Zászlóslevél, a nagy termés záloga (x)

Agro Napló
Sokszor ismételt tény az, hogy az őszi búza termésének nagysága a zászlóslevél épségétől függ. Ha bármilyen stressz éri (leperzselődik, vetésfehérítők, kórokozók károsítják), akkor a levélfelület pusztulásának mértékétől függően akár 40-60 %-os termésveszteség is felléphet. A jelenlegi termény felvásárlási árak ismeretében nem kockáztathatunk, meg kell védeni a zászlós levelet!

A betegségek közül rozsdák, szeptória, hálózatos levélfoltosság a legveszélyesebbek a zászlóslevél egészségére. Az elmúlt napok-hetek időjárása kedvezett a vörös rozsda kezdeti felszaporodásának, még néhány aranyat érő májusi eső és biztosak lehetünk abban, hogy védekezés nélkül súlyos járvány alakulhat ki. Ráadásul a vörös rozsda terjedését a kánikula sem hátráltatja.

Őszi búzában a kórokozók elleni preventív, megelőző védekezések szoktak a leghatékonyabbak lenni, mivel már a fertőzés sem fog megtörténni! Vagyis olyan készítményt alkalmazzunk, amely hosszú tartamhatással rendelkezik a fent említett betegségek ellen, jellemző rá a gyors felszívódás és eloszlás a növényben és kiváló az esőállósága! Ilyen gombaölő szer az Imperis Vital (75 g/l fluxapiroxad + 150 g/l piraklostrobin).

Az Imperis Vital hatóanyagai együttesen állítják le a gomba energiatermelését és sejtnövekedését a mitokondriális légzés gátlásával. A piraklostrobin hatékony a levélbetegségek széles köre, mint például a rozsdabetegségek, a hálózatos, a ramuláriás, a szeptóriás és a rinhospóriumos levélfoltosság ellen. A permetezés után több héten keresztül gátolja a kórokozó gombák spóráinak csirázását és fertőzését a kalászosokon. Használatakor lassulnak az öregedési folyamatok, mivel csökken az etiléntermelés.

A fluxapiroxad különleges, kettős tulajdonságú molekula. Egyszerre zsírban oldódó (lipofil) és vízben oldódó (hidrofil) tulajdonsággal is rendelkezik, ezért szinte ellenállás nélkül mozog zsírokban és vizes közegben. A kipermetezett fluxapiroxad a növény felszínén levő viaszréteghez kötődik, jelentős része gyorsan felszívódik a növény belsejébe, majd csúcsirányban szállítódik.

A fluxapiroxad egyedülálló hipofil-lipofil balance tulajdonságának köszönhetően rendkívül gyors a hatáskifejtése, kimagaslóan erős gyógyító hatása, valamint kiváló az esőállósága is.

Az egymást jól kiegészítő két hatóanyagnak köszönhető, hogy az Imperis Vital hatására szélsőséges kórtani körülmények között is lehet számítani. Megoldást nyújt a kalászosokban előforduló legfontosabb levélbetegségek ellen függetlenül attól, hogy a növény már megfertőződött vagy csak később fertőződik.

Jelen körülmények között célzottan a zászlóslevél védelmében alkalmazzuk 1 liter/ha dózisban 200-300 liter permetlében kijuttatva. Ez esetben a különböző rozsda- és foltbetegségek ellen kapunk védelmet, valamint serkentjük a kalászfejlődésért- és szemtelítődésért leginkább felelős levelek asszimiláta előállítását is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?