2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Fito kalauz napraforgóban (x)

Agro Napló
Régiónként eltérően mennyiségben érkezett csapadék hatására gyorsan kikeltek az elvetett napraforgók, amely az alkalmazott preemergens gyomirtások hatékonyságához is nélkülözhetetlen volt.

A napraforgó gyomirtására alkalmazható – főként a kétszikűek elleni - hatónyagokról (dimetenamid-p, pendimetalin, terbutilazin, fluorkloridon, flumioxazin) közismert, hogy a környezeti tényezőkkel (csapadékintenzítás, UV sugárzás, stb.) összefüggésben átmeneti stresszt okozhatnak a fejlődésben lévő növényeknek. A kis növényeken több esetben különös deformálódásokat, színelváltozást (sárgulás), levélszáradás tapasztalhatunk, amelyeket a gyomirtó szerek felverődési, felpárolgásai okoznak. Ezek a fitotoxikus hatások stresszelik a növényeket, visszavetik a fejlődésüket és ha más stressztényezőkkel együtt lépnek fel (pl. aszály), akkor nagyobb terméskiesést is eredményezhetnek.

 

Napraforgóban és szójában is általánosan használt hatóanyag okozta fitotoxikus tünet napraforgón. A felső levelek sátorszerűen összenőnek, nem tudnak kiterülni. A növény kinővi a tüneteket, de ha az új levelek teljesen összenőnek, az erőteljesen visszafogja a növény fejlődését.

Magról kelő kétszíkűek elleni felszívódó hatóanyag felverődés következménye napraforgón. Ha a száradás nem éri el a tenyészőcsúcsot, a növény kiheveri a szteresszhatást. Ha a növekedési csúcs is elszárad, a növény kipusztul.

Napraforgóban általánosan használt hatóanyag felpárolgása napraforgóra. A növény kiheveri a tüneket, de több stresszfaktor együttes hatása esetén a növény fejlődése megállhat és elcsúszhat.

 

Imidazolinon ellenálló napraforgó hibridben posztemergensen alkalmazott hatóanyag is stresszt (kivilágosodás) okoz a kultúrnövénynek

A fitoxikus tünetek megjelenésekor az Amalgerol® kipermetezése ajánlott, hogy a stresszhatásokat a növények mihamarabb kiheverjék és a növekedés újra intenzívvé váljon. Az Amalgerol® használata következtében a növények biokémiai, sejtbiológiai és élettani funkció fokozódnak, tápanyagfelvétele megnő, a növények gyorsabban heverik ki a tüneteket. Az Amalgerol® olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, gibberellin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel tudják áthidalni a stresszhelyzeteket. A fitotoxikus növényállomány kezelésére az Amalgerol® dózisa a tünetek erősségétől függően 3-4 l/ha. A növények kezelésekor a talajra jutott Amalgerol® is kifejti kedvező hatását.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. Az Amalgerol® Essence dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

Hechta Kft.
www.hechta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 26. 13:31