2024. május 12. vasárnap Pongrác

EUROFINS - Világszínvonalú megoldások a mezőgazdasági laborvizsgálatokban

Agro Napló
Az Eurofins Scientific a világ egyik vezető laboratóriumi vállalata és független kutató szervezete, mintegy 400 laboratórium tulajdonosa Amerikától Ázsiáig. Köszönhetően a több mint 35.000 elhivatott alkalmazottjának több szegmensben világszinten is piacvezető vállalat. Világszerte mintegy 150.000 vizsgálati módszerével és szabadalmaival számos világszintű innováció tulajdonosa, amelyek között sok újítás a mezőgazdaság számára jelent előrelépés.

Ezen vizsgálati újítások számos lehetőséget hordoznak a mezőgazdasági termelők számára, amelyekben felismerve piaci lehetőségeket az Eurofins – annak érdekében, hogy innovatív szolgáltatásai a kelet-közép-európai termelők számára is elérhetővé váljanak – terjeszkedésbe kezdett Magyarországon is.

A tárgyalások eredményeképpen 2017/2018 fordulóján a vállalatcsoporthoz csatlakoztak országszerte jól ismert laboratóriumok. Először a talaj- és növényvizsgálati piacon több évtizedes múlttal rendelkező Minerág Kft. (Szekszárd) valamint a termény- és élelmiszer-analitikai szegmensben meghatározó Food Analytica cégcsoport laboratóriumai (Gyula, Bélmegyer, Szeged), idén júliusban pedig a környezetanalitika meghatározó szereplője, a KVI-Plusz Kft. (Budapest).

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

Az egyesülések új távlatokat nyitnak a magyar termelők számára is, hiszen az Eurofins csoport fokozott figyelmet fordít arra, hogy laboratóriumaiban az addig megszokott és jól működő szolgáltatások mellett elérhetővé váljanak azok a világszintű innovációk is, amelyeknek köszönhetően az Eurofins Scientific vállalat az elmúlt 31 év alatt az alapító családi vállalkozásából a világ egyik vezető analitikai szervezetévé növekedett.

Világszínvonal a talajvizsgálatokban – Hollandiából

A mezőgazdasági termelők által az egyik legnagyobb volumenben igénybe vett laboratóriumi szolgáltatás a talajok tápanyagvizsgálata, amely elengedhetetlen információkat tartalmaz a gazdálkodáshoz.

A hazai talajvizsgálati módszerek szakmaisága megkérdőjelezhetetlen, 30–40 éve fennálló paraméterei több szaktanácsadási rendszer alapjául szolgálnak, lehetőséget adnak akár évtizedek változásainak elemzésére is, azonban a fejlődő mezőgazdaság számos esetben részletesebb információigényt támaszt talajtani oldalról.

Új szempontok kerültek be a tápanyag-gazdálkodás fogalomtárába, mint pl. a talaj termőképességének fokozása, a felvehető és raktározott tápelemek aránya, a talaj szerkezetessége vagy pl. a mikrobiológiai aktivitás kérdése. Ezen paraméterekkel a hazai gyakorlat az elmúlt 30 évben vagy nem foglalkozott, vagy csak egyszerűen a feledésbe merült felhasználásuk, ellentétben Nyugat-Európával, ahol más szempontok, más elvárások alakították a talajtani vizsgálatokat. Új vizsgálati módszerek és szaktanácsadási rendszerek kerültek kidolgozásra annak érdekében, hogy a termőterületekre kijuttatott – évente jelentős költséget képviselő – tápanyagmennyiség hasznosulása is a lehető leghatékonyabb legyen.

Az Eurofins csoport mezőgazdasági laboratóriumaiban a szakmaiságért Hollandia legnagyobb vizsgáló és szaktanácsadó szervezete, az Eurofins Agro Testing Wageningen BV. felelős. Hollandiában már a 60–70-es években törekvések indultak azért, hogy a talajvizsgálatok többletinformációi időben a gazdálkodók rendelkezésére álljanak.

Az új módszerek közül a legperspektivikusabb a száraz NIR technológia talajvizsgálatokban történő alkalmazása, amely jelenleg 20 talajvizsgálati paraméter megbízható mérését teszi lehetővé néhány másodpercen belül. A száraz NIR technológia alkalmazásáról további cikk is olvasható weboldalunkon.

Talajvizsgáló laboratóriumainkban (Szekszárd, Bélmegyer) mostantól az eddig megszokott hazai vizsgálati típusokon felül ezen új módszerek is elérhetőek „Fertilizer Manager” csomagunk formájában, amely 43 talajtani paraméter mérésén felül részletes talaj- és növényspecifikus szaktanácsadást is tartalmaz igen rövid határidőkkel.

„Stronger Together” együtt erősebben – a precíziós gazdálkodásban is

Az Eurofins csoport szlogenje a talajvizsgálati szolgáltatásokban fokozottan érvényesül, hiszen a cégcsoport Magyarországon 10 éve működő gépi talaj-mintavételezéssel és precíziós talajtani technológiákkal foglalkozó üzletága, az Eurofins Agroscience Services számára is jelentős mérföldkő a belépés a hazai laboratóriumi piacra.

Az erőforrások egyesítése révén mostantól a precíziós gazdálkodás terepi és térinformatikai adatgyűjtési műveletei (talajszkenner és műhold alapú management zóna lehatárolások), az ezt követő mintavételi feladatok és a precíziós szaktanácsadás mellett mostantól az Eurofins partnerei első kézből világszínvonalú laboratóriumi szolgáltatásokhoz tudnak jutni.

Holland professzionális kertészeti szolgáltatások

Az Eurofins csoport bővülésével a holland kertészet világhírű szolgáltatásai is elérhetővé válnak a szabadföldi és hajtató kertészek számára. A hollandiai Wageningenben található laboratóriumunkban világszinten is egyedülálló, 1 munkanapos (Magyarországról további 1-2 munkanap a mintaküldés) talaj- és vízvizsgálatokat biztosítunk teljes körű holland tápoldatozási szaktanácsadással.

A szakmában szintén unikumnak számítanak növényvédelmi diagnosztikai szolgáltatásaink, amelyek keretében 3 munkanapos DNS-vizsgálattal (DNA Multiscan) mintegy 100 gomba- és baktériumbetegség meghatározása lehetséges növényi részről – még a tünetek kialakulása előtt, de talajból, vízből, vagy akár munkaeszközökről is kimutatható a kórokozók jelenléte.

Termény- és élelmiszervizsgálatok

Nemcsak a termelés megkezdése előtti talajvizsgálatokkal, hanem a termények betakarítása után, illetve a végtermékek előállítása során is partnerei kívánunk lenni, mind a terményfelvásárlóknak, mind a feldolgozó üzemeknek. Az Eurofins Food & Feed Testing üzletág laboratóriumain keresztül széles körű termény- és élelmiszer-minősítő vizsgálatokkal, valamint folyamatosan bővülő mintavételi/mintaátvételi hálózattal ál-
lunk ügyfeleink rendelkezésére.

Környezetanalitika felsőfokon

Nem kell tovább keresgélni azoknak sem, akiknek telephelyükkel kapcsolatban, vagy az ott képződő melléktermékekkel, hulladékokkal, sőt, akár az onnan elszármazó szagokkal kapcsolatban is környezetvédelmi mérésre, mintavételre, analitikai vizsgálatokra vagy szakértői szolgáltatásokra van szükségük. Az Eurofins KVI-Plusz Kft. budapesti laboratóriumától szakértő segítséget kaphatnak ezen a sokszor problémásnak ítélt szakterületen.

Habár szolgáltatásaink bemutatása jóval túlmutat jelen cikk keretein, de talán a fenti néhány szó is elegendő annak érzékeltetésére, hogy az Eurofins cégcsoport méltán törekszik Magyarországon is meghatározó szerepre az analitikai szegmensben, piacra lépésével számos új lehetőséget hordozva a mezőgazdasági termelők számára is.

További részletekért látogasson el folyamatosan frissülő www.eurofins.hu weboldalunkra, vagy érdeklődjön kollégáinknál a honlapunkon megadott elérhetőségeiken!

(x)

NE FELEDKEZZEN MEG RÓLA!

AMENNYIBEN NITRÁTÉRZÉKENY TERÜLETEN GAZDÁLKODIK 5 ÉVENTE KÖTELEZŐ A TALAJVIZSGÁLATOK MEGÚJÍTÁSA!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?