kártevők számára pedig kedvezőek a hosszan meleg és enyhe, fagymentes telek. Ezek az időjárási tényezők, kiegészülve a repce sikeres termesztését nehezítő növényvédelmi megszorításokkal, már eddig is a hazai repce-vetésterület csökkenését okozták. Sajnos napjaink politikai és gazdasági eseményei tovább fokozzák a mezőgazdaság és benne a repcetermesztés kihívásait.

Soha nem volt annyira fontos, mint éppen ebben a helyzetben, hogy olyan megoldásokkal tudjunk szolgálni partnereink számára, melyek segítségével képesek lesznek ezekhez a külső hatásokhoz – amelyek egy részére fel lehet készülni, más részükre nem – a leggyorsabban és rugalmasan alkalmazkodni.

Új hibridgeneráció

Az elmúlt években a RAPOOL Magyarországon megkezdte annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. Ezt a munkát 2022-ben is folytatjuk, és a már bevezetett DUKE, DYNAMIC, DUPLO, TEMPO és TEMPTATION mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is. Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét.

Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – MANHATTAN és MATRIX CL – tovább bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink már eddig is széles köre. Ez a megbízható genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

Átlag feletti olajtartalom

A repcemag olajtartalmát alapvetően meghatározza a választott hibrid genetikája. A számos befolyásoló tényező ellenére az olajtartalom a terméshozamhoz viszonyítva kötöttebb genetikai tulajdonság, és kevésbé befolyásolják a termőhelyi viszonyok vagy az évjárati hatások. Ezért minden repcetermelőnek érdemes a hektáronkénti árbevétel maximalizálása érdekében kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választania. Az olajbonifikáció igénybevételével ugyanis érdemben javulhat a repcetermesztés árbevétele. A DYNAMIC, a DUKE, a TEMPTATION és a MANHATTAN hibridek a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 123-126 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek a jelzett három gazdasági év átlagában.

A járt utat nem elhagyva kitartani

A jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz és kockázatos a felvásárlási árakra vonatkozó hosszú távú becslést adni. Csak a körültekintően megválasztott genetikai háttér és a technológia következetes betartása vezethet eredményre. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi gazdálkodó számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?