Meszező anyag, savanyú talaj, mennyit, miből, mikor? (x)

Agro Napló
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mi a jele annak, hogy meszeznem kell a területeimet?

A szűkített vagy bővített talajvizsgálat eredménye alapján ha a pH (KCl-os a hazai szabvány szerint) 6 vagy ez alatti, abban az esetben a talaj pH alacsony, tápelem-feltáródási problémák fordulhatnak elő. Fontos, hogy ha a pH 6 feletti, de a CaCo3-szint (kalcium-karbonát) – amelyet szintén tartalmaz a talajvizsgálat eredménye – alacsony (a laborjegyzőkönyvben az szerepel, hogy CaCo3 <0,1, ez azt jelenti, hogy nincs mész a talajban), ebben az esetben a magasabb pH-t más hatás vagy elem okozza, így meszezés szükséges.

Mit jelent a feltöltő és a fenntartó meszezés?

Feltöltő meszezés – a rendszerváltás előtt, illetve a cukorgyárak környékén a képződött ‘felesleges' mésziszapot hasznosították több 10, esetleg 100 tonnás hektáronkénti kijuttatással. A talaj biológiai életét károsan befolyásolja, a következő években termésdepressziót okoz, mai alkalmazása a korszerű meszező anyagok mellett nem indokolt. Igen savanyú talajok esetében (pH<5) végezhetünk egy ‘kezdő' nagyobb dózisú meszezést, ezt megfelelő számítás előzi meg, amelyben számos talajtani tényezőt veszünk figyelembe.

A fenntartó meszezéskor az adott talajállapothoz és növénykultúrához igazítjuk a kijuttatandó mennyiséget, kisebb dózisút (150–800 kg), 2-3 évente ismételjük, figyelembe véve a kultúrák által a területről kivont mennyiséget és a talaj állapotát. A kisebb dózis segít a tápanyagok felvételében (pl. foszfor), termés depresszió nem jelentkezik, a talajélet nem károsodik, kisebb költséggel számíthatunk, viszont rendszeresen ismételni kell.

Mikor meszezzünk?

Granulált kalcium-karbonát tartalmú meszező anyaggal vegetációs időszakban is, kalcium-oxid (égetett mésszel) csak vegetációs időszakon kívül ajánlott meszezni, egyébként éget. Őszi vetésű növények elé a vetést megelőzően a talaj-előkészítéskor, granulált kalcium-karbonáttal tavasszal, állományban.

Fontos, hogy a kalcium-oxidos (égetett mész) kijuttatása történjen meg a vetés előtt 3-4 héttel, máskülönben csírázáskor károsíthatja a csíranövényeket. Tavaszi vetésű növényeknél az őszi alap talajmunkával egyidőben, vagy a vetést megelőző magágy-előkészítéskor szórjuk ki a meszező anyagot. Bedolgozása nem kell, hogy mélyen történjen, a kalcium könnyen és gyorsan mozog a talajban, különösen laza, homokos területeken.

Mennyit szórjunk ki hektáronként?

Ezt pontosan ki kell számolni! Amire szükségünk van – egy talajvizsgálati eredmény, hidrolitos-aciditás vizsgálat, amennyiben rendelkezésre áll, valamint a meszező anyag minőségi paraméterei. Akár táblán belül differenciáltan is lehet szórni (mérleges műtrágyaszóró, lehatárolási térkép megléte esetén), a kijuttatandó mennyiség a 0 kg-tól a 800 kg-ig terjedhet. A legjobb módszer, mivel csak oda és annyit juttatunk ki, amennyire szükség van, meszezőanyag-megtakarításban akár 30–50% is lehet.

Milyen meszező anyagot használjak?

Kalcium-oxid (égetett mész), kompaktált – nem granulált! – formában elérhető. Az építőipari alapanyaggyártás mellékterméke, tulajdonképen kompaktált, égetett mész. Amint víz éri exoterm folyamat játszódik le, hő termelődik (mészoltás). Az útépítésnél nagy dózisban alapnak használják (vízelzáró réteget képez, sajnos ezt a talajban is megteszi). Fertőtlenítő hatású (oltott mész), így a talajéletre negatív hatással van, frissen baktériumtrágyázott területeken nem ajánlott használata. Gyorsan emeli a pH-t, ugyanakkor gyorsan el is múlik a hatása, lemosódik. Tartamhatása nem számottevő. Porosodik, kompaktált formában kerül a piacra. Munkavédelmi szempontból veszélyes, a szórón, munkagépen korróziót okoz (maró, lúgos hatás), fontos, hogy gyorsan letakarítsuk. Csíranövényt károsíthatja, vetés előtt 3-4 héttel ki kell juttatni, állományban NEM szórható! Porosodása miatt speciális szórógéppel érdemes kijuttatni. Ára valamivel barátságosabb, mint a kalcium-karbonát granulátumnak, a fent említett okok miatt.

Kalcium-karbonát – újgenerációs talajjavító granulátumok. Igen finomra őrölt kalcium-karbonát, amelyet visszagranulálnak, így igen nagy reakciós felülettel bír, ugyanakkor könnyen kezelhető, pontosan kijuttatható. Fontos, hogy a jó minőségű granulátum felületkezelt, pormentes, a sima granulátumban van porosodás. A kalcium-karbonátnak azonnali és tartamhatása is van, lemosódása lassúbb, feltáródása fokozatos. Kisebb mennyiségnek is megfelelő hatása van. Többféle granulátum van a piacon, válasszuk ki a megfelelő granulátumméretet (2–6 mm, de például az Atrigran méretezése kis és nagy szórástávra is létezik (1–4 és 4–8 mm). Amennyiben teljesen pormentes anyagot keresünk, úgy a felületkezelt granulátumot válasszuk. Kérjünk mintát a termékből, válasszunk olyat, amelynek granulátum méretezése megfelelő, jó a szórásképe és pormentes.

Amennyiben más meszező anyagot választunk (pl. mésziszap) kérjük el az anyag engedélyét, nézzük meg, hogy mekkora a nátrium-, magnézium- és egyéb sótartalma, amely káros lehet a talajra. A fahamu (égetőből, erőműből) ugyan magas pH-val rendelkezik, de kalciumot csak nyomokban tartalmaz, mész utánpótlására alkalmatlan anyag, sok esetben károsítja a talajt!

MINŐSÉGI GRANULÁLT KALCIUM-KARBONÁT TERMÉKEINK

GranuCa termékcsalád (kiszerelés 1T BB)
Granulált (2–6 mm), felületkezelt, pormentes kalcium-karbonát termék, bioban is!

  • GranuCa S – kenes meszező anyag, kalcium-karbonát + kén
  • ÚJDONSÁG: GranuCa P15 (kalcium-karbonát + 15% foszfor P2O5) BEVEZETŐ ÁRON!
  • Naturgipskorn: granulált, pormentes gipsz

AtriGran termékcsalád (kiszerelés 500 kg BB)
granulált, frakcionált (1–4 mm és 4–8 mm) kalcium-karbonát termék

  • ÚJDONSÁG: AtriGran 4–8 mm + HUMINSAV BEVEZETŐ ÁRON!
  • Kompaktált kalcium-oxid (2–6 mm), kiszerelés 500 kg BB

Kénutánpótlásra:

  • Granu S 90: 90%-os granulált kén – BEVEZETŐ ÁRON!

ELŐSZEZONI AKCIÓNK 2021. szeptember 1-ig tart!
„Önre szabott árért” keressen bennünket! Kiszállítás 2 tonnától!

KÜLDJE EL TALAJVIZSGÁLATI EREDMÉNYEIT, KISZÁMOLJUK MENNYI MESZEZŐ ANYAGRA VAN SZÜKSÉGE!
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: WWW.AGROAIM.HU • TEL.: 06-30/983-8390 • E-MAIL: INFO@AGROAIM.HU
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meghatározó talajvédelem

Meghatározó talajvédelem

A talaj védelme egyre fontosabb a gazdálkodó számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható. Az EU-ban is napirenden van ez a téma...

Így védheti meg a földjét

Így védheti meg a földjét

A talajt kímélő megoldások biztosíthatják a gazdálkodók számára a gazdaságos ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket, a talajok, ezáltal a víz és a t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?