2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

EURALIS – A szójaspecialista

Agro Napló
2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron termeltek szóját, az országos termésátlag megközelítette a 3 t/ha-t. A termelési kedvet azonban továbbra is csökkenti a zöldítési támogatás előírásaiban bekövetkezett kedvezőtlen változás.

Sokak számára felmerült a kérdés, hogy szabad-e szóját tovább termelni, és ha igen, akkor milyen fajtát válasszanak? Mi úgy gondoljuk, hogy a kérdésre a válasz: IGEN, megfelelő adottságú területeken, helyes fajtaválasztással és technológiával a szója a vetésszerkezet megkerülhetetlen része kell, hogy legyen!

Az Euralis a legnagyobb GMO-mentes szójanemesítő Európában. Fajtáink kiemelkedő képességeit jól mutatja, hogy 2018-ban, a legnagyobb termőképességű, középérésű (I.) éréscsoportban az első 3 helyen Euralis fajta végzett.

Mivel vagyunk mások, mint a többiek?
Termékeink 2003 óta vannak jelen a magyar szója-vetőmagpiacon. Piacvezető cégként az egyik legszélesebb választékkal, az összes Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban olyan kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek termőképességben, termésbiztonságban egyedülállók.

  • ES COMANDOR (000.) / forgalmazó: Galldorf Zrt.
    A legkorábbi éréscsoportba tartozó fajta, 4,5 t/ha terméspotenciállal. Az érésig eltelt napok száma átlagosan: 121 nap. Főleg az északi termőterületekre ajánljuk, de másodvetésre az ország déli részén is kiválóan alkalmas.
  • ES NAVIGATOR (000.) / forgalmazó: KITE Zrt.
    4,4 t/ha terméspotenciálú, magas fehérjetartalmú, pergésre nem hajlamos fajta. Az érésig eltelt napok száma átlagosan: 122 nap, ezért másodvetése is kiválóan alkalmas.
  • ES MENTOR (00.) / forgalmazó: Galldorf Zrt., SUMI AGRO HUNGARY Kft.
    Európában a legnagyobb területen termesztett, Magyarországon éréscsoportjában piacvezető fajta. Terméspotenciálja felveszi a versenyt a késői fajtákkal.
  • ES TENOR (00.) / forgalmazó: Galldorf Zrt.
    Kivételesen jó állóképesség, magas fehérjetartalom jellemzi, amihez 4,6 t/ha termőképesség párosul.
  • ES ADVISOR (00/0) / forgalmazó: Galldorf Zrt.
    Az egész ország területén termeszthető kimagasló, 5 t/ha terméspotenciálú szója. Az érésig eltelt napok száma átlagosan 127 nap.
  • ES TRIBOR (0) / forgalmazó: SUMI AGRO HUNGARY Kft.
    A legújabb fejlesztésű szójafajtánk, éréscsoportján belül kimagasló (5,1 t/ha) terméspotenciállal. Az érésig eltelt napok száma átlagosan 131 nap.
  • ES PALLADOR (I.) / forgalmazó: KITE Zrt.
    Éréscsoportjának kiemelkedo termoképességu fajtája. 2014. óta folyamatosan a legmagasabb termésátlagot elérő fajta a NÉBIH kísérleteiben.
  • ISIDOR (I) / forgalmazó: SUMI AGRO HUNGARY Kft.
    Magyarország legnagyobb területen termelt, piacvezeto szójafajtája. A stabilitás és a termőképesség tökéletes kombinációja.
  • ES MEDIATOR (I) / forgalmazó: Galldorf Zrt.
    A legnagyobb terméspotenciálú (5,5 t/ha) fajtánk, ami intenzív körülmények között rekordtermésre képes. Az ország déli termőhelyein javasolt a termesztése.

Összegezve: a termelői tapasztalatok és a kísérleti eredmények azt bizonyítják, hogy az Euralis piacvezetőként, évek óta minden éréscsoportban kiemelkedő képességű fajtákat kínál a termelők számára.

Balogh László
Junior Product Manager
Euralis Kft.

A cikk szerzője: Balogh László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!