2024. október 23. szerda Gyöngyi

TALAJEGYETEM GYAKORLÓ GAZDÁKNAK avagy hogyan ismerjük meg a talajainkat?

Agro Napló
A gyakorlatban a forgatás nélküli talajművelési rendszerek különbözően épülhetnek fel, de egy közös pillérük minden esetben van, az pedig a szántásos alapművelés elhagyása, kiváltása.

Dr. Bottlik László

A felső talajréteg leforgatása helyett egyéb műveletek valósulnak meg és a növényi maradványok egy része a felszínen marad (mulcs). A forgatás nélküli talajművelési rendszerekben az alapművelés történhet középmély lazítóval, szántóföldi kultivátorral, tárcsával, esetleg sávművelő eszközökkel. Ezen eszközökkel a bolygatott réteg lazítása, keverése, porhanyítása, felszín alakítása megvalósítható, de a forgatása nem.

A mulcsművelés kialakulása az 1950-es években indult el az USA-ban, a „minimum tillage” nevű takarékos talajművelési irányzat kidolgozásával. Gazdaságossági szempontok miatt vált szükségessé kutatása. Cél volt a korábban külön munkafolyamatként végrehajtott műveletek összevonása a gépek kombinálásával és a nem feltétlenül szükséges munkafolyamatok, eljárások vagy műveletek elhagyása. Alapvető elvárás volt a költség-, idő- és élőmunka igény csökkentése. Az ipar fejlődésével, a kombinált gépkapcsolatok megjelenésével e célok megvalósíthatóvá váltak.

Fontos tudni, hogy a művelés és a költségek redukálása az eredeti elvek szerint összhangban van a talaj fizikai, kémiai és biológiai állapotával. A mezőgazdasági tudományok fejlődése nyomatékosította ezen elveket. A minimális jelző tehát csak a munkamenetek számára és az anyagi ráfordításokra vonatkozik, ugyanakkor fontos az olyan talajállapot kialakítása, amely elősegíti a gyors csírázást és kezdeti fejlődést, valamint a nagy termések elérését és garantálja a fenntarthatóságot. Az amerikai felfogás szerint talajvédőnek az a talajművelési és vetési technológia tekinthető, amely esetében a felszín – védelmi céllal – még vetéskor is legalább 30%-ban takart növényi maradványokkal. Ennek köszönhetően a szél és a víz okozta erózió mértékét akár 50%-kal csökkenthetőnek vélték. Az akkori felismerések szerint e kívánalmakat leginkább a forgatás nélküli mulcsművelés teljesíti. Az eredeti ún. minimum-tillage az 1980-as évektől egyértelműen a talajvédő mulcsművelés irányzattá alakult át és világszerte kutatott téma lett.

A módszer európai adaptációja során eleinte sikerült a költségredukálás mellett az okszerűséget is szem előtt tartani, a kedvező talajállapotot létrehozni, fenntartani. A szántásos alapművelés kiváltása kultivátoros, tárcsás vagy lazításos megoldásokkal – az amerikaihoz hasonlóan – jelentős költség- és időmegtakarítást eredményezett. Hazánkban az 1970-es években a nagyüzemi gazdálkodási környezet, a gyorsuló műszaki fejlődés teret adott a forgatás nélküli talajművelési megoldások kidolgozásának, kutatásának. Az első hazai, üzemi szintű mulcsművelések ekkorra datálhatóak. Fontos megjegyezni, hogy a korabeli magyar tapasztalatok felhívták a figyelmet arra is, hogy a hazai szélsőségesebb klimatikus viszonyok között nagyobb figyelmet kell fektetni a talaj biológiai életére. Megindult a mulcs, a növényi maradványok hatásainak napjainkban is folyamatos kutatása, és a felszíntakarás védelmi funkcióinak kidolgozása, megismertetése.

Az 1980-as években az egyre romló gazdasági környezet miatt sok földművelő gyakorlatában csak a költségcsökkentés valósult meg, ezzel párhuzamosan a talajállapot leromlott. Az ún. kényszercsökkentett – leginkább tárcsázásra épülő – talajművelés vált általánossá. Az addig periodikusan alkalmazott középmély lazítás szinte eltűnt a gyakorlatból. A talajok tömörödötté váltak, szerkezetük leromlott. A szervesanyag-gazdálkodásnak ez idő tájt kevéssé tulajdonítottak még jelentőséget (tarlóégetések). A művelések döntően mechanikai szemlélettel történtek, a talaj biológiai állapotát figyelmen kívül hagyták. Ez a korszak egészen a 2000-es évekig tartott, amikor is újra kedvezőbb gazdasági környezet állt elő. Ekkorra felismerésre kerültek az ún. kényszercsökkentett talajművelési változatok talajállapotot lerontó hatásai és a klímaváltozás is egyre inkább a mulcsművelés felé irányította a figyelmet.

Tudjuk, egyre inkább érezzük, hogy a növénytermesztés eredményességét alapvetően befolyásolják a klimatikus adottságok. Nem csak a szárazabb vagy a csapadékosabb időszakok gyakoribbak, de egyre több a szélsőséges időjárási jelenség, akár egy éven vagy egy tenyészidőn belül is. Tény, hogy a jövőben a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodás a növénytermesztés egyik fő feladata. A klimatikus szélsőségekkel szemben kármegelőzésre, -enyhítésre kell törekedni, melynek lehetősége a biológiai szemléletű, talajkímélő mulcsművelésben rejlik.

 A felszín növénymaradványokkal, tarlómaradványokkal történő takarása – mulcs – segíti a talaj nedvességveszteségének csökkentését. Ily módon csökken a termesztés klímaérzékenysége. Jól megfigyelhető és egyben aktuális a talajok tavaszi száradása a magágykészítési időszakban. A szántott területekhez képest a mulcsos talajok később száradnak ki és a felszínközeli réteg nedvességi állapota homogénebb a táblán belül. Ezzel szemben a szántott területek változatos talajnedvesség-viszonyokat mutatnak. Ez összefüggésben áll a talajművelés jellegével. A forgatás nélküli mulcsművelés a teljes művelt rétegben egyenletesen átkevert, visszazárt, homogén talajállapotot alakít ki. Ugyanakkor tapasztalható a mulcshagyóan művelt területek lassabb felmelegedése is, összefüggésben a nagyobb nedvességtartalommal és a felszín borítottságával. E tapasztalatot fontos figyelembe venni a tavaszi vetések időzítésekor, érdemes mérni a talajhőmérsékletet és adatok alapján dönteni a munka megkezdéséről.

A szántóföldi növénytermesztés fenntarthatóságának érdekében elengedhetetlen az eróziós és deflációs károk mérséklése. A klímaváltozással tapasztaljuk, hogy a csapadékot hozó időjárási jelenségek száma csökken, viszont a szélsőséges heves zivatarok száma és vele az erózió kockázata is növekszik. Különbséget kell tennünk a csapadék talajszerkezetet romboló és a talajt elhordó formái között, ha keressük a védekezés lehetőségét. Az esőcseppek rombolják, eliszapolják a talajszemcséket. A leiszapolt aggregátumok végett a kiszáradás után a felszín cserepessé, levegőtlenné válik. Ez a degradáció a felszíni mulcsborítással csökkenthető. Szélsőséges esetekben a talajszerkezet károsodása oly mértékű lehet, hogy mélyebben is tömődötté válik a művelt réteg, akár a gyökerezési mélységet is korlátozva. A lazultság tartós fenntartására és a talajt elhordó erózió ellen egyaránt a teljes bolygatott rétegbe egyenletesen bekevert szerves anyag jótékony hatású, összefogja, megköti a művelt réteget. Az erózió mellett a defláció is igen alattomos és talán a legkevésbé mérhető, nyomon követhető talajkárosodási forma. Bizonyított, hogy lényegesen nagyobb deflációs talajelhordás következik be a tiszta felszínű, szántott területeken, mint a mulcshagyóan művelteken. A felszíni mulcsborítás, de még inkább az egyenletesen bekevert, a talajt összetartó szerves anyag egyértelműen védelmi funkcióval bír.

Csökkentse a talajtömörödést, akár 44%-kal a Zuidberg Tracks gumihevederes járószerkezetekkel - www.deraland.hu

A talaj kedvező biológiai állapotának fenntartásában is kulcsfontosságú szerepe van a bekevert növényi maradványoknak. A szerves anyagok mineralizációs és humifikációs folyamatok során humusszá alakulnak. A humuszanyagok döntően befolyásolják a talajok szerkezetét, lazultságát, hő- és nedvességforgalmát, tápanyag-gazdálkodását, termékenységét. A mulcsműveléssel a teljes bolygatott rétegbe egyenletesen kerül bekeverésre a növényi maradványok összessége. Így ideálisabb átalakulási körülmények között zajlanak a humuszépítő folyamatok, ellentétben a forgatásos műveléssel, amely esetében a szerves anyag döntő része egy mélységbe, a barázdafenékre kerül leforgatása.

A termőtalajok degradációjának e formái jelentős károkat okoznak a szántóföldi növénytermesztésben, hosszabb távon a termelés fenntarthatóságát is veszélyeztethetik. A károk enyhítésére alkalmas felszíntakarást létrehozó talajművelési megoldások használata célszerű.

A mulcsművelés ellen ma leggyakrabban növényvédelmi okokkal érvelnek. Tény, hogy a tarlómaradványokon (kalászosok szalmája, napraforgó- és kukoricaszár stb.) sok kórokozó életben maradhat, áttelelhet és fertőzheti a következő növényeket vagy terjedhet el szélesebb körben. Emellett kártevők köztigazdájaként, vagy táplálékául is szolgálhatnak a maradványok. Kizárólag gondos növényvédelemmel, a tenyészidőszakban megvédett biomassza alkalmas mulcshagyó művelésre.

A forgatás nélküli művelés legtöbb kockázata a szakszerűtlen kivitelezésből ered. Számos kérdést kell megvizsgálni a sikeres mulcsművelés érdekében. A talajművelést helyesen kell illeszteni a növényi sorrendhez, figyelembe kell venni az évjárati adottságokat, a talaj pillanatnyi állapotát. A műszaki hátteret is tervezetten, szakmai felkészültséggel kell kialakítani. Egy-egy a mulcshagyó technológiába nem, vagy csak korlátokkal illeszkedő munkagép a teljes technológia eredménytelenségét okozhatja és helytelen következtetésekre juthatunk.

A mulcsművelésben a felszíntakarás mértéke és minősége az egyik legfontosabb kiindulási pont. Kezdjük megtanulni, hogy egy növény talajművelési rendszere az elővetemény betakarításával kezdődik. A növényi maradványok kezelése meghatározza a teljes művelési rendszer sikerét, így apróra zúzásuk és a teljes munkaszélességben történő egyenletes szétterítésük alapvető elvárás. Csak ily módon alakítható ki homogén mulcsborítás. E kritériumoknak még ma sem felel meg minden betakarítógép, vagy épp nem áldozunk prémium szecskázóra, törekterítőre, komolyabb minőségű vágóasztalra.

Nyári betakarítású növények (repce, kalászosok) esetében a felszíntakarás talajvédelmi funkciója kiemelendő. A nyári időszakban elsődleges feladat a talaj kiszáradástól, hőstressztől való védelme. A tarló fázisban elő kell segíteni a regenerációját, a biológiai beéredését. A betakarításkor tökéletes szecskázásra és terítésre kell törekedni. A tarlóhántás lehetőség szerint azonnal kövesse a betakarítást. A hántás mélysége ne legyen több 3-4 cm-nél, így az árva- és gyomkelés gyors és tömeges lehet. A felszín legyen visszazárt, így szigetelő réteg jön létre a művelési mélységben, ami a felszíni réteg nyirkosodását fogja eredményezni még a hőségnapokban is. Megindul a biológiai beéredés, az elfáradt talaj regenerációja. A hántott tarlón kialakított mulcsborítás mértéke legalább 50–60% legyen. Fontosabb elvárás, hogy egyenletes borítottság legyen. A tarlóhántás célgépe egyértelműen a rövidtárcsa, amely alkalmas a gyors, sekély és egyenletes mélységű munkavégzésre és a felszín lezárására.

Speciális eset a repce utáni tarlóhántás. Sokan elkövetik a hibát, mélyen hántják a tarlót, az elhullott repcemagvak mélyre kerülnek, nem képesek egyszerre csírázni, nem lesz tömeges árvakelés. Ez nehézséget okoz, hiszen még 2-3 művelettel később is jön elő árvakelés, és ehhez igazítják a művelés módját (többnyire leszántják), sokkal lényegesebb egyéb szempontok helyett (talajállapot). A repcemagok tömeges, egyöntetű csíráztatásának megbízható megoldása az ultrasekély tarlóhántás (2-3 cm), amelyhez ma már elérhető a speciális, hullámos tárcsalapokkal szerelt rövidtárcsa (1. kép).

1. kép: hullámos tárcsás porhanyító, ultrasekély tarlóhántáshoz

 

A tarlóápolás történhet mechanikai vagy kémiai megoldásokkal (totális gyomirtás). Mechanikai ápolásra választhatunk rövidtárcsát vagy szántóföldi kultivátort. A döntésünket a gyom- és árvakelés mértéke fogja leginkább alapozni. E mellett fontos szempont, hogy mennyi volt a mulcsborítás mértéke. Ha rövid időn belül vetjük a következő kultúrát (pl. repce), be kell állítanunk műveléssel az ideális mulcsborítás értékét.

A repce vetését és kelését nehezítheti a túlzott takarás. Főleg a heterogén eloszlású, rosszul aprított mulcs okoz gondot. Ha csökkenteni szeretnénk a borítottságot, válasszunk szántóföldi kultivátort a tarlóápolásra. Az alapművelés módját a talaj állapotának ismeretében kell meghatározni. Nézzünk bele a talajba, ásópróbával, vagy egyszerű fémpálca leszúrásával vizsgáljuk meg a lazultság mértékét, keressük meg a tömörödés mélységét. Az alapművelést a vetendő növény és a talaj lazultsági állapotának együttes figyelembevételével kell elvégezni. E célra középmély lazítót vagy szántóföldi kultivátort alkalmazhatunk. A kultivátorok fejlődésével ma már elérhető a 30–32 cm-es munkamélység is, így mélyebb tömörödésig biztonsággal alapozható velük a termesztés. Fontos talajvédelmi kritérium, hogy a nyári tarlóhántással beállított 50–70%-os homogén mulcsborítás ne csökkenjen jelentősen a további művelésekkel. A nyár végi, őszi vetést követően maradjon még 30–40% felszíntakarás. Ez az a mérték, amely védelmi funkciókat képes betölteni.

Őszi betakarítású növények (napraforgó, kukorica) esetében még nehezebb a növényi maradványok kezelése. Nagy mennyiségű, robusztus és sokszor nedves, vonódott biomassza marad vissza. A sikeres szárzúzáshoz prémium kategóriás vágóasztal szükséges, a munkasebességet és a tarlómagasságot is helyesen kell beállítani. Az eredményes mulcsműveléshez bekapcsolt szecskázóval és törekterítővel kell működtetni a kombájnt. Napraforgó és kukorica betakarításakor fontos kritérium, hogy a szecskaméret ne legyen több 8–10 cm-nél, és a maradványok hosszában is legyenek aprítva. Így megelőzhető a szárdarabokban a kártevők áttelelése.

A tárcsás művelő elemmel rendelkező nehézkultivátorok megjelenésével sokszor szembesülünk azzal, hogy költségcsökkentés miatt elhagyják a bekeverő jellegű őszi tarlóhántást. Ez nagy mennyiségű növényi maradvány esetén (pl. kukorica) munkaminőségi problémákat okozhat (2. kép). A mulcs bekeverése és így a felszíntakarás mértéke sem lesz homogén. Ez nehezíteni fogja a további műveleteket, kritikus helyzetben a kelést is akadályozhatja. Más, inkább műszaki-konstrukciós probléma, hogy egyes kultivátorok munkája nem egyenletes a bolygatott réteget tekintve. Ez a helytelen kapakiosztásból, húzástávolságból következik.

2. kép: rossz szecskázás és heterogén mulcsborítás kukorica-napraforgó váltásban (Fotó: Dr. Bottlik, 2019)

 

Az őszi alapművelés megválasztásánál is több szempontot kell figyelembe venni. Ismerni és igazodni kell a talaj állapotához (lazultság, nedvesség), be kell állítani a bolygatás jellegével, mértékével a mulcsborítás mértékét, valamint a kultúrnövény igényeire is tekintettel kell lenni.

Abban az esetben, ha őszi betakarítást még őszi vetés követ (pl. kukorica-őszi búza sorrend), 30–40%-os felszínborítottság a hasznos vetést követően. De hangsúlyozom, hogy ez a takartság feltételezi a fentebb leírt minőségű növényi maradvány aprítást. Ha őszi betakarítást tavaszi vetés követ, nagyobb arányú mulcsborítás is megengedhető.
A szemenkénti vetéstechnika fejlődésével, a sávtisztítók használatával 50–60% takartságig biztonságosan vethetünk.

Nem újkeletű, de újragondolt talajművelési megoldás a sávos művelés (strip-till). A vetendő növényi sor alatti 25–30 cm széles sávot lazítja, porhanyítja a sávművelő gép (3. kép), míg a sorközök bolygatatlan állapotban maradnak. Az elmúlt években számos tapasztalathoz jutottunk repce, kukorica, silókukorica, napraforgó, cirok növények sávos művelésével. A lazult sávban a növények gyökérzete intenzíven lefelé növekszik, a nedves talajréteg felé. Úgy vélem, hogy hazai körülmények közé sikerrel adaptálható e talajművelési változat, de néhány alapvetést be kell tartani. A nyári tarlófázis talajállapot javító funkcióját meg kell tartani. Tarlóhántás, -ápolás elvégzendő feladatok. Nyár végi és őszi (kényszerűségből esetleg tavaszi) alapművelésként végezhető a sávos alapművelés, akár pozícionált műtrágya lehelyezéssel együtt. A vetés a sávra történik, sávtisztító egységgel szerelt szemenkénti vetőgéppel. A strip-till művelés nagyon fontos kiegészítő eleme a sorközművelés, amely lazult sávok közti sorközt a tenyészidőszakban porhanyítja, karbantartja. E művelettel természetesen kombinálható fejtrágya kijuttatással és sávpermetezéssel is. A sávos művelés energiatakarékosnak bizonyul, e mellett még fontosabb, hogy talajkímélő, csak a szükséges bolygatással jár. Talajvédelmi szempontokat támogat, a sávosan művelt felszín ellenálló az erózióval, a deflációval szemben és a szervesanyag-gazdálkodásban is jótékony hatású.

 

3. kép: Orthman 1TripR sávos művelő eszköz (Fotó: Dr. Bottlik, 2018)

 

A sávos művelés eszközrendszere rendelkezésre áll, tudásunk is bővül e témában, bizonyosan terjedni fog a jövőben.

  Dr. Bottlik László
c. egyetemi docens
mb. precíziós gazdálkodási vezető szaktanácsadó
KITE Zrt.

Kapcsolódó cikk az Agro Napló májusi számában: A forgatás nélküli talajművelés hatása a talaj mikrobiális életére

A talajért elkötelezett támogatói kör:



A TALAJEGYETEM korábbi részei:

A cikk szerzője: Dr. Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?