2024. május 5. vasárnap Györgyi

Focus – a sokoldalú vetőgép

Agro Napló
Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben lesz. A márciusi hideg hatására nehezen indulnak az őszi kalászosok, sok helyen látni, hogy lehengerezték a vetéseket, és ami ennél még érdekesebb, egyre többen kezdenek gyomfésűvel is mozogni.

A vetések után lassan elgondolkozunk az őszi vetéseken is. A repce termesztése egyre érdekesebb, nehezebb lett a védekezés, így sokan elgondolkoznak a további folytatásról. A Horsch kifejlesztett egy StripTill technológiát, amellyel a repcének a legjobb feltételeket biztosíthatja a termelő, így a biztonságos magas termés alapjai garantáltak.

Focus 3 TD – kisebb farmok tökéletes megoldása

A repce szereti a mélyen lazított földet, hogy a karógyökér akadálymentesen tudjon fejlődni, ne álljon az útjába talajtömörödés. A Focus elején lazító kapákat találunk, TerraGrip kapatartókon, mint pl. a Tigerben. A kapák akár 25–30 cm mélyen tudják lazítani a talajt, és a kapa mögé műtrágyát tudunk kijuttatni.

25 cm mély lazítás és műtrágyázás

A műtrágyát két síkba, a művelési mélység aljára, sekélyen vagy fele-fele arányban tudjuk kijuttatni. Annak függvényében, hogy korai vagy késői vetésről van-e szó, döntjük el az arányt, hogy hova mennyi kerüljön. A Focus 5000 l-es tartálya 40:60 arányban van osztva, így kétfajta műtrágyát is tudunk használni, amelyek a légáramba összekeveredve jutnak ki a kapák mögött a talajba. A 400 l-es MiniDrill tartályból történik a repce vetése. Itt látszik a logisztikai gondolkodása is a Horschnak. Nagy mennyiségű műtrágyát és nagy mennyiségű vetőmagot tudunk egyszerre magunkhoz venni, így a tankolási, állási időket lehet csökkenteni.

Logisztika tökéletesítve

A kapamező mögött jön az 1 m átmérőjű gumikerekes henger, amelyik lezárja a földet, és a vetőcsoroszlyák számára egy utat képez. Azokon a talajokon, ahol relatív kevesebb a szármaradvány, a repce vetését a Prontóban már több tízezerszer bevált TurboDisc vetőcsoroszlya végzi. A direkt vetésnél vagy nagy szármaradvány esetén az újonnan fejlesztett TurboEdge csoroszlya a nyerő. Ez a csoroszlya a szalmát kihúzza a vetősorból, és a vetőmagot pontos mélységbe helyezi, amit a mélységtartó kerék le is hengerel. A kalászosok vetésére a sűrűsoros TurboDisc vetőcsoroszlyát használjuk. Ebben az esetben egy kapa mögött két csoroszlya halad és általában sekély mélységbe kerül kijuttatásra a műtrágya.

TurboEdge csoroszlya – a legnagyobb szármaradvány mellett is tökéletes a vetés

A 6 m-es munkaszélességű Focusra egy három ponton keresztül a Maestro 8/12 RV kukorica vetőgépet is fel tudunk tenni. Azon állattartó farmok, ahol relatív sok szenázs után még cirkot vagy silókukoricát vetnek, egy menetben a betakarítás után el tudják vetni a következő növényt, mély, illetve sekély műtrágyázással egy menetben. A talajt nem kell pluszban bolygatni, így nem is szárad ki.

Rozsszenázs tarlóba direkt kukorica

Azon termelők, akik a repcét széles, 50 cm sortávra szeretnék vetni, ide is tökéletes megoldás a Focus Maestro-kombináció. A műtrágya sekély/mély kijuttatása mellett mikrogranulátumot is tudunk a vetőbarázdába adagolni és a repce szemenként vetése is megvalósul.

Rozstarlóba direkt vetett kukorica

A Focus olyan sokoldalú vetőgép, amellyel a mezőgazdaságból a legtöbbet lehet kihozni. A műtrágya optimális kijuttatása, talajlazítás a gyökerek optimális fejlődéséhez, repce, kalászos és kapásnövények vetésére.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!