2024. június 25. kedd Vilmos

A vetésfehérítő bogarak veszélyes kártevők, de a károkozásuk könnyen megelőzhető (x)

Agro Napló
Már megjelent a kalászos gabonatáblákon a vetésfehérítő bogár, így időben érdemes felkészülni az ellenük való védekezésre.
A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is (Kaposvár, 2021/04/21)

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a kártevő lárvái elleni védekezés. Amikor bizonyos kezelések után nem pusztult el minden lárva, többen már a piretroidok elleni rezisztenciáról beszéltek. Ez egyelőre nem bizonyosodott be, így a helyes kijuttatástechnikára és a szerválasztás finomhangolására érdemes koncentrálni.

A probléma leküzdésének további nehézsége, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

Aki már kora tavasszal az imágók ellen védekezik, annak nem okoz jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.

Érdemes tehát a “minőségi mikrokapszulázott” irányt választani!

A Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében az egyik legkülönlegesebb piretroid-készítmény, 98%-ban tartalmazza a molekula rovarok ellen hatékony aktív izomer formuláját, a hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formában van jelen a készítményben. A formuláció erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának elillanását.

A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS rovarölő szer (gamma-cihalotrin) 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. A készítmény bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti.

 

Az imágók elleni védekezéssel előzzük meg a peterakást, majd a súlyos lárvakártételt! (Kaposvár 2021/04/21)

A Rapid® CS-vel már az imágók rajzásának kezdetén hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, megakadályozva így a későbbi súlyosabb lárvakártételeket.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?