Az Amazone 250 000 eladott vetőgépnél tart (x)

Agro Napló
Több, mint 250 000 vetőgép értékesítése után az Amazone különleges jubileumot ünnepel. Ez a negyed millió vetőgép nem egyszerűen egy tekintélyes számot jelent, de egyúttal gazdag történelmi áttekintésre is teret ad.

A vetőgépek története 1947-re nyúlik vissza. Ekkor fejlesztette ki Dipl. Ing. Heinrich Dreyer mérnök és Kademann úr az első, 2 m munkaszélességgel dolgozó D1 vetőgépet, mely az innovatív Elite-vetőkerékkel volt felszerelve a finom és a normál vetéshez. Ez a vetőgép forradalmasította a köztes termények kivetését, mivel az akkori vetőgépekkel összehasonlítva a D1 esetében nem volt szükség a vetőkerekek állandó cseréjére.

 

D1 sorvető gép, 2 m munkaszélesség, 1947

1966-tól kezdődően a legendás D4 vetőgép és egy RE vibrációs borona kombinációjával aktív vetéskombináció került a piacra. Az ezt követő,1972-ben megjelent D7 modell minden idők egyik legtöbbet eladott vetőgépévé vált.

 

D4 sorvető gép, 3 m munkaszélesség, 1964

Az RPD DrillStar bevezetésével az Amazone 1988-tól az első abroncsos tömörítőhengert kínálta a pálcás és fogazott tömörítőhengerek alternatívájaként. Az abroncsos tömörítőhenger a talaj vonalankénti visszatömörítését garantálta, mely a gumigyűrűs henger 1998-as kifejlesztése után további optimalizáláson ment keresztül.

 

RPD DrillStar, 3 m munkaszélesség, 1988

A mechanikus vetéskombinációk területén a legújabb fejlesztést a Cataya jelenti, precíz adagolórendszerével, elektromos hajtású vetőtengellyel, valamint egy beállítóközponttal az adagolórendszer gyors beállításához és kalibrálásához.

A mechanikus vetőgépek mellett 1995-től a pneumatikus vetéstechnika is megjelent a termékpalettán. Ennek alapját a forgó lazítóval, ill. abroncsos tömörítő vetőegységgel kombinált pneumatikus elülső tömörítős vetéstartály jelentette. Ezt követték az olyan fejlesztések, mint a neves AD-P pneumatikus ráépített vetőgép, valamint a mai Centaya további optimalizált fejlesztései. A Centaya elektromos hajtású vetőmag-adagolóval rendelkezik, és opcionálisan felszerelhető TwinTeC+ kéttárcsás csoroszlyákkal vagy RoTeC-pro egytárcsás csoroszlyákkal.

A nagyobb teljesítményű vetéskombinációk és a passzív talajművelő eszközök iránti kereslet kielégítése céljából mutatták be 2001-ben a Cirrus pneumatikus nagy területteljesítményű vetőgépet, mely passzívan működő szerszámokkal dolgozik 3 m és 6 m munkaszélesség között. Ezen sorozat zászlóshajója a nemrég bemutatott Cirrus-CC. Ez egy, két elektromos adagolóval ellátott 4 000 literes nyomótartállyal rendelkezik, és egy további szállítási útvonal mentén lehetővé teszi két különböző szállított áru kihordását az ún. Double-Shoot-eljárással.

További mérföldkövet sikerült elérnie Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyernek az NT direktvetőgép és az utódnak számító Primera DMC (Direktsaat = direktvetés, Mulchsaat = mulcsvetés, Conventioneller Saat = hagyományos vetés) kifejlesztésével a nagy területteljesítményű vetéstechnika szegmensében. A hegyes orrú csoroszlya feltalálásával immár lehetővé vált a direktvetés különböző megmunkálatlan talajokon való elvégzése. A Primera DMC mellett a nagy területteljesítményű vetéstechnika programja az elmúlt évtizedben a Cayena és Condor késes csoroszlyás vetőgépek bevezetésével bővült. A speciális vetőcsoroszlyának és az akár 15 méteres nagy munkaszélességeknek köszönhetően mindkét vetőgéppel nagy ütőerő valósítható meg a legkülönbözőbb talajokon.

Primera DMC, 12 m munkaszélesség, 2012

Ezen termékportfólióval az Amazone különböző vetőgépeket és vetési eljárásokat kínál ügyfeleinek 2,5 m és 15 m közti munkaszélességhez a legkülönbözőbb méretű üzemek és talajszerkezetek számára.

Cirrus 6003-2CC, 6 m munkaszélesség, 2019
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?