Fito kalauz napraforgóban (x)

Agro Napló
Régiónként eltérően mennyiségben érkezett csapadék hatására gyorsan kikeltek az elvetett napraforgók, amely az alkalmazott preemergens gyomirtások hatékonyságához is nélkülözhetetlen volt.

A napraforgó gyomirtására alkalmazható – főként a kétszikűek elleni - hatónyagokról (dimetenamid-p, pendimetalin, terbutilazin, fluorkloridon, flumioxazin) közismert, hogy a környezeti tényezőkkel (csapadékintenzítás, UV sugárzás, stb.) összefüggésben átmeneti stresszt okozhatnak a fejlődésben lévő növényeknek. A kis növényeken több esetben különös deformálódásokat, színelváltozást (sárgulás), levélszáradás tapasztalhatunk, amelyeket a gyomirtó szerek felverődési, felpárolgásai okoznak. Ezek a fitotoxikus hatások stresszelik a növényeket, visszavetik a fejlődésüket és ha más stressztényezőkkel együtt lépnek fel (pl. aszály), akkor nagyobb terméskiesést is eredményezhetnek.

 

Napraforgóban és szójában is általánosan használt hatóanyag okozta fitotoxikus tünet napraforgón. A felső levelek sátorszerűen összenőnek, nem tudnak kiterülni. A növény kinővi a tüneteket, de ha az új levelek teljesen összenőnek, az erőteljesen visszafogja a növény fejlődését.

Magról kelő kétszíkűek elleni felszívódó hatóanyag felverődés következménye napraforgón. Ha a száradás nem éri el a tenyészőcsúcsot, a növény kiheveri a szteresszhatást. Ha a növekedési csúcs is elszárad, a növény kipusztul.

Napraforgóban általánosan használt hatóanyag felpárolgása napraforgóra. A növény kiheveri a tüneket, de több stresszfaktor együttes hatása esetén a növény fejlődése megállhat és elcsúszhat.

 

Imidazolinon ellenálló napraforgó hibridben posztemergensen alkalmazott hatóanyag is stresszt (kivilágosodás) okoz a kultúrnövénynek

A fitoxikus tünetek megjelenésekor az Amalgerol® kipermetezése ajánlott, hogy a stresszhatásokat a növények mihamarabb kiheverjék és a növekedés újra intenzívvé váljon. Az Amalgerol® használata következtében a növények biokémiai, sejtbiológiai és élettani funkció fokozódnak, tápanyagfelvétele megnő, a növények gyorsabban heverik ki a tüneteket. Az Amalgerol® olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, gibberellin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel tudják áthidalni a stresszhelyzeteket. A fitotoxikus növényállomány kezelésére az Amalgerol® dózisa a tünetek erősségétől függően 3-4 l/ha. A növények kezelésekor a talajra jutott Amalgerol® is kifejti kedvező hatását.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. Az Amalgerol® Essence dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

Hechta Kft.
www.hechta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58