2024. május 5. vasárnap Györgyi

Elindult a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat (x)

Agro Napló
A természet rendjébe való beavatkozás következményeit már a saját bőrünkön érezik az emberek és erre egyre több kutatás is rávilágít; mindennek alapján a K&H Csoport a környezet védelméhez kíván hozzájárulni, amikor ismét meghirdeti a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot – közölte lapunkkal a pénzügyi csoport.

Így az idén a körforgásos gazdaság témában, többek között a természeti erőforrásokkal való felelős bánásmódra, a pazarlás csökkentésére, újbóli felhasználásra, valamint a keletkező hulladék hasznosulására keresik a fiatal agrárszakemberek innovatív ötleteit.

A tájékoztatás felidézi: a természet rendjébe való emberi beavatkozás következményeit már a saját bőrünkön is érzékelhetjük. A Cambridge Egyetem 2021-es kutatásából kiderült, hogy 1994 és 2014 között, azaz 20 év alatt 40 százalékot zuhant az egy főre eső természeti tőke, vagyis a termőföld, a friss víz és a tiszta levegő mennyisége, ami hatással lehet az emberek egészségi állapotára is.

A Science of the Total Environment folyóiratban megjelent friss tanulmány pedig közvetlen bizonyítékkal szolgál arra, hogy a klímaváltozásnak is szerepe van a koronavírus-járvány kitörésében. Mindez pedig ráirányítja a figyelmet, hogy ez a folyamat valós kockázat az emberiségnek, éppen ezért minél hamarabb meg kell változtatni a termelési, fogyasztási, gazdasági szokásokat. Ez pedig az agráriumot is szemléletváltásra, gyors cselekvésre ösztönzi.

„A környezettudatos szemlélet már nem opció az agrárszakemberek számára, hanem minden mezőgazdasági tevékenységnek ezen az elven kell alapulnia, amely többek között a körkörös gazdaság térnyerésével valósulhat meg. Ez az Európai Unió törekvései között is jelen van: az Európai Zöld Megállapodás egyik meghatározó eleme az Európai Bizottság körforgásos gazdaságra vonatkozó, 2020-ban létrehozott új cselekvési terve. Tehát a termeléshez felhasznált nyersanyagok minél tovább a termelésben tartása a cél, így többek között a természeti erőforrásokkal való felelős bánásmódra, a pazarlás csökkentésére, újbóli felhasználásra, valamint a keletkező hulladék hasznosulására sürgetően kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A K&H Csoport ezekre az aktuális kihívásokra szeretne reagálni, ezért hirdette meg idén is a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot az alap-, mester- és PhD képzésben részt vevő hallgatók számára” – ismertette Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A járvány alatt is bebizonyosodott, hogy az új, innovatív fejlesztések adhatnak választ az agráriumot érintő aktuális kihívásokra, mint a növekvő népesség élelmiszerellátására, a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásra és az alacsony károsanyag-kibocsátáson alapuló működésre. Mindezek  megvalósulásában a fiatal generáció kulcsszerepet játszik. A tavalyi évben benyújtott pályamunkák alapján például a kutatók a helyi termelés erősítésében, a kereskedelmi méretű akvapónia elterjesztésében és a műanyag hulladék alternatív felhasználásában látták a megoldást a körkörös gazdaság elősegítését illetően. A fenntartható irány a világ mezőgazdasági fejlesztéseiben továbbra is meghatározó lesz, így a tavalyitól eltérően az idei évben az egész pályázat a körforgásos gazdaság témára épül mind a három képzési szinten tanuló hallgatók esetében.  Ezen belül pedig többek között a természeti erőforrásokkal való felelős bánásmódra, a pazarlás csökkentésére, újbóli felhasználásra, valamint a keletkező hulladék hasznosulására is várjuk az ötleteket” – fűzte hozzá Tresó István.

A pályázatra 2021. szeptember 30-ig lehet jelentkezni, részletek az alábbi linken érhetők el: https://www.kh.hu/csoport/fiatalok-oktatasa

Az összefoglaló arra is emlékeztet: az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!