Kompromisszummentes direktvetés

Agro Napló
A tavaszi magágykészítéseket a márciusi „tél” megviccelte. A természet később ébredt, így a földek kevésbé melegedtek fel, és az őszi kalászosok is mintha még „téli álmot aludnának”. Azonban amint eljött a naptári idő elkezdődtek a kapásnövények vetései. A legtöbb hazai termelő valamilyen magágyat készít, azonban van egy maréknyi gazda, akiknél a mag direktvetés útján kerül a talajba. Sokan hangoztatják, hogy a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön, de ezért nem sokat tesznek.

A direktvetés egy életforma. Úgy, ahogy van vegán vagy paleo, lehet szántani is vagy direktvetni, és létezik a köztes állapot is. Nagyban régiótól vagy földrésztől függ, hogy milyen technológiában műveljük a talajt, mert lehet ezt vassal vagy vas nélkül. Akik viszont már nem „túrják” a földet az átállás általában ott sem egyik napról a másikra történt. Van egy átmenet, amit, ha akarjuk úgy is lehet hívni, hogy mulcsos technológia – az intenzív forgatást leváltotta az intenzív, majd kevésbé intenzív mulcskultivátoros technológia. A következő lépés lehet akár a direktvetés, ahol a talajművelést már a takarónövények végzik.

Sprinter 12 NT nyitott barázdában történő vetés

A Horsch NoTill technológiában különböző vetőgépek foglalnak helyet, megkülönböztetünk kapás (Sprinter NT) és tárcsás csoroszlyás (Pronto NT, Avatar) vetőgépeket. A kapás vetőgépeket, Sprinter NT, általában ott használják, ahol nagyon kevés szármaradvány van a föld felszínén, és vetésnél mélyebb árkot kell húzni a nedvesség után, „ásunk”, de sekélyen vetünk – ún. nyitott barázdába vetés.

Pronto 9 NT vetés silókukorica-tarlóba

A tárcsás csoroszlyás direktvető Pronto NT már jobban boldogul a szármaradvánnyal, ugyanis a TurboDisc vetőcsoroszlyák előtt egy hullámos tárcsa végzi a vetőmagágy készítését. Ez a tárcsa átvágja a szármaradványokat, ezenfelül abban a mélységben, ahová a mag kerül, aprómorzsás talajt készít. A vetőcsoroszlya ebbe a magágyba könnyen behatol és biztonságosan tartja a vetésmélységet, mindamellett, hogy egy standard TurboDisc vetőcsoroszlyáról beszélünk. A Pronto NT tökéletesen tud működni a hagyományos technológiában is, amennyiben egy szántóföldi kultivátorral vagy rövidtárcsával félkész magágyat készítettünk.

Pronto NT magágykészítés és vetés

A nagymennyiségű szármaradvány sem akadály

A nagy szármaradványos területek direktvetője az Avatar. Az egytárcsás, nagy, 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomású vetőcsoroszlya képes a nagy mennyiségű, műveletlen talajfelszínen elterülő szármaradvány átvágására és a vetőmag megfelelő mélységbe vetésére. A vetőgép akár 3 tartályos is lehet, így különböző magvak vethetőek pl. műtrágyával együtt is. Az Avatar vetőcsoroszlyáit egyenként kell a mélységben állítani egy gyors mélységállító rendszerrel, így biztosítható a pontos vetésmélység.

Tökéletes vetés még nehéz körülmények között is

Avatar vetőegység

Ennek a rendszernek van még egy hozadéka. Amennyiben különböző méretű magokat vetünk, ezeket különböző mélységbe is tudjuk lehelyezni, mivel a vetőcsoroszlyák két sorban vannak elhelyezve, így pl. az első sor mélyebben a második sekélyebben vet. Az egytárcsás vetőcsoroszlyát, hasonlóan, mint a szemenkénti vetőgépnél, egy mélységtartó kerékhez viszonyítva állítjuk a mélységben, a magvakat egy guminyelv vagy görgő fixálja a vetőbarázda aljára, és a vetőbarázda zárásáról egy tömörítőkerék gondoskodik. Az Avatart is lehet hagyományos technológiában használni. Az igen kötött nehéz talajok esetében, ahol nehéz jó vetőmagágyat előállítani, nagyon rögös a talajfelszín vagy köves talajokon, ott a nagy csoroszlyanyomásnak köszönhetően az Avatarral biztonságosabb a vetés.

Az Avatar mulcsos, kötött, köves talajon is jól dolgozik

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Focus – a sokoldalú vetőgép

Focus – a sokoldalú vetőgép

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben...

Az egyszerű kukoricatermesztés

Az egyszerű kukoricatermesztés

A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!