Mérföldkőnek számító technológiai innovációk a Syngenta kínálatában

Agro Napló2021. február 13. 14:19

2021-től a szervezeti átalakulás következtében a vetőmag és a növényvédő szer bár egy közös Syngenta ajánlatban, de külön szakmai csapat támogatásával jut el a termelőkhöz – tájékoztatott Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető a Syngenta online szezon­nyitó rendezvényén. A piacvezető növényvédelmi vállalat a hibrid újdonságokon kívül olyan mérföldkőnek számító technológiai innovációkat is bemutatott, mint a Force Evo, vagy az Amistar Prime, amelyek komoly előnyhöz juttatják a gazdálkodókat.

A Syngenta minden eddiginél szélesebb kukorica portfólióval készült a 2021-es esztendőre, kínálatában összesen 15 hibrid szerepel, amelyeket Elevation, vagy Elevation Plus csávázással érhetnek el a gazdálkodók – hangsúlyozta Balog László kukorica és kalászos kampánymenedzser. Az Elevation Plus csávázás magas fokú védelmet biztosít a vetőmag számára: megvédi a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben, valamint nagymértékben segíti a növény gyökérnövekedését. Az agrárvállalat komoly terméseredményekre képes hibridjei és technológiai újdonságai révén ma már Magyarország 3. legnagyobb kukorica vetőmag értékesítője lett. A Syngenta nagy energiát fektet a kutatásfejlesztésre, ebben kulcsszerepe van a tavaly Mezőtúron átadott világszínvonalú új kutatóállomásnak, ahol a szárazságot és hőstresszt magasabb szinten elviselő kukoricahibridek nemesítése zajlik. Az itt folyó munka első képviselője, az SY Minerva stabil szárral, kiváló szemminőséggel, magas ezermagtömeggel új színfoltot hoz a FAO 420–440-es éréscsoportba. Több mint ígéretes az SY Carioca, amely 2019-ben a Kukorica Klub termésverseny öntözött kategóriájának győztese, valamint az SY Infinite, amely 16,9 tonnás hektáronkénti eredményt ért el tavaly Tiszatardoson.

Papp Zoltán kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser előadásában bemutatta a Syngenta újdonságát, a Force Evo-t, amely a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják. „A Force Evo használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon” – összegzett Papp Zoltán.

Ha visszatekintünk, akkor jól látható, hogy napraforgó-termesztésben az elmúlt 20 évben szinte megdupláztuk az országos termésátlagot, hiszen míg a 2000-es évek elején 1,5 t/ha körül mozgott az országos termésátlag, addig 2019-ben a 3,01 tonnás hektáronkénti eredmény történelmi rekordot jelentett.  Ehhez a növekedéshez a magyar termelők szaktudása és technológiai fegyelme mellett a nemesítés is hozzájárult, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere. A Syngenta világelső a napraforgó-nemesítésben. A technológiai fejlődés következő szintjét az A.I.R.® hibridek jelentik majd, amelyek a Syngenta csúcsgenetikáját ötvözik a forradalmian új technológiával. Az A.I.R.® hibridek nemcsak a Syngenta életében, de a napraforgó-termesztésben is új fejezetet nyitnak.

A széles napraforgó portfólió mellé kínált szakmai program és teljes technológiai kínálat lehetővé teszi, hogy jelentős, akár átlagon felüli termést érjenek el a gazdálkodók, tette hozzá Papp Zoltán. A szakember kifejtette: a Force 1,5 G továbbra is az első számú választás a talajlakó kártevők elleni védekezés során napraforgóban. A növényvédelem fontos szelete az alapgyomirtás, ebben kitűnő hatékonyságú a Gardoprim Plus Gold, amelyet cirokban is hatékonyan lehet használni. Ezt a Listego* (CL), a Listego Plus** (CLP) és Fluence*** (Express®-toleráns) kezelések teszik teljessé. Papp Zoltán előadásában beszélt az Amistar Sun**** hosszú hatástartamú gombaölő szerről, amellyel sikeresen léphetnek fel a gazdálkodók a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen. A készítmény mindkét hatóanyaga valódi szisztemikus hatással rendelkezik, a preventív gombaölő szer kimagasló hatással van fóma és alternária ellen. Többéves tapasztalatok alapján alkalmazásával minden évjáratban akár 60 ezer forint pluszbevétel érhető el hektáronként.

A Syngenta kalászos intenzív technológiát ismertetve Asbóth András marketing­menedzser elmondta: kalászos csávázás területén fontos termék a Vibrance, amely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. A Peak Turbo gyomirtó szer csomag megbízható hatékonysággal lép fel a kalászosok minden kétszikű gyomnövénye ellen, legyen szó akár magról kelőről, akár évelő példányokról, az Axial One pedig prémium megoldás a tavaszi fűfélék és kétszikűek ellen.

Az idei évben komoly eszközt ad a kalászos termelők kezébe a Syngenta. Az Amistar Prime azoxistrobin tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít.  A kombináció másik hatóanyaga a fenpropidin, amely korai kijuttatási időpontban a főként a lisztharmat elleni védelemért felel. Triazolmentes kombináció, amely hűvösebb időben is megbízható hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, rozsdabetegségekkel szemben. Aszályos évjáratban is fokozza a várható terméshozamot, csökkenti a növényi öregedést, kitolja a tenyészidő hosszát, ezáltal a termésre is pozitív hatással van.

Az utóbbi évek leghatásosabb növényvédelmi készítménye kalászos területen az egyedülálló hatásmechamizmussal bíró Elatus Era, amely azon túl, hogy a főbb kórokozókat és a termésvesztő növénybetegségeket is kiválóan kontrollálja, egészségesen tartja a növény levélzetét, növeli a zászlóslevél méretét, amely a termésképzés egyik legmeghatározóbb eleme.

Asbóth András a kalászosban érdekelt gazdálkodók figyelmébe ajánlotta az Agriclime rendszert, amellyel a Syngenta enyhít a termelők kockázatain a kritikus májusi időszakban a két fungicid – az Amistar Prime és az Elatus Era – választása esetén. A garanciális periódusban – a kedvezőtlen időjárási feltételek teljesülése esetén – a programban részt vevő termékek költségének akár 30 százalékát visszafizeti partnerei számára.

-x- Express® az FMC bejegyzett védjegye.
Listego* azonos a 6300/2241-1/2020. NÉBIH számon engedélyezett Plusar(R) 40 SL gyomirtó permetezőszerrel.
ListegoPlus** azonos a Pulsar Plus 04.2/10624-1/2015 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
Fluence *** azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel.
Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Az Amistar Sun**** gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008 MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Címkék:
lombtrágya, szárítóberendezés, dal-bo, díj, avhga, sonkát, fendt 900 vario mt, bodza, magazin-2021-02,