A SIMA 2019 kiállítás éremmel díjazott innovációi

Agro Napló
Az idén február 24. és 28. között kerül sor Párizsban a 78. SIMA (Paris, International Agribusiness Show) mezőgazdasági gépkiállításra, amely a kiállítók számát és méreteit tekintve Európában a harmadik legnagyobb kiállításnak számít.

Súlyát növeli, hogy a kontinens legnagyobb mezőgazdaságával rendelkező, a technikával szemben igényes gazdák és gazdaságok környezetében kerül megrendezésre. A kiállításon 1800 kiállító mutatja be termékeit, köztük számos újdonságot is.

A legutóbbi SIMA kiállítást 232.000-en tekintették meg, az idén ennél nagyobb látogatói számra számítanak a szervezők. A külföldi látogatók aránya meghaladta a 25%-ot. A kiállítás egyik kiemelkedő rendezvénye lesz a Dealers-Day (Gépkereskedők Napja), amelyet a Francia Mezőgépforgalmazók Szövetsége a SEDIMA és az Európai Mezőgépkereskedők Szövetsége, a CLIMMAR rendez. Ennek egyik központi témája lesz a gépkereskedelmi vállalkozások (dealerek) és szervizek minőségi szakemberellátásának biztosítása. A kiállítás alkalmából ingyenes buszos kirándulást szerveznek az AGCO Beauvais-ban található MF Traktorgyárába biogázüzem és mezőgazdasági üzemek látogatásával összekapcsolva, amelyre már sokan jelentkeztek be előzetesen is.

A szervezők díjazták a SIMA kiállításon bemutatásra kerülő új innovációkat is. Az idén 2 újdonságot ismertek el aranyéremmel, 5-öt ezüst-, és 20-at pedig bronzéremmel jutalmaztak. A következőkben ezeket mutatjuk be.

A SIMA 2019 aranyérmes innovációi

CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC talaj és gyepkímélő gumihevederes járószerkezete
Gyártó: Claas Group, Németország

A Jaguar 960 szecskázó korábbi Terra Trac gumihevederes járószerkezete kanyarodáskor és forduláskor jelentős csúszással, a talaj túrásával, ill. a gyep károsításával dolgozott. A továbbfejlesztett Terra Trac gumihevederes járószerkezet hevederkocsijai talajkímélő hidropneumatikus rugózást kaptak és kanyarodáskor a hevederkocsik hevedert hajtó vezető kereke felemelkedik, így 60%-ra csökken a heveder felfekvő felülete és a csúszásból, túrásból származó károsító hatása.
A továbbfejlesztett Terra Trac járószerkezettel, a CLAAS Jaguar 960 3 m alatti szélességgel, 40 km/h sebességgel képes közúton haladni.

DynaTrac GPS-vezérlésű traktor munkagép-függesztő és automata kormányzású adapter
Gyártó: Laforge, Guignicourt, Franciaország

A traktorok hátsó- és mellső szabványos hidraulikus függesztő berendezéséhez csatlakoztatható automatikus kormányzású függesztőkeret, a munkagépeknek a traktorral összehangolt műhold (RTK GPS, GLONASS) vezérlésű, automatikus kormányzását képes megvalósítani + 1 cm-es pontossággal.

A SIMA 2019 ezüstérmes innovációi

Live NBalance a terméshozam és a nitrogénhasznosulás folyamatos értékelése, műholdas képfelvételek segítségével
Fejlesztő/gyártó: Airbus Defence and Space és John Deere CO. KG

A Live NBalance a teljes vegetációs időszakon keresztül képes műholdak (Sentinel 2, Landsat 8, SPOT6 és SPOT7) által készített fényképfelvételek segítségével mérni a nitrogénhasznosulást és a várható terméshozamot. A közölt eredmények alapján valós adatokra alapozva dolgozhatók ki a műtrágyázási stratégiák.

Bosch Field Sensor – talaj-, növény- és klímajellemzők komplex elemzése és értékelése termőterületen
Gyártó: Bosch France, Sain-Ouen, Franciaország

A számos érzékelő szenzorból és multispektrális kamerából felépülő komplex rendszer folyamatosan méri és naponta értékeli a talajjellemzőket, a klimatikus (hőmérséklet, napsugárzás, páratartalom stb.), a növények klorofiltömegének változását, amelyet rádióhullámok útján továbbít irodai tabletre, vagy okostelefonra. A növényekről képfelvételeket is készít, amely segít azok fejlődésének megítélésében és az esetleges kórokozók okozta betegségek időbeni felismerésében.

John Deere Support ConnectĒ – szervizmegelőző távdiagnosztikai rendszer
Fejlesztő: John Deere A.G.

A mezőgazdasági üzemek és bérvállalkozók részére kifejlesztett gépek diagnosztikai megfigyelésére, adatgyűjtésére és adatelemzésére kifejlesztett rendszer növeli a gépek üzembiztonságát, csökkenti a váratlan produktív időkieséseket, növeli a gépek teljesítményét és mérsékli az üzemelési költségeket. A folyamatosan gyűjtött adatokat szabadalmaztatott algoritmus dolgozza fel, amelyekről tájékoztatja a gép üzemeltetőjét és a márkaszervizt, így időben be tudnak avatkozni, ha szükséges.

Kuhn Redvista Virtual Assistant
Fejlesztő: Kuhn S.S., Saverne Cedex, Franciaország

Az okostelefonra kidolgozott megelőző karbantartási rendszer a gép részletesebb ismerete nélkül tájékoztatja az üzemeltetőt
a munkavégzés előtti karbantartási műveletekről és azok elvégzésének menetéről.

Tank Air Wheel – a kerékfelnibe integrált légtartály
Fejlesztő és gyártó: Sodijantes Industrie, Falaise, Franciaország

A traktorokon és magajáró gépeken alkalmazott félautomata és automata guminyomás-szabályzók levegővel történő ellátására közvetlenül a kerékfelniben alakítják ki a 6 bar nyomású levegő tárolására alkalmas légtartályt, ahonnan a gumiabroncs légnyomását tudják növelni, vagy csökkenteni.

A SIMA 2019 bronzérmes innovációi

Amazone: „WindControl” berendezés a röpítőtárcsás műtrágyaszórók szórásképének korrigálására és az egyenletes műtrágyaeloszlás javítására. A szabályozás egy WindSensor (szélszenzor) érzékelő segítségével valósul meg.

Arbos: „Blaster” – vontatott permetező egyedi kerékfelfüggesztésű és rugózású, állítható nyomtávolságú új kerékkormányzási rendszere.

Beiser: „Fourrage lib” – galvanizált tartállyal és mérleggel ellátott takarmányozó kocsi a legelőn tartott állatok takarmányellátásához, amely folyamatosan informálja az állattartókat a takarmány elhasználásáról.

Berthoud: „Rent” – hosszú lejáratú lizingkonstrukció, amely a permetezők karbantartására és szervizelésére is kiterjed.

Case IH: „XPower” – a gyomok totális elektromos irtására használható eszköz. A talaj és környezeti nedvességparaméterek alapján állítja be a növények sokkolásához szükséges áramerősséget.

CLAAS: „Convio Flex” – új fejlesztésű flexibilis, keresztszalagos gabona vágóasztal.

CLAAS: „Torion Sinus” – új fejlesztésű, kombinált, törzscsuklós és összkerék kormányzású, magajáró homlokrakodó.

Climate: „FieldView TM” – adatplatform mezőgazdasági üzemek számára a gépüzemeltetési és táblaadatok rögzítéséhez és értékeléséhez.

De Sangosse: „Limacapt” – napenergiával működő infravörös technológiát használó szenzor a csigakártételek szabadföldi értékeléséhez.

Hydrokit: „Kit 3e main pour 3e point” – a függesztett és TLT-ről hajtott munkagépek traktorhoz történő csatlakoztatását egyszerűsítő kit.

Isagri: „Fernand l' Assistant” – okostelefonon elérhető lekérdező program, a permetezőgépek üzemeltetésével kapcsolatban.

Jourdain SAS: „Wide gate with Surlock” – innovatív és automata nyitó- és záró keret, szarvasmarha istállókba az etetőrácshoz, az állatok etetésének szabályozásához. Előre programozható.

Karnott: „Aktivitats-Troeker” – a mezőgazdasági gépeken sokoldalúan használható mérő- és adatgyűjtő rendszer a különböző munkák végzése során.

Kverneland Group France: „Microgranulateur” – GPS által is vezérelhető környezetkímélő elektronikus meghajtás mikro­granulátum-szóró vetőgépekhez.

Manitou: „Eco Stop” – funkció rakodógépekre, amely hosszabb üresjáratnál, vagy a vezető kiszállása esetén a vezetőfülkéből leállítja a rakodó motorját.

Manitou: „Recycling Ladefahrseige” – a rakodógépek, vagy komponenseik újrahasznosításának lehetőségei.

New Holland: „DFR Dynamic Feed Roll Reveser” – a rotoros kombájnoknál a cséplőrotor visszaforgató berendezés a dob eltömődése esetén.

Rabaud: „Lavicole” – berendezés a baromfi istállók belső mosásához és tisztításához.

Trimble: „A-100 Asset Tag and Auto Asset Selection App”
– gazdaságos Bluetooth Low Energy-vel (BLE) működő automatikus adatátviteli rendszer a vezető, a traktor és a munkagépek között.

Trimble: „AutoSync” – automata adatátvitel és adatszinkronizáció a traktor fedélzeti számítógépe és az üzemi központi
számítógép között.

Fényképek és további részletek: bit.ly/SIMA-IA-2019

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!