2024. június 25. kedd Vilmos

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól? (x)

Agro Napló
A SAATEN-UNION ellenálló fajták és hibridek, valamint a megfelelő agrotechnika kombinációját ajánlja.

A feldolgozók és a fogyasztók jogosan várhatják el, hogy a gazdaságok által kibocsátott árualap ne csak az elvárt mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre, hanem egészséges élelmiszer és takarmány piacra kerülését is biztosítsa. Ennek értéke kimagasló napjaink mezőgazdaságában, az alapjait pedig a következetes fajtahasználat teremtheti meg.

A fajtahasználat jelentősége különösen nagy az őszi búza termesztése során – kisebb vagy nagyobb mértékben – fellépő fuzáriumos megbetegedések megelőzésében és hatékony kezelésében. Hiszen a gabonafélék kalászaira is veszélyt jelentő fuzáriumos fertőzés következtében jelentős mértékben csökken a terméshozam és a hektolitertömeg – léha, töppedt szemek képződnek –, a kórokozó gomba ezenfelül a toxintermelésével erősen csökkenti a termény minőségét, piacosságát is.

A fuzárium bármelyik fenológiai stádiumban képes megfertőzni a kalászosnövény-állományt. Éppen ezért az a véleményünk, hogy a fuzáriumfertőzés elkerülése komplex gondolkodást és megoldásokat igényel, amelyek során nem szabad kizárólag a kémiai védekezési lehetőségekre támaszkodni. A fuzáriummal első lépésben úgy tudjuk felvenni a harcot, hogy fajtaazonos, garantált minőségű és megfelelően csávázott vetőmagot vetünk el. Fontos az elővetemény is, hiszen a hazánkban előszeretettel alkalmazott vetésszerkezet – a kukorica és a kalászos növények magas részaránya miatt – a fuzáriózis járványszerű elterjedésének kedvez. Mindenképpen szükséges az alkalmazott talajművelési mód jelentőségét is kiemelni, amiben meghatározónak kell lennie a szármaradvány-gazdálkodásnak. Ugyanis a helytelenül kezelt tarlómaradványok a talajfelszín közelében maradva jelentős kockázattal járnak a fuzáriumos fertőzések szempontjából.

Az alkalmazott fajta tulajdonságai, fogékonysága is nagy szerepet játszik a fuzáriumfertőzés kockázatának jelentős mérséklésében. A jó vagy kiváló fuzáriumtoleranciájú fajta vagy hibrid használata sem lehet azonban önálló és elegendő biztosítéka az állományok fuzáriummentességének, hiszen a búzafajtákban a fuzáriummal szemben teljes körű és tartós rezisztenciát a nemesítőknek még nem sikerült rögzíteniük. Mégis jelentős különbségeket találunk a fajták között a kórokozóra való fogékonyság szempontjából. Ezért úgy gondoljuk, hogy jól dönt az a gazda, aki a kórtani kockázatok mérséklése érdekében a kalászos gabona termelését észszerű arányban egyszerre több búzafajtára és -hibridekre alapozza. A fuzárium kezelésében fontos szerepet játszik a növényvédelem: megfelelő időzítéssel teljes virágzáskor, a kórokozóval szemben hatékony készítményekkel végezzük el a kalászvédelmet. Eltérő kalászolási és érési idejű búzafajták és -hibridek, az úgynevezett kalászolási sor alkalmazása szintén segíti a gombaölő szeres kezelés megfelelő időzítését.

Az összetett és hatékony védekezés különösen fontos része, hogy a gazdálkodók tudatos fajtaválasztással készüljenek az esetleg bekövetkező fertőzés mérséklésére. A SAATEN-UNION Hungária Kft. kínálatában megtalálhatók azok a fajták, amelyek jó-kiváló kalászfuzárium-ellenállósággal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a hagyományos fajták közül a LINDBERGH, a CAMELEON, a CHIRON, valamint a legismertebb GENIUS, a hibridbúzák közül pedig a HYDROCK, a HYWIN, valamint a HYFI.

Tapasztalataink szerint a fuzáriummal szembeni fellépés során nagyon fontos, hogy növényeink a lehető legjobb kondícióban legyenek, homogén állomány alakuljon ki. Az egyenletesen fejlődő állomány ugyanabban az időpontban kerül a kalászhányás időszakába, azonos időpontban virágzik, azaz válik a kalászfuzáriumra legérzékenyebbé. Így egy jól időzített kezeléssel az állomány egészét eredményesen tudjuk megvédeni.

Az azonos ütemben fejlődő állomány kialakulásában nagy a jelentősége annak, hogy a SAATEN-UNION egyes hibridfajták esetében méretazonos, úgynevezett frakcionált vetőmagot biztosít. Az egyforma méretű vetőmagok egyenletes kelést és kezdeti fejlődést biztosítanak, ami még homogénebb, technológiai szempontból kiválóan kezelhető állomány alapját képezi.

A kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezés sokszor állítja komoly kihívás elé a gazdálkodókat. Meggyőződésünk, hogy a védekezés kizárólag a fentiekben vázolt komplex megközelítéssel válhat eredményessé.

A SAATEN-UNION 2020. őszi fajtakínálatát, valamint hibridkalászos-portfólióját bemutató kiadványok letölthetők a képekre kattintva:

  

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?