2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Power 4.2 ...avagy a szenázs ereje

Agro Napló
A Power 4.2 lucernafajtának már a neve is sokat ígér.

És hogy milyen? Pont olyan, csak még jobb! Erről a Pélpusztai Mg Kft.-nél is meggyőződtünk, ahol először 2017 őszi telepítésben 80 hektáron próbáltuk ki a fajtát. A vetés ideje optimális időben augusztus 28-án történt. Előveteménye rozs volt, ami után a területre 50–60 m³ hígtrágyát juttattunk ki több részletben, ez N hatóanyagban kb. 150–170 kg-ot jelent. Ezzel nemcsak tápanyagot, hanem nedvességet juttattunk a talajba. Vetés előtt a területet megszántottuk 35–40 cm mélyen, majd szántáselmunkálás és zárás következett.
A 20 kg/ha normájú vetés Väderstad direktvetővel történt (első tárcsasor kiemelve), ami után még külön meghengereztük a talajt.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, hogy mit is ígér nekünk a Power 4.2 az amerikai tapasztalatok alapján, ahol 10 évvel ezelőtt az év lucernája címet is elnyerte, és mit tapasztalunk a „saját bőrünkön”.

Elsőként egy olyan mutató, amire nem is nagyon szoktunk odafigyelni. Őszi nyugalmi állapot besorolása (Fall Dormancy): 4,8. Ez a mutató 1-től 10-ig terjedő skálán mutatja, hogy alkalmas-e a mi klímánkra az adott fajta. Az FD1 értékkel rendelkező fajták ezt a nyugalmi állapotot nagyon kora ősszel elérik. Az FD10 értékkel rendelkező fajták a nyugalmi, alvó állapot elérését nagyon későn, nagyon rövid időre érik csak el, vagy el sem érik. A mi mérsékelt kontinentális klímánkra tehát alkalmas a fajta.

Összetett levél aránymutató: 81%. A fajtaválsztásban fontos szempont volt, hiszen a levélben található fehérje a növény fő erénye.

A prospektusban látható átlagos 22,7%-os száraz anyagra vonatkoztatott fehérjetartalom nemcsak elméleti érték, hiszen már az első kaszálásánál 23,6%-ot sikerült elérni, és még a leggyengébb hatodik kaszálás is 17,5%-os lett. Mindehhez hozzátehetjük, hogy a kaszálások közt nem juttatunk plusznitrogént az állománynak.

Amire a takarmánytermesztő legelőször kíváncsi, a hozam. A tájékoztató adatok alapján az átlagos éves hozama hektáronként 10 tonna száraz anyag/év. 2018-as évben első éves lucernaként 15,78 tonna/hektár száraz anyagot tudtunk betakarítani. Tehát jóval felülmúlta a várakozásainkat. Az alábbi táblázatban kaszálásonkénti bontásban.

A különböző gombabetegségekkel (Fusarium, Verticillium, antraknózis, Phytophtora) szembeni magas rezisztencia és a levéltetvekkel szembeni ellenállóság nyilván szintén fontos tényező. Nem is volt ezzel kapcsolatban tennivalónk.

A nyereséges tejtermeléshez szükséges a költségek, azon belül is a legnagyobb hányadot kitevő takarmányköltségek kordában tartása. A tömegtakarmány előállításban, tartósításban, mai divatos szóval „tömegtakarmány menedzsmentben” vannak még tartalékok, amelyek kiaknázása segíthet a célunk elérésében. Itt tudunk a fajtaválasztással is hozzátenni az eredményhez. Idén további 120 hektáron adtunk bizalmat a fajtának.

A Power 4.2 legyen velünk!

(x)

Fajtáinkról bővebben tájékozódjon honlapunkról: www.vitalfeed.hu
Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan területi kollégáinkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!