A tarlóhántás korszerűen, szántóföldi kultivátorokkal

Agro Napló
Az elmúlt években gyorsan terjednek a tarlóhántásban és -ápolásban a szántóföldi kultivátorok és különféle mulcskezelő elemekkel kombinált mulcskultivátorok, amelyeknél a fő munkavégző szervek azonban szintén a kultivátorkapák.

Az elmúlt években gyorsan terjednek a tarlóhántásban és -ápolásban a szántóföldi kultivátorok és különféle mulcskezelő elemekkel kombinált mulcskultivátorok, amelyeknél a fő munkavégző szervek azonban szintén a kultivátorkapák.

A tárcsás tarlóhántókkal összehasonlítva a szántóföldi kultivátorok forgatás nélkül végzik a tarló feltörését, nem porosítanak, ugyanakkor jól lazítanak, jól porhanyítanak, átvágva a tarlóban visszamaradt gyökereket, azokat és a felszíni tarlómaradványokat kisebb mértékben keverik a talajba, és jól irtják a gyomokat. Megszüntetve a kapillaritást a talajban, megőrzik a talaj nedvességtartalmát. Elsősorban lazább és középkötött talajokon használhatók előnyösen.

A mulcskultivátorok a kultivátorkapák mellett leggyakrabban száraprító tárcsasort, vagy kétsoros kompakt tárcsatagot, rugós simítókat (CrossBoard), ritkábban késes száraprítókat (CrossKnife, CrossCutterDisc) vagy száraprító hengereket, egyengető tárcsákat és egy-, vagy két szekcióban elhelyezkedő, porhanyító-tömörítő eszközöket (hengereket) tartalmaznak. Ezáltal jobban bedolgozzák a mulcsot a talajba, miközben munkamenet(ek) és költségek takaríthatók meg. A szántóföldi- és  mulcskultivátorok a talajkímélő, a talajt nem porosító, a talajéletet kedvezően befolyásoló tarlóhántó és tarlóápoló, ill. könnyebb változataik szántáselmunkálásában és magágykészítésben is alkalmazható eszközök. A szántóföldi kultivátorokat a művelési mélységük és tömegük alapján könnyű- és nehéz kultivátorok szerint csoportosítják. A mulcskultivátorok pedig a nehéz szántóföldi kultivátorokon belül csoportot alkotnak. A kombinált szántóföldi kultivátorok rendszerint tárcsás művelő elemeket is tartalmaznak.

A szántóföldi kultivátorok főbb műszaki jellemzői

Megnevezés

Könnyű
kultivátorok

Nehéz
kultivátorok

Mulcs-
kultivátorok

  Munkaszélesség

3,0-12,0

2,2-9,0 m

2,9-3,9

  Munkamélység

4-15 cm

15-35 cm

2,9-3,9

  Kapasorok száma

3-9 sor

2-4 sor

3,55-4,25

  Kultivátorkapák száma

20-140 db

5-33 db

3,81-4,96

  Kapák típusa

Véső-, nyílhegy-, szív, lúdtalp vagy szárnyas

Hegyes késes véső-, vagy szív alakú,
lúdtalp formájú, szárnyas kialakítású

  Kapaszár

Egyenes, előrehajló ívelt

Előre hajló, ívelt formájú vágó éllel
vagy beforgató lemezzel

  Kapabiztosítás

Merev nyírószeges, csavart-, vagy tekercsrugós

Csavart-, tekercs-, vagy laprugós,
ill. hidraulikus, ritkábban nyírószeges

  Kibiztosítási erő

200-350 kg

400-750 kg

  Egy kapára jutó fajl.tömeg

100-280 kg/db

360-530 kg/db

600-850 kg/db

  Keretmagasság

75-85 cm

80-90 cm

85-105 cm

  Egyengetőtárcsák száma

3-12 db

4-20 db

6-16 db

  Tárcsaátmérő

49-56 cm

52-65 cm

  Tárcsás borona

-

-

egy-

vagy kétsoros

  Tárcsák átmérője

-

-

49-55 cm

  Hengertípusok

Egy- vagy kétsoros, gyűrűs, taréjos, spirál U-profilú, tüskés, rudas, prizma, ill. cross-kill fémhengerek, vagy gumigyűrűs és gumiabroncs hengerek

  Traktorigény

100-500 LE

150-600 LE

200-600 LE

Könnyű szántóföldi kultivátorok

A könnyű szántóföldi kultivátorok elsősorban a nyári időszakban a gabona- és repcetarlók feltörésére, tarlóápolásra, különösen száraz időjárási körülmények között ősszel és tavasszal szántáselmunkálásra, ill. durvább magágyak készítésére is használhatók. A kultivátorkapáik 3/4 ill. ritkábban 5–8 sorban (Horsch, Multiva) helyezkednek el a gerendelyen, sűrű (19–25 cm-es) osztással, többnyire 100–200 kg közötti egy kapára jutó terheléssel.

A munkamélységük általában 4 és 15 cm között változik. Fajlagos vonóerőigényük pedig 25–30 LE/m között alakul. A könnyű és nehéz szántóföldi kultivátorokat az egy művelőtestre (kapára) jutó tömegük, a robusztusságuk, a keretmagasságuk és a munkamélységük különbözteti meg. A könnyű kivitelű, sekélyebben dolgozó szántóföldi kultivátorok alacsonyabb (55–70 cm) keretmagassággal és kisebb átömlési keresztmetszettel készülnek, a hordozókereteiket és a kapaszárakat kisebb keresztmetszetű profilacélból gyártják. Az utóbbi időben megjelentek az ún. univerzális kultivátorok is, amelyekkel akár 5 és 35 cm közötti munkamélységgel is lehet dolgozni.

A könnyű szántóföldi kultivátorok 3 méteres munkaszélességig merev hordozókerettel, 5 méterig hidraulikusan összecsukhatóan függesztett kivitelben készülnek. Nagyobb, 5–10 m közötti munkaszélességgel félig függesztett (keretbe beépített hidraulikusan kiemelhető szállítókeretekkel) kivitelben és/vagy vontatott konstrukcióban gyártják azokat. A kapák sakktábla szerűen, több sorban helyezkednek el a kereten. Többnyire előrehajló, ívelt kapaszárakkal lehet találkozni a művelő szerszámaiknál, nyírószeges vagy tekercsrugós biztosításokkal, ritkábban egyenes kapaszár megoldásokat is alkalmaznak (VIDEÓ: Lemken Karat). A kultivátorkapák száma 20 és 140 db között változik, munkaszélességtől függően. Az ezeknél elterjedten használatos kapaformák a véső alakú (30–100 mm széles) és nyílhegyű, illetve keskenyebb vagy szélesebb (150–250 mm) lúdtalp alakú, kis ráhelyezési szögű megoldások. Különlegesnek számítanak a 40–80 cm széles kapákkal szerelt szárnyas kultivátorok, amelyek 8–15 cm mélységben dolgozva tökéletesen átvágják a növények gyökereit és megszüntetik a talaj kapillaritását, ill. megőrzik a talaj nedvességtartalmát, azáltal is, hogy a szármaradványok 75–80%-át a talajfelszínen hagyják.

Kultivátorkapák mögötti szekcióban a gépeken egyedi felfüggesztésű csipkés élű, vagy legyezőszerű tárcsalapok egyengetik el rendszerint a kapák nyomvonalában képződött barázdált talajfelszínt. A könnyű szántóföldi kultivátorok szinte mindig összeépített talajlezáró hengerekkel rendelkeznek, amelyek többfélék lehetnek szóló, vagy dupla kialakításban. Leggyakrabban rudas, spirál, ék alakú, U profilú, taréjos, vagy tüskés hengerekkel lehet találkozni. A kultivátorok mélységszabályozására hidraulikus munkahengereket építenek be hengerszekcióval, és/vagy elől támkerekeket alkalmaznak.

 

Nehéz szántóföldi kultivátorok

A mélyebb (20–35 cm), akár szántást helyettesítő alapművelésre alkalmas szántóföldi kultivátorok esetén általában a művelőszerszámok két-, legfeljebb három sorban helyezkednek el és a kapák közötti osztástávolság 30–40 cm között alakul. A kisebb mélységben dolgozó kultivátoroknál a kapaosztás 25–30 cm között változik három, vagy négy sorban elhelyezett kapák esetén. A kapák osztása, húzástávolsága és a kultivátorok keretmagassága (amely rendszerint 80 és 100 cm közötti) meghatározzák a kultivátorok esetében az ún. átömlési keresztmetszetet, amely a feltört talaj és kevert mulcs számára biztosít átáramlási lehetőséget. Az a kedvező, ha ez minél nagyobb, mert kisebb az esetleges eltömődés veszélye.

A kultivátorkapák száma (kapaosztástól függően) a munkaszélesség függvényében általában 5 és 35 db között változik. Legjellemzőbbek a 2,5–6,0 m közötti munkaszélességű, 5–13 db kultivátorkapával szerelt és két-, három kapasoros változatok, amelyek 120 és 360 LE motorteljesítményű traktorokkal üzemeltethetők. Egy kapatestre általában 30–35 LE/db vonóerőigénnyel lehet számolni. A nagyobb (450–680 LE) teljesítményű traktorokhoz a gyártók kínálnak nagyobb, 8–10 m közötti munkaszélességű két- vagy három kapasoros szántóföldi kultivátorokat is félig függesztett, vagy vontatott kivitelben. A nehéz szántóföldi kultivátorok 2,5–3,0 m közötti munkaszélességgel általában fix kerettel, függesztett kivitelben, 3,0 és 5,0 m között hidraulikusan összecsukható függesztett változatban, 5 és 8 m között félig függesztett, a fölött pedig többnyire vontatott kivitelben készülnek – szállításhoz – hidraulikusan összecsukható keretekkel.

A nehéz szántóföldi kultivátorok esetében az egy művelő szerszámra jutó géptömeg – amely a kapák talajban tartásához szükséges – 360 és 530 kg között változik.

A nehéz szántóföldi kultivátorok művelő szerszámai többfélék lehetnek, amelyek megválasztásánál különösen a művelési mélység játszik szerepet. A keskenyebb lándzsás, hegyes, vagy késes, 5–8 cm széles kapatestekkel mélyebben (25–35 cm) törhető fel a tarló. A szív alakú és keskenyebb (12–15 cm széles) lúdtalp-, ill. szárnyakkal felszerelt kapákkal 15–25 cm mélyen dolgozható át a kukorica tarlója. A művelő szerszámok többnyire kopásálló keményfém felrakással (multicarbide vagy vidia betétekkel) készülnek.

Gyakran alkalmaznak szerelést nem igénylő, gyorscserélésű (Amazone, Lemken stb.) konstrukciókat az elhasználódott kapák és szerszámcsúcsok cseréjére. A gyártók gyakran alkalmaznak megfordítható kapacsúcsokat is a gépeken. Ebben az esetben az elkopott csúcs esetén, a kapa szereléssel átfordítható a kapaszáron. Különlegességnek számít a német HEKO cég kapakialakítása, amelynél a váltvaforgató ekékhez hasonlóan, két komplett kapaszárral szerelt eltérő hegyű (pl. véső és lúdtalp) kapatest kerül beépítésre, amelyek kapaszárral együtt átfordíthatók. A mélyebben dolgozó kultivátor művelő szerszámok törés- és deformáció ellenes biztosítására szinte kizárólag csak rugós (lap-, csavart-, vagy tekercsrugós), ill. hidraulikus biztosításokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a  művelő szerszámok függőleges kitérését, akadályba ütközése (400–700 kg-os nyitóerő) esetén, ill. automatikus visszatérését az akadály megszűnése után az alaphelyzetbe. A nyírócsavaros biztosítás ezeknél a gépeknél már ritkaságnak számít.

Különlegesség az Agrisem és az Amazone 3D-s kapabiztosítási megoldása, amely nemcsak függőleges, hanem oldalirányú kitérést is lehetővé tesz. A művelési mélység függvényében változik a művelő szerszámok kapaszárának keresztmetszete is, mivel a rájuk ható egyre növekvő erőhatásnak is ellent kell állniuk. A kapaszárak (kapatartók) többnyire előre hajtó, ívelt kialakításúak, amely kedvezőbb lehetőséget biztosít a művelőtestek ráhelyezési (talajjal bezárt) szögének kialakítására és a talajellenállás mérséklésére, ill. jobb a lazító hatásuk és jobban biztosítják a talajáramlás kontinuitását. A kultivátorkapák meghosszabbításában a kapaszáron beforgató lemezeket is elhelyeznek (MixIn, C-Mix, MulchMix kapaszár), amely elősegíti a talaj és a mulcs aláforgatását, vagy ívelt kialakítású kést helyeznek el azon, amely forgat, csökkenti a vonóerőt és jobban aprítja a talajt. A kapák száma és elrendezése is függvénye az alkalmazható munkamélységnek.

A kapák mögötti sorban a kultivátorokon egyedileg, vagy páronként csapágyazott, állítható munkamélységben dolgozó csipkés élű, gömbsüveg, vagy legyezőszerű egyengető tárcsák kapnak helyet, amelyek szerepe a kultivátorkapák utáni barázdált talajfelszín elegyengetése, a tárcsaátmérőjük pedig többnyire 52 és 65 cm között változik. A kapaszekció elé felszerelhetően egyre több gyártó kínál száraprító késes hengert is, amely a tarló feltörésével egyidőben felaprítja a szármaradványokat és gyökércsonkokat.

A nehéz szántóföldi kultivátorok utolsó szekciójában talajlezáró hengerek dolgoznak, amelyek többnyire 55–65 cm átmérőjűek és fémből készült szóló és duó elrendezésű taréjos, vagy U-profilú spirál, szimpla, vagy dupla kialakítású tüskés, nehéz kivitelű rudas, gumigyűrűs, vagy gumiabroncshengerek, de lehetnek kross-kill, vagy prizma hengerek is. Ezek feladata a kultivátor után hátramaradt rögök aprítása, a talajfelszín egyengetése és tömörítéssel történő lezárása, a nedvesség visszatartása.

A hengerek megválasztásánál tekintettel kell lenni a talaj nedvességére is, a gyűrű és taréjos, ill. U-profilú hengerek nedves talajon könnyebben eltömődhetnek, míg a gumigyűrűs és gumiabroncs hengereknél ez a veszély kisebb. A kis munkaszélességű függesztett kultivátorok munkamélysége a traktor függesztő szerkezetén és hátul a hengerekre átszámoztatott terhelésén keresztül változtatható.

A nagyobb munkaszélességű félig függesztett és vontatott nehéz szántóföldi kultivátorokon, a keret elején mélységhatároló támkerekek és hátul vagy a vázkeretben köztesen elhelyezett kiemelhető szállító kerekek találhatók, amelyek közül az előbbieken és a hengersoron keresztül szabályozható be a munkamélységük. A szállítókerekek a gépek szállítására szolgálnak. A félig függesztett és vontatott gépek vonószerkezetén gyakran alkalmaznak hidraulikus munkahengereket, amelyek segítségével a traktorra átadható függőleges terhelés, és ez által vonóereje is befolyásolható.

A Kieli Egyetem kutatatóinak vizsgálatai szerint a Lemken Karat 12 szántóföldi kultivátornál a vonóerő-növelő vonórúd használatával 12%-kal nagyobb művelési sebesség, 12%-kal nagyobb területteljesítmény, és 10%-kal kisebb üzemanyag-felhasználás érhető el.

A szántóföldi kultivátorok alkalmazásának előnyei és hátrányai

  • Jó talajlazítás és porhanyítás
  • Kisebb mértékű keverés
  • Megfelelő talajfelszín-alakítás
  • Jó gyomirtás
  • Tárcsás kombinációban jó mulcskezelés és humuszképzés
  • Nagy területteljesítmény
  • Száraprító hengeres és tárcsás mulcskezelő változatban menetszám-csökkenés
  • Talajkímélés
  • Eróziócsökkentés
  • Nedves (nem repeszthető) talajokon nem igazán használhatók

Kombinált mulcskultivátorok

A kombinált szántóföldi mulcskultivátorok sajátossága, hogy több művelőszerszám kombinációjából és több szerszámszekcióból épülnek fel. Az egyik legjellemzőbb szekciójuk a gép elején dolgozó száraprító egyenes csipkés tárcsasor, vagy kétsoros kompakttárcsa szekció, amely szintén egyedileg vagy párosával csapágyazott kúpos, vagy gömbsüveg alakú,csipkés élű tárcsalapokból épül el.

Ezt a megoldást a mulcskezelés (aprítás) szükségessége és a következő szekcióban dolgozó kultivátorkapák művelési hatékonyságának javítása hívta életre. A gép elején dolgozó tárcsasor(ok) nemcsak felaprítják a kukoricaszárat, hanem sekélyen meg is művelik a talaj felszínét, bekeverve az aprított mulcs egy részét a talajba. Ezzel a kombinációval a külön menetben végzett mulcskezelés (vagy akár a tárcsás művelés) takarítható meg és nemcsak különböző megtakarítások érhetők el, hanem a talajkímélésnek, a nedvességmegőrzésnek, a humuszképzésnek és az erózió elleni védelemnek is megfelel a művelés.

Egyes modelleknél (Agrisem Maximulch, Amazone Ceus, Väderstad TopDown) az egy-, vagy kétsoros kompakttárcsa a kapaszekció előtt, és/vagy után kerül beépítésre. A mulcskultivátorok középső szekciójában található a kapásszekció, amely a mélyebb művelést (lazítást, aprítást, keverést stb.) végzi el, amely után felszínegyengető tárcsák végzik a talajfelszín rendezését. Ritkábban lehet találkozni hátsó tárcsasornak, vagy ásóborona tagnak, ill. talajhajtású forgóborona tagoknak a hengerek előtti beépítésével, amely már szinte magágy minőségű művelést is lehetővé tesz. A mulcskultivátorok utolsó szekciójában is talajlezáró hengerek dolgoznak.

Magától értetődő, a mulcskultivátorok vonóerőigénye – a beépített plusz munkaszerszámok következtében – nagyobb, mint a klasszikus szántóföldi nehézkultivátoroké, ezáltal a munkaszélességük is kisebb tartományban változik és zömében a traktorokhoz félig függesztett, vagy vontatott változatban készülnek. Jellemzőek a 3 és 5 m közötti munkaszélességű 7–11 kapás, ill. 14–24 laptárcsából felépülő kompakttárcsás változatok, amelyek 200 és 400 LE motorteljesítményű traktorokkal üzemeltethetők, de ritkábban lehet találkozni 6 és 9 m közötti munkaszélességű 13–26 kapás, 28–72 tárcsás változatokkal is a 400–600 LE motorteljesítményű traktorokhoz.

Újabban több gyártó is kínál a szántóföldi kultivátorához, vagy a kombinált mulcskultivátorához kiegészítő szórva vető adaptert, amely a tarlóműveléssel egyidejűleg lehetővé teszi a zöldítésnél alkalmazott másodvetésű növények (takarmánynak vagy zöldtrágyának) vetését is. Ezekkel a talajfelszínre kiszórt magokat a kultivátorok kapái keverik be a talajba és hengerszekció hozza azokat kontaktusba a talajjal.

A szántóföldi kultivátorok hazai kínálata

A hazai piaci kínálatban több mint 30 talajművelő gépgyártónak közel 200 különböző szántóföldi kultivátortípusa és típusváltozata található meg. Ezek között többségben vannak a nyugat-európai multinacionális talajművelő gépgyártók (Agrisem, Amazone, Horsch, Köckerling, Kuhn, Kverneland, Quivogne, Väderstad stb.) termékei, de a legtöbb hazai talajművelő gépgyártó (Busa, Framest, Omikron, Metalwolf, Sokoro, Vadkert stb.) kínálatában is szerepel a szántóföldi kultivátor.

Ezeken kívül cseh (Bednar, Farmet), lengyel (Unia, Mandam, Euromasz stb.) újabban pedig török gyártók termékei is elérhetők a hazai piacon.

 

A sokszínűség műszaki tartalomban, gépek teljesítményében és munkaminőségében, ill. azok árában is megmutatkozik. Ez a vásárló számára azért kedvező, mert a traktor kategóriájához, a talajadottságaihoz, a technológia követelményeihez, az éves igénybevételhez, és nem utolsósorban a pénztárcájához választhat magának gépet a kínálatból. Az egyszerű felépítésű 3–4 m munkaszélességű hazai gyártású kultivátorok akár már 2–4 millió Ft + áfa áron is elérhetők, a masszívabb, többet tudó kivitelekért 7–12 millió Ft + áfa árat kell fizetni. A nagyobb munkaszélességű nyugat-európai import gépekért akár több tíz millió forintot is ki kell adni.

A műszaki tartalmukat tekintve a minimális technológiai igények kielégítésére alkalmasak az egyszerű, néhány kapából és talajlezáró hengerből felépülő kultivátorok. Magasabb technológiai igényeket képesek kiegyenlíteni a többféle kapatípusból, ill. tartósabb művelőszerszám és tömörítő berendezés kombinációjából felépülő kultivátorok. A műszaki tartalom csúcsán az ISOBUS vezérelte és intelligens (okos) kultivátorok találhatók, amelyeknél a munkamélység szabályozásról, a kultivátor szintezéséről, a traktor vonóerő és csúszásvezérléséről, a művelőszerszámok túlterhelés elleni védelméről automatika gondoskodik (Kverneland Turbo 8500 i-Tiller).

A szántóföldi kultivátorok főbb műszaki jellemzői

Gyártó/Márka

Típus/Modell

Kivitel

Munka-
szélesség (m)

Kapasorok
száma (db)

Kapák
típusa

Művelési mélység
(cm)

Traktor-igény
(LE)

Agrisem(F)

Agrimulch 2

Mulcskulti

3,0-7,0

2

Lazító,
keverő szárnyas,
3D-s,
két tárcsasor

5-25

150-400

(Unia PL)

Mulcskulti

3,0-6,0

3

5-25

180-400

Maximulch 4

Kombinált

4,5-8,0

2

10-25

220-450

Amazone(D)

Cenius (VIDEÓ)

Mulcskulti

3,0-4,0

3

C-Mix, csúcs lúdtalp, szárnyas, komp. tárcsa

5-30

125-160

Cenius-TX (VIDEÓ)

Mulcskulti

4,0-8,0

3

5-30

200-400

Ceus-2TX (VIDEÓ)

Kombinált

4,0-7,0

2

10-30

200-350

Bednar(CZ)

Fenix FN/FNL

Univerzális

3,0-4,0

3

Lazító, keverő lúdtalp, szárnyas

5-20

150-250

Fenix FO/FOL

Univerzális

4,0-5,89

3/4

5-35

250-500

Busa(H)

SZF

Könnyű

3,3-8,4

2

Lazító,
keverő
szárnyas

5-15

80-230

Kulti-Kom

Univerzális

3,3-7,0

3

10-15

80-220

VE

Nehéz

2,6-5,0

3

10-20

180-300

Dal-Bo(DK)

Tri Max (VIDEÓ)

Nehéz

3,0-6,3

3

Lándzsa hegyes vagy lúdtalp/szárnyas

5-25

160-450

Farmet(CZ)

Duolent DX (VIDEÓ)

Mulcskulti

2,1-7,9

2

Lazító, lúdtalp
szárnyas

6-35

90-500

Triolent TX (VIDEÓ)

Univerzális

3,0-7,9

3

6-35

110-500

Terrix (VIDEÓ)

Mulcskulti

4,5-6

4

10-35

300-600

Triton (VIDEÓ)

Kombinált

3-6

2

10-35

250-600

Fantom (VIDEÓ)

Univerzális

3-12,5

5

4-15

150-675

Framest(H)

Duotill VR

Kombinált

3,0

3

Lúdtalp, szárnyas

6-36

150-250

Reptill

Kombinált

3,0-3,5

2

6-30

140-220

Güttler(D/H)

Primus Plus (VIDEÓ)

Mulcskulti

2,5-3,0

2/3

Lazító, keverő
szárnyas

5-25

130-180

Super Maxx (VIDEÓ)

Univerzális

3,0-12,0

3

5-25

65-350

Horsch(D)

Terrano FX/GX (VIDEÓ)

Mulcskulti

3,0-6,0

3/4

Terra Grip és lazító, keverő szárnyas MulchMix; TerraCut

5-30

120-300

Tiger LT/AS (VIDEÓ)

Kombinált

3,0-10,0

3/4

5-35

180-600

Cruiser (VIDEÓ)

Univerzális

5,0-12,0

4/6

5-15

145-600

Finer SL (VIDEÓ)

Könnyű

8,0

4

4-10

200

Kerner(D)

Corona

Univerzális

3,0-5,0

3

Lazító, keverő
szárnyas
lúdtalp

5-30

120-220

Komet KAL

Univerzális

3,0-4,8

3

5-25

120-220

Stratos

Univerzális

5,0-7,5

4

5-20

100-280

Kongskilde(DK)

VibroFlex VF

Mulcskulti

2,5-7,4

4

VF és VFM lazító, keverő lúdtalp, szárnyas

5-25

90-300

Köckerling(D)

Allrounder profiline (VIDEÓ)

Könnyű

6,0-14,5

4

Herkules: lazító, lúdtalp

4-15

180-520

Trio (VIDEÓ)

Mulcskulti

3,0-4,0

3

TopMix:
Lazító, keverő, szárnyas,  lúdtalp

5-30

100-180

Quadro (VIDEÓ)

Mulcskulti/Nehéz

3,0-5,7

4

5-30

160-320

Vector (VIDEÓ)

Mulcskulti/Nehéz

4,6-9,0

4

5-30

230-600

Kuhn(F)

Cultimer M/L

Univerzális

3,0-5,85

2/3

Lazító, keverő lúdtalp

3-35

75-420

Performer

Kombinált

4,0-5,0

3

5-35

240-300

Kverneland(N)

CLC pro, CLC Classic, CLC Pro Cut (VIDEÓ)

Függesztett

3,0-5,0

3

CLC

5-30

120-280

Enduro / Enduro Pro

Függesztett

3,0-4,9

3

Triflex

5-35

150-350

TurboT / Turbo i-Tiller (VIDEÓ)

Félig függesztett

3,0-8,0

5

Reflex vagy C tine

5-20

220-450

CTC (VIDEÓ)

Félig függesztett

4,0-6,0

3

CLC

5-30

200-400

Lemken(D)

Kristal 9

Mulcskulti

3,0-6,0

2

TriMix szárnyas
Duo Mix szárnyas
Lazító, keverő lúdtalp

5-30

120-280

Karat 9 (VIDEÓ)

Mulcskulti

3,0-7,0

3

5-30

140-420

Karat 12 (VIDEÓ)

Mulcskulti

4,0-7,0

4

5-30

80-210

Mandam(PL)

KUS (VIDEÓ)

Univerzális

2,2-5,6

2

Lazító, keverő szárnyas

5-30

100-250

TOP (VIDEÓ)

Univerzális

2,5-5,6

3

5-30

110-300

Maschio-Gaspardo(I)

Grubber

Univerzális

2,5-6,0

3

Lazító, keverő szárnyas lúdtalp

5-30

110-300

Terramoto

Univerzális

2,5-6,0

3

5-30

280-500

Dracula

Kombinált

4,3-6,3

2

5-25

90-160

Metalwolf(H)

MW SZK-F

Univerzális

2,5-4,7

2

Lazító, keverő szárnyas

5-25

90-160

MW SZK-V/VH (VIDEÓ)

Univerzális

3,0-5,7

2/3

5-25

120-220

Multiva(FIN)

Topline Super

Könnyű

6,0-15,0

9

Lazító, keverő

5-10

180-500

Avaran

Könnyű

5,0-8,0

8

5-15

150-250

Omikron(H)

Gruber  ORG-5E,
ORG-7E, ORG-9E (VIDEÓ)

Univerzális

2,2-3,8

2

Szárnyas kapa

5-25

100-250

Pöttinger(A)

Synkro S/SHK/T nova

Univerzális

2,6-6,0

2/3

Lazító, keverő szárnyas

5-30

150-350

Quivogne(F)

Blackbear EVo

Mulcskulti

4,0-6,4

3

Lazító, keverő szárnyas

7-30

200-400

Jupiter

Univerzális

4,5-8,1

3

5-25

180-370

Demeter

könnyű

3,0-6,0

3

5-15

140-280

OptiLine F

Univerzális

3,0-4,0

3

4-20

110-250

CLR 35

Univerzális

3,0-6,0

3

5-23

120-300

Maxiculteur

Univerzális

2,2-5,5

3

Szárnyas

5-25

70-290

Unia(PL)

KOS B/S

Mulcskulti

2,1-6,0

2

KX szárnyas

5-25

80-270

KOS Premium

Mulcskulti

3,0-4,0

2

CX szárnyas

5-25

150-200

Cross

Univerzális

3,0-4,0

3

5-25

170-220

Cross HP

Univerzális

5,2-6,5

3

5-25

200-300

Väderstad(S)

Ferox (VIDEÓ)

Könnyű

5,0-9,0

5

Lazító, lúdtalp

5-12

150-250

Swift (VIDEÓ)

Univerzális

4,0-8,7

4

Lazító, keverő, szárnyas,
lúdtalp. MixIn késszár

5-20

130-260

Cultus

Univerzális

3,0-4,0

3

5-25

120-160

Opus (VIDEÓ)

Nehéz

4,0-7,0

3

5-30 (40)

170-320

TopDown (VIDEÓ)

Nehéz

3,0-9,0

3

5-30 (40)

150-400

Dr. Hajdú József 

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!