2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ne habozzon! Válassza az eredetit – Reglone Air

Agro Napló
Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

A napraforgó gyomelnyomó képessége igen alacsony a növény 8 leveles állapotáig (2019. 05. 20. Gölle)

A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme az adott termőhelynek leginkább megfelelő, nagy termőképességű hibrid, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Az idei év eddig egyáltalán nem volt átlagosnak mondható a napraforgó-termesztők számára. A vetés idején lévő száraz periódus, majd az azt követő szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás nagyban rányomta bélyegét a napraforgó kezdeti fejlődésére és a gyomosodási viszonyaira.

Az alapkezelések zömében megáztak, sőt, sok esetben extrém mennyiségű csapadékot is kaptak. A hűvös időnek köszönhetően a magról kelő gyomok későn keltek és vontatottan fejlődtek. A többszöri esők hatására több hullámban volt tapasztalható a kelés, a posztemergens kezelések elvégzése is akadályokba ütközött a szeles, csapadékos időnek köszönhetően. Így szinte biztos, hogy ugyan különböző mértékű gyomfertőzöttséggel, de gyomos napraforgótáblákkal fogunk találkozni, amely még inkább szükségessé teheti az állományszárítást.

A Reglone Air1 állományszárító, deszikkáló készítmény, mely neve szinte már fogalommá vált a magyar növénytermesztők számára. Nem csoda, hiszen évről évre bizonyít és megvalósítja a gazdák hozzá fűzött reményeit. A Reglone Air a forgalomban lévő dikvát tartalmú készítmények közül egyedülálló módon Symprolam hatásfokozót tartalmaz. Az új formulációjának köszönhetően hatása gyors, a kijuttatást követő 7–10 nap után a betakarítás elkezdhető. Használatával a munkaszervezési feladatok is egyszerűsödnek, hiszen tudunk kalkulálni az aratás idejét illetően. Használata akár 400 kg hektáronkénti termés megmentését is jelentheti, amely úgy gondolom nem elhanyagolható mennyiség a napraforgó termésátlagait figyelembe véve. Mivel a betakarítás idejét meg tudjuk határozni – amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat –, így a napraforgómag optimális időben kerülhet a magtárba. Csökkentve ezzel a madárkár okozta veszteség időtartamát, valamint az elhullott kaszatok mennyiségét a talajban, tehát a következő évek árvakelésének volumenét.

A Reglone Air a Symprolam hatásfokozónak és formulációjának köszönhetően sokkal jobb cseppterülést biztosít a versenytárs készítményekhez képest, javítva ezzel a permetléfedettséget, illetve a hatékonyságát (1. ábra). A Reglone Air a permetlé készítése során nem képez tartós habot, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a permetezés kivitelezéséhez szükséges időt is (2. ábra).

A glifozát tartalmú gyomirtó szerekhez képest a Reglone Air-hez magas hasmagasságú permetezőgépes kijuttatása során sem kötelező további cseppnehezítő adalékok permetléhez adagolása. Kijuttatását 1,5–2 l/ha dózisban a tervezett betakarítás előtt minimum 7 nappal javasolt elvégezni. Nagy levélfelület és erősebb gyomosodás esetén 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya permetléhez adagolása lehet indokolt a hatékonyság növelése céljából. Alkalmazását a kaszatok 25–30%-os nedvességtartalmánál célszerű elvégezni, így a betakarítás idejére a kaszatok egyenletesen a kívánt nedvességtartalomra száradnak.

A Reglone Air-t a rugalmas kijuttathatási lehetősége alkalmassá teszi akár légi, akár magas hasmagasságú, hidas permetezőgéppel történő alkalmazásra. Használata a lombfelület függvényében szántóföldi gépes kijuttatás esetén 300–400 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50–60 l/ha lémennyiséggel javasolt. Légi kijuttatás esetén elsodródás csökkentő készítmények használata kötelező.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) a Reglone Air-rel végzett időbeni deszikkálás után nem tud a tányéron fertőzni, hiszen a napraforgó elhal, a kórokozó nem képes a tányéron kifejlődni és kárt okozni.

A Reglone Air-t rendkívül jó esőállóság jellemzi, a kijuttatást követően 15–30 perccel érkező csapadék sem mossa le a növényekről, hatását nem befolyásolja.

Összességében a Reglone Air a legjobb választás a napraforgó állományszárítására, hiszen jelentős termés menthető meg használatával a pergési és kórokozók általi veszteség, valamint madárkár csökkentése révén. Tekintettel arra, hogy a dikvát hatóanyag engedélye visszavonásra került, így ez az utolsó szezon, melyben még kiaknázhatja a Reglone Air előnyeit. A dikvát hatóanyag-tartalmú készítmények felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.

 

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

 

¹ A Reglone Air gyomirtó permetezőszer engedélye visszavonásra került. A 04.2/4292-1/2018. (NÉBIH) határozat alapján a szer felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!