Fajtaválasztási szempontok repcében

Agro Napló
A repcéknek két fő értékmérő tulajdonsága van: olajtartalom és termésmennyiség. A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé. Ennek alapja a céltudatos hibridválasztás, hiszen egy jó döntéssel megteremtjük a sikeres repcetermesztés lehetőségét.

Június végén, a cikk írásakor már elkezdődött a repce betakarítás. A Pioneer kísérleteit is elkezdték learatni partnereink, így lassan kiderül, hogy a különböző hibridek hogyan is szerepelnek

A PX113 hibridünk már a fenológia korábbi stádiumában is nagyon ígéretesnek tűnt és most az előzetes eredményei is nagyon bíztatóak. A céltudatos és innovatív nemesítésnek köszönhetően ez a hibrid felülmúlja az elődeit a maga szegmensében. A Pioneer nemesítése már évek óta csak a hibridekre koncentrál, ezért minden erőforrásunkkal azt a célt szolgáljuk, hogy egyre nagyobb termőképességű hibridek kerüljenek a piacra a MAXIMUS® termékkörben. A Pioneer MAXIMUS® hibridek iránti kereslet évről-évre növekszik, mert egyre több termelő számára válik világossá, hogy ezekkel a hibridekkel nagyobb jövedelmet tudnak realizálni.

A PX113 a legnagyobb termőképességű MAXIMUS® hibrid jelenleg a piacon. A korábbi Pioneer MAXIMUS® hibrideknél robusztusabb megjelenésű, több elágazást tartalmazó hibrid. Fontos tudni róla, hogy a fóma ellen Rlm7 rezisztenciával rendelkezik. Egyéb kórtani tulajdonságai is kiválóak, különösen a szklerotínia ellenállóság tekintetében. A PX113-nak gyorsabb a tavaszi újraindulása is, korábban virágzik mint a többi Pioneer MAXIMUS® hibrid. Olajtartalma is egészen magas, ezért olajprémiumra is számíthatunk a választásával.

A sikeres gazdálkodás alapja, hogy költségeinket alacsonyan tudjuk tartani, ebben is segítséget tudnak nyújtani a Pioneer MAXIMUS® hibridek könnyű betakaríthatóságukkal.

A másik Pioneer repcehibrid amit az olvasó figyelmébe ajánlok a PT271, hagyományos (magas) hibrid. Ez a hibrid adta a legmagasabb termést az utóbbi évek Pioneer termékfejlesztési kísérleteiben. A hibrid megdőlésre nem hajlamos, nagyon jó télállósággal rendelkezik és kipergéssel szembeni toleranciája nagyon jó. Mindezen tulajdonságai segítik ahhoz, hogy a benne rejlő óriási terméspotenciált realizálni tudja a szántóföldön. Termőképességén túl olajtartalma is a legjobbak között van.

Azoknak a termelőknek, akiknél a nehezen irtható repce gyomnövények komoly problémát okoznak a termesztésben, a Clearfield® technológia jelenthet megoldást. Nekik ajánljuk a PT200CL hagyományos (magas) hibridet Clearfield® technológiával. Jó kórtani tulajdonságok, magas termőképesség, megbízhatóság és korai betakaríthatóság jellemzi. A hibrid alap változata a jól ismert PR46W14.

A PT200CL az erősen gyomfertőzött területen is biztonságos és sikeres repcetermesztést tesz lehetővé.

Bízunk benne, hogy a Pioneer repce vetőmag kínlatában mindenki megtalálja a saját termesztési körülményerihez leginkább alkalmas hibridet. További információkért forduljon bizalommal a Pioneer területi agronómusaihoz, akik tájékoztatják a Pioneer teljes repce vetőmag portfóliójáról és szívesen nyújtanak segítséget a hibridválasztásban.

www.pioneer.com/hungary

Rácz Béla
Vetőmag termékkategória menedzser

A cikk szerzője: Rácz Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!