Kerekasztal-beszélgetés a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetéről

Agro Napló
Kerekasztal-beszélgetést szervezett a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetéről a Corteva Agriscience, amely kizárólag mezőgazdasági portfólióval rendelkező vállalat – a rendezvényre november közepén került sor Budapesten.

A szervezők tájékoztatása szerint a cégcsoport elkötelezett a nemek közötti egyenlőség mellett és a sokféleség egyik élharcosa. A kerek­asztal-beszélgetést iparági szakértők és civil szervezetek bevonásával a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt álló kihívások megvitatására és diszkrimináció csökkentése, megszüntetése érdekében tartották meg.

Az esemény vendégeit Borsos László, a Corteva Agriscience cégcsoport magyarországi vezetője üdvözölte, majd bemutatta a vállalatot és felhívta a hallgatóság figyelmét azokra a női kutatókra, akik fontos szerepet játszottak a társaság történetében. „Még egy adott országon belül is nagyon különbözőek lehetnek a mezőgazdaságban dolgozó nők tapasztalatai. A Cortevánál értékelik a nők mezőgazdaságban betöltött pozitív szerepét, képességeit, és arra törekszenek, hogy a nemek közötti egyenlőség a vállalati kultúra részévé váljon. Jelenleg magyarországi vállalatainknál a teljes munkaidős alkalmazottakat tekintve a nők aránya 33 százalék és azt tervezik, hogy tovább javítják az egyensúlyt – mondta Borsos László.

Elena Polyakova, a Corteva Agriscience kelet-közép-európai kormányzati és iparági kapcsolatokért felelős vezetője szintén megerősítette a Corteva elkötelezettségét a mezőgazdaságban dolgozó nők támogatása iránt. Elmondta: a Corteva ugyanis az elmúlt évben több mint 4000 nő bevonásával, 17 országban készített felmérést, hogy feltérképezze a nők iparágban betöltött szerepét és azokat a kihívásokat, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozó nők szembesülnek.

A tanulmány Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ázsia és Afrika országait fedte le, és kiterjedt a legfontosabb egzisztenciális kérdésekre, többek között a munka és a magánélet egyensúlyára, a pénzügyi stabilitásra, valamint egészségügyi kérdésekre is. Az elkészült tanulmány többek között megállapította, hogy a nemek közötti diszkrimináció továbbra is széles körben fennáll, és ez akadályt jelent abban a szerepben, amit a nők a világ élelmezésében tölthetnének be. A felmérés eredményei azt is felfedték, hogy a nemek közötti egyenlőséget három fő tényező akadályozza: a bérek közötti egyenlőtlenség, a finanszírozási lehetőségek és a mezőgazdasági technológiák, képzések korlátozottabb elérése.

Az eseményen egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amely számos témát ölelt fel, többek között azt, hogy mi segíthetné a nőket abban, hogy sikereket érjenek el a mezőgazdaságban. A résztvevők hangsúlyozták a nemek közötti együttműködés, valamint a nők és a férfiak egymást támogató hozzáállásának a fontosságát. Ez ugyanis szilárd alapot nyújt mindkét nem munkahelyi sikereihez és magánéleti harmóniájához.

Juhász Anikó, AM helyettes államtitkár; Süle Katalin, NAK Zala megyei elnök; Emily Scott, USDA mezőgazdasági attasé; Bónáné Pócza Veronika, a Rábapordányi Mg. Zrt. üzemgazdász és növényvédelmi szakirányító; Dono Abdurazakova, FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája gender szakértő; Batthyány-Schmidt Margit, Magyar Női Unió Egyesület elnöke; Benedek Borbála, AGRYA elnökhelyettes.

Juhász Anikó az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára elmondta: a mezőgazdaság hosszú ideig jellegénél fogva férfias foglalkozás volt. Ezért a nők aránya itt kisebb, mint a nemzetgazdaság legtöbb ágazatában. Napjainkban változik a gazdaságszerkezet és ezzel a nők szerepe is. Előtérbe kerül az árutermelés, így visszaszorul a háztáji gazdálkodásban segítő női szerep. A nők egyre inkább árutermelő üzemek vezetői, alkalmazottai lesznek. Emellett egy modernizációs folyamat is megfigyelhető a mezőgazdaságban, amelynek egyik fő hajtóereje a munkaerőhiány. A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepét és helyzetét támogatja ez a folyamat, hiszen így kevesebb fizikai munkával, könnyebben el tudják látni feladataikat. A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése szintén nagy lehetőség a női munkavállalók számára, Magyarországon ezen a területen még komoly előrelépésre van szükség – fejtette ki.

Dono Abdurazakova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának vezető gender szakértője arról beszélt: a világ különböző tájain a nők jelentik a társadalmak gerincét, fontos szerepet játszanak a családok és a vidéki közösségek fenntartásában, ugyanis általában ők vállalják a nehéz és egyenlőtlen feladatokat mind a háztartásokban, mind pedig a közösségekben. A nemek közötti egyenlőtlenség sok formája még mindig láthatatlan vagy nehezen nyomon követhető, mint például a falusi nők munkája, akik a családi gazdaságokban dolgoznak fizetés nélküli családi munkaerőként. Ebben a régióban a helyi jogszabályok a férfiak és a nők részére egyenlő hozzáférést biztosítanak a földhöz, a pénzügyi szolgáltatásokhoz és más erőforrásokhoz, valamint a döntéshozatali folyamatokban történő részvételhez, de a társadalmi szokások gyakran meggátolják a nőket abban, hogy ténylegesen gyakorolni tudják a jogaikat. A nemek közötti egyenlőséggel, szociális védelemmel, mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel kapcsolatos kapacitásfejlesztés és a kérdések tudatosítása továbbra is a FAO régiós munkájának központi eleme marad – vonta le a következtetést.

Emily Scott, az USDA mezőgazdasági attaséja ismertette az Amerikai Egyesült Államok álláspontját a mezőgazdaságban foglalkoztatott nők helyzetével kapcsolatban. Kiemelte: a nők a mezőgazdaság minden területén dolgoznak gazdálkodóként, tudósként, közgazdászként, állatorvosként, ingatlantulajdonosként vagy akár politikai döntéshozóként. A nők által működtetett gazdaságok aránya jelentősen – 5,2 százalékról 13,7 százalékra – nőtt 1978 és 2012 között az Egyesült Államokban. 2017-ben nők üzemeltették az összes gazdaság 29 százalékát. Mindez úgy volt  lehetséges, hogy már fiatal korban elkezdték a tanulást, amit az oktatás lehetővé tett. Ma már az agrártudományi diplomák jelentős hányadát nők szerzik meg az USA-ban.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei elnöke szerint: a nők nagyobb fokú bevonása a mezőgazdasági termelésbe és a mezőgazdaság vezetői szintjébe az agrárium egészének hatékonyságát növeli, így az a társadalom minden tagja számára hasznos folyamat. Ezért kell törekedni a nők és férfiak egyforma megbecsültségére a mezőgazdaságban, amihez elengedhetetlen, hogy egyformán hozzáférjenek a képzési lehetőségekhez -– fogalmazott.

-x-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?