Olajlen Szakmai Nap az Alföldön és a Dunántúlon is (x)

Agro Napló
Olajlen Szakmai Napot tartottak az Alföldön és a Dunántúlon is június közepén – Taliándörögdön és Orosházán – a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a NOACK Group Companies, az RWA Magyarország Kft. és a Vitafort Zrt. rendezésében. Az eseményen az olajlen termesztéséről, értékesítéséről, felhasználásáról, valamint egészségre gyakorolt hatásáról volt szó.
Taliándörögdi bemutató, fotó: RWA Magyarország Kft.

Az esemény azért bírt nagy jelentőséggel, mert a rendezvényen nemcsak azt tudhatta meg az érdeklődő, hogy az olajlen adott esetben jól helyettesítheti a takarmányozásban a szóját, a szakmai napok találkozhattak egymással a nemesítők, a vetőmag-forgalmazók, a növénytermesztők, az állattenyésztők és takarmány-előállítók, akik a legújabb ismeretek megszerzése mellett tapasztalatot is cserélhetnek egymással.

A számos előadás közül különösen érdemes volt odafigyelni Takács Tamásra, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetőjére, aki többek között arról beszélt, hogy a múlt század 70-es évei előtt a tehenek még általában kint a legelőn legeltek és friss füvet, tömegtakarmányt fogyasztottak.

De a helyzet az elmúlt 50-60 évben megváltozott, mivel helyben termelt alapanyag, takarmány nem állt mindig rendelkezésre. Az 1970-es években, amikor Magyarországon volt a nagy tejtermelési felfutás, folyamatosan álltak át gazdálkodók az intenzív tejtermelésre. Így a minél nagyobb mennyiség érdekében, sokan nem helyben, Európában termesztett takarmányokat kezdtek el használni.

Ez azonban negatív irányba változtatta meg a tejnek az összetételét, más zsírsavösszetétele lett a tejnek, romlott a szaporodásbiológiai helyzet, egyre nagyobb ökológiai lábnyoma lett a telepeknek.

Az importált szójadara – mint takarmányozási fehérjeforrás – sok szempontból problémát jelenthet. A szójadara jó alternatívája – helyettesítője - lehet a helyben termelhető lenmag. Ez elsősorban jobb zsírsavösszetételének köszönhető, de például kevesebb a szarvasmarha metánkibocsátása is, sőt magasabb a tehén tejtermelése. Egészségesebb, helyben termelt tej állítható elő a lenmag etetésével – vonták le a tapasztalatok alapján a szakemberek.

Ezt folyamatot kívánta segíteni a Kék Fehér Szív mozgalom a lenmagalapú takarmányozás széles körű elterjesztésével.

Tóth Attila, a Vitafort Zrt. szarvasmarha üzletágvezetője a lenmag szerepét foglalta össze a tejelő tehenek takarmányozásában. Előadásában kiemelte a lenmagban található omega-3 zsírsavnak az állat egészségére gyakorolt jótékony hatását.

Az omega 3 és omega 6 zsírsav együttesen szintén hasznosak, de az arányuk nagyon fontos. A túl sok omega 6 zsírsav gyulladásos problémákat okozhat, aminek következménye az állatok rossz közérzete, ami miatt kevesebb lehet a tej és a gyengébb a tejminőség.

A szakember utalt arra, hogy a Vitafort Zrt.-nek számos magyarországi referenciája van már a feltárt lenmag etetésében, ami 36 telepet, 22 ezer tehenet és napi 700 ezer liter tejet jelent.

Orbán Gábor, az RWA Magyarország Kft. vetőmag kereskedelmi vezetője a rendezvényen azt emelte ki, hogy cége saját vetőmag márkát hozott létre G-SEED néven, ami reprezentálja az osztrák nemesítő-házak munkáját és szakértelmét. Bemutatta továbbá az olajlen projektet (Kék Fehér Szív) is, aminek egyik alappillére, hogy biztosítani kell az emberek jó egészségét, amiben jelentős szerepe lehet a lenmag étkezési valamint takarmányozási felhasználásának is.

Medovárszky Zoltán a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa sokrétűen világította meg a szóban forgó haszonnövény nemesítését, helyét és szerepét a termelési kultúrában. Az olajlen a vetésszerkezetbe jól beilleszthető, mert korán betakarítható növény, jó talajszerkezetet hagy maga után.

A Dörögdi Mező Kft. területén beállított kísérleti len állományok szemléje során Garamszegi Tibor (Gabonakutató Nonprofit Kft.) felhívta a hallgatóság figyelmet, hogy a len olyan területeken is jól termeszthető, ahol jelentős a vadkár, mivel az állatok nem rágják le. A hazai klimatikus és talajviszonyokra a Gabonakutató több jó eredménnyel termeszthető fajtát is kínál a magyar gazdálkodóknak.

A rendezvényről készült összeállítás a MAGYAR GAZDA 2021.06.28-i adásában 10:00-tól megtalálható (Kattintson a linke!)

kek-feher-sziv.org

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!