2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Huszonöt éve tette meg a Krone első lépéseit az önjáró technológiai fejlesztésekben (x)

Agro Napló
„1996. május 20. egyértelműen az egész szakmai pályafutásom egyik legstresszesebb napja volt” – ezekkel a szavakkal idézte fel Josef Horstmann, a cég kutatás-fejlesztési (K+F) igazgatója a Krone vállalat egyik emlékezetes napját, a Krone ugyanis az említett napon mutatta be először a nagy teljesítményű önjáró Big M szársértős kasza prototípusát.

A bemutató reggelén, amelyre a világ minden tájáról meghívták sajtó képviselőit és a KRONE importőreit, az óriási kaszát még gyorsan el kellett vinni egy mosásra – és útközben megtörtént a baj – tűz keletkezett a kábelkötegben. A tűz eloltása után a károkat ideiglenesen kijavították, hogy a BiG M délután a tervek szerint fel tudjon lépni. „Nem tudtuk ugyan az összes funkciót bemutatni, de ezt aznap senki sem vette észre” – emlékezett vissza dr. Horstmann.

Hozzátette: a BiG M 9,10 méteres munkaszélessége rengeteg beszélgetésre és vitára adott okot, de az önjáró kasza meglepően gyorsan megtalálta a helyét a mindennapi életben. „Azok a bérvállalkozók, akik a BiG M kaszákat tesztelték, kezdettől fogva nagyon lelkesek voltak. Egyrészt a hatékonysága tetszett, másrészt a 40 km/h sebességet biztosító közúti engedélye. Így két legyet ütöttünk egy csapásra – a kasza a maximális hatékonyság mellett a lehető leggyorsabban tudott az egyik munkaterületről a másikra vonulni.”

dr. Josef Horstmann

Az óriási KRONE kasza egyedülálló hatékonyságát 1999-ben egy 24 órás teszt keretében dokumentálták. 315,1 hektár lekaszált zöldterület és egyetlen óra alatt 15,2 hektáros rekordteljesítmény – ez a két adat, amellyel a KRONE még a „Guinness-rekordok könyvébe” is bekerült,az utolsó kételkedőket is meggyőzte. 2001-ben a KRONE bemutatta a továbbfejlesztett BiG M II kaszát; ezen a gépen nemcsak a munkaszélességet növelték 9,7 méterre, hanem a hajtóművet is átalakították.

Az autóiparban használt hajtóműrendszernek köszönhetően, amely a motor fordulatszámát automatikusan összehangolja a menetsebességgel, az üzemanyag-fogyasztás az első BiG M sorozathoz képest érezhetően csökkent, ez egyben a motort és a hajtóművet is kímélte. A BiG M ismét pluszpontokat tudott szerezni, így 2003 májusában a KRONE már 500 eladott példánnyal büszkélkedhetett.

Az Agritechnica kiállításon 2007-ben a KRONE egy jövőorientált koncepció-tanulmányt ismertetett a BiG M kaszákhoz - az 510 lóerős BiG M 500 modellt, amelynek munkaszélessége 13,20 méter. "Visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a BiG M 500 kaszával egy kicsit megelőztük a korunkat, de a koncepció megmutatta, hogyan fog műszaki tekintetben a jövő továbbfejlődni" – fejti ki Josef Horstmann. A 9,7 m munkaszélességű jól bevált BiG M változatlan népszerűségnek örvendett – és 2008 októberében az 1000. BiG M kasza is kigördült a spellei KRONE gyárból.

Az Agritechnica kiállításon 2009-ben a KRONE először jelentkezett a BiG M 400 modellel. Ennek a sorozatnak a különlegessége a 400 lóerős motor, az alacsony fordulatszámú koncepció, valamint az új, SafeCut kaszatárcsa biztosítással rendelkező HeavyDuty kaszatest.

A BiG M 420 kaszával a KRONE 2011-ben prezentálta a negyedik generációt, 9,7 méteres változatlan munkaszélességgel, de új külsővel, MAN motorral és az előző modellekhez képest még könnyebben kezelhető változatban. Az óriási kasza rugalmasságát folyamatosan növelték, így a BiG M minden kaszálási feladatra alkalmassá vált: nagy teljesítményű acél verőujjas CV vagy hengeres  CR szársértővel, alternatív lehetőségként széles leterítéssel vagy rendterelővel.

A KRONE az ötödik generációt, a BiG M 450 kaszát 2017-ben mutatta be először. Különleges jellemzői a fokozatmentes hajtómű, az új kaszakoncepció, beleértve a talajnyomás vezetőfülkéből teljesen hidraulikusan állítható lehetőségét mind a három kaszaegységhez, és a 449 lóerős Liebherr motort, amely az 1000 órás karbantartási ciklusidővel már önmagában jó benyomást kelt.

A szársértős kasza 2020 óta BiG M 450 CR változatban hengeres szársértővel is kapható; ami  ideális a pillangósok (például: a lucerna) kaszálásához. A vásárlók választhatnak a profilozott műanyag hengerek és az új M-acélhengerek között. A BiG M 450 CR mindkét szársértő változattal példás feltárási minőséget ér el. Az új, robusztus, M profilú CR acélhengeres szársértő különösen ajánlott extrém körülmények között, például nagy levéltömegű takarmány betakarításakor köves talajokon.

Horstmann K+F igazgató a következőképpen összegezte tapasztalatait: „A KRONE 25 év alatt folyamatosan tökéletesítette az önjáró kaszák teljes kínálatát. A BiG M nemcsak nagy tömegű állományokban vagy a lejtőkön végez meggyőző munkát, az önjáró kasza kisebb területeken is nagy hatékonyságot biztosít. A fordulékonysága és az egyes kaszákkal külön-külön is megvalósítható munkavégzés nagyon egyszerű kaszálást eredményez kisméretű vagy nehezebben áttekinthető területeken is.”

„A BiG M emiatt töretlen népszerűségnek örvend, különösen Németországban, Észak-Amerikában, de Japánban és Írországban is. A rendelési adatok alapján a gazdasági év végéig, azaz 2021. július 31-ig várhatóan kigördül a 3545. BiG M a gyártósorról. Ez valódi bizonyíték az önjáró szársértős kasza sikertörténetére, amely változatlanul meghatározó szereplő a piacon, annak ellenére, hogy a traktoroknál a lóerő és a hármas kaszakombinációk munkaszélessége folyamatosan emelkedik. Egy dolog viszont teljesen biztos: a BiG M és sikere elengedhetetlen volt a KRONE-nak abban, hogy a silózók piacára belépjen” – összegezte az elmúlt fontos időszak történéseit Josef Horstmann, a cég kutatás-fejlesztési menedzser igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!