Hozzáadott értékkel kívánunk békés és boldog ünnepeket! (x)

Agro Napló
A hozzáadott érték, az értékteremtés, az értékrend fogalmak mind-mind mást jelentenek, egy azonban mégis közös bennük az „Érték”, amely meghatároz egy nemzetet, azon belül egy társadalmat, de magát az érték előállítását is, esetünkben egy közismert hazai terméket, a szentesi paprikát jelenti.

A friss és hazai, C-vitaminban igen gazdag és zamatos szentesi paprika a Hungarikum Gyűjteménybe is bekerült és ezzel megkoronázott egy olyan magyar terméket, amelynek termesztéstechnológiai hagyományai 150 évre tekintenek vissza. A bolgárkertészek iránt érzett tisztelet és elismerés örökre megmarad, a technológiai és technikai fejlődés pedig állandó, folyamatos és ez jól látható az Árpád-Agrár Zrt. legújabb üvegházaiban is. Borsi László közgazdász-újságíró és forgatócsoportja is kíváncsi volt a dinamikus fejlődésre és arra is, hogy a szentesi paprika mivel érdemelte ki a hungarikum minősítést, elismerést. Az erről szóló műsor 2021. december 30. napján, 19:30 órakor látható a Hatoscsatorna, Lakásvásár című magazinműsorban.

(balról: Buleca Csaba; jobbról Borsi László)

Borsi László kérdéseire elsőként az Árpád-Agrár Zrt. növényvédelmi igazgatója, Buleca Csaba válaszolt, aki a hagyomány tisztelete mellett kiemelt néhány olyan szempontot, amely a Hungarikum minősítés során igen fontos elvárás volt;

  • minőségbiztosítás; - biológiai növényvédelem; - magas biológiai érték előállítása;
  • termelői közösség együtt gondolkodása és megbecsülése; - minőségi elvárások teljesítése

 „ A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A kétezres évek elején többirányú összefogás eredményeként szerveződő, a magyarság értékeit összegezni, rendszerezni kívánó mozgalom indult útjára. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként született meg végül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, amelyet az Országgyűlés 2012. április 2-án fogadott el egyhangú döntéssel. Célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

…79 hungarikum mellé három új került a bizottság döntése értelmében: a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében.” Forrás: hungarikum.hu

A termelés biztonságát jelentő termálenergia hasznosulásáról, mint a térség egyik kiemelkedő és helyi adottságáról Dr.Nagygál János, az Árpád-Agrár Zrt. műszaki igazgatója számolt be, aki e tárgykört több mint két évtizede folyamatosan tanulja, kutatja és a gyakorlatban is részt vesz a lábunk alatt lévő kincs hasznosulásában.

Torday Henrietta kérdéseire pedig úgy válaszolt, hogy Szentes város egyik vonzereje a termálenergia, ahol az egészségügyi és egyéb intézmények, lakóingatlanok hőenergia szükségletét 40 termálkút biztosítja, mintegy 400 000 legköbméter temperálásával.

(balról: Dr. Nagygál János; jobbról Torday Henrietta)

A régióban, a legjobban feltárt kutakból mintegy 23 az Árpád-Agrár Zrt. területein található, amelyből 21 üzemel és kettő kísérleti, kutatási célokat szolgál. A cégcsoport műszaki igazgatója azt is kiemelte, hogy a 60 hektár fűtött felületet kiszolgáló termálenergia nélkül nem volna lehetséges a biztonságos termelés, a fennmaradás, amely a jövőben is a legalapvetőbb szempont és feltétele a további fejlesztéseknek is.

A világ legtisztább energiájaként is emlegetett érték, amely a gyógyászatban is kiemelkedő, biztonságos jövőt, munkaerő megtartást és biztos megélhetést is jelent a kertésztársadalom számára.

Szerző: Both Ildikó
Fotó: Arany Sándor Gábor
Kapcsolat: gold.both@gmail.com; Web: arpad.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Veszélyben a paprikaültetvények

Veszélyben a paprikaültetvények

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket – írja a Magyar Nemzet. Egyelőre még menthetőnek tűnik a helyzet, viszont sok bonyodalmat okoz a ká...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 13. 13:31