Joker RT – rövidtárcsa – gyors, intenzív és átvágja magát mindenütt (x)

Agro Napló
A tarlóhántást nagyon fontos azonnal a kombájn mögött elvégezni! Az, hogy milyen minőségben, nagyon függ a munkagéptől, és a tarló minőségétől. A szalmamenedzsment nem azt jelenti, hogy eladjuk a szalmát és elköltjük a pénzt (jobb esetben műtrágyára), hanem a szalmát, növényi maradványokat kutya muszáj bedolgozni a talajba.

A szalmamenedzsment egyik része a tarló állapota, vagyis mekkora tarlót hagyunk a kombájn mögött? Minél alacsonyabb a tarló annál szebb, jobb munkát tudnak végezni a tarlóhántó eszközök. Ne spóroljuk azt a plusz liter gázolajat az aratásnál amennyivel alacsonyabb tarlót vágunk, mert ez busásan megtérül! Egy másik igen fontos dolog a szalma rövid szecskázása. Hányszor cserélünk kést, milyen gyakran ellenőrizzük a kések élességét. Reggelinél, ha a bicska nem vágja a szalonnát, akkor azonnal megfenjük, mert ha csak roncsolja a szalonnát, akkor a reggeli sem esik jól. Optimális szalma szecskázási hossza 5 cm lenne. Ezen hosszúságú szalmadarabokat tudjuk optimálisan szét is teríteni a levágott területen. Ha azt látjuk, hogy a kombájn mögött rendekben áll a szecskázott szalma, akkor nagyon valószínű, hogy a kések már elkoptak, hosszú a szalma és így nem tud visszakerülni a helyére. A hosszú szárú szalma lassabban rothad, sok gondot okoz a bekeverése, így sokan joggal állítják, hogy pl. repcét nem lehet mulcs technológiában búza után vetni, meg kell szántani a földet. A szántás igen költséges és rizikós is, a nagy melegben esetleg brutálisan kiszárítjuk a talajt. Mit is kellene csinálni? Egyszerűen picit jobban odafigyelni az aratásra, a szalmamenedzsmentet komolyabban venni.

Minden törekvés mellett is azonban vannak olyan növények, amelyeknél a tarlót magasabbra vágjuk. Ilyen a repce, napraforgó. Ezen tarlók bedolgozására a Horsch a Joker rövidtárcsába egy aprító hengert fejlesztett ki. A repcénél a tarlódarabolás mellett igen fontos a kihullott magvak ultrasekély bedolgozása is. Miért? A repcemagvak 2–3 cm-re bedolgozva, ki fognak csírázni, ha mélyebbre kerülnek (5–10 cm), akkor pedig nem. A daraboló laphenger segítségével már 3 cm mélyen teljes átfedéssel el tudjuk végezni a tarlóhántást.

A Joker RT egy új trendet állított fel a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáró hengerrel rendelkezik. A tárcsa és henger közé került a futómű, és az így megnövelt távolság következtében a nagy mennyiségű szalma sem okoz gondot.

A Jokerre jellemző még, hogy a tárcsalevelek párosával vannak felszerelve a tartókra, így kétszer nagyobb az áteresztőképessége, valamint a széles gumibakozásnak köszönhetően a tárcsa mindig megtartja a beállított szöget. Ez azért fontos, mert ha változó kötöttségű vagy nagyon kötött talajokon dolgozunk, a tárcsák húzástávolsága mindig megmarad, a második sor nem fog bevándorolni az első nyomába, így biztosítható a tökéletes, sekély, teljes átfedésű tarlóhántás.

A Joker RT nagy, 1 t/m munkaszélességű súlya és a csipkés tárcsáknak köszönhetően a nagyon kemény és kiszáradt talajokon is jól tud dolgozni. A napraforgótarlót ugyancsak jól eldolgozza, a laphengerrel a feljött gyomokat is jól leaprítja.

A tavaszi magágy készítésében is sokan használják, mivel a tárcsák nagyon gyorsan pörögnek, így nagy mennyiségű apró morzsás talajt készít.

A Jokert különböző adapterekkel szerelhetjük. Azon termelők számára, akik  baktériumot juttatnak ki a talajra, felszerelhető ez a rendszer, a váz elejére kerülnek a fúvókák, a tárcsamező fölött helyezkedik el a tartály. Ha zöldtrágyázni szeretnénk, a MiniDrill tartály kerül a Jokerra és a vetőmagot a henger elé juttatjuk ki, ütközőlapos szórófejeken keresztül.

Azon termelők, akik használnak Partner tartályt műtrágyázásra és zöldtrágyamagot szeretnének szórni, elég csak ha a Jokerre az ütközőlapos szórófejeket szerelik fel elosztó toronnyal. A Partner tartály lehet front függesztésű 1600 l vagy három pont függesztésű 2800 l-es osztott (60:40) tartály. A második esetben különböző méretű magvak tökéletesen adagolhatóak, és a levegő áramban összekeverednek. Így precízebb az adagolás.

Ha vetőmagágyat készítünk, akkor az előbbi rendszerrel a talajművelést és a műtrágyázást egy munkamenetben végezhetjük.

A Joker RT egy igen univerzális rövidtárcsa, amely nagyban megkönnyíti a termelők munkáját.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HORSCH at Agritechnica 2019

HORSCH at Agritechnica 2019

2019 is an Agritechnica year. HORSCH has already presented its innovations to the trade press. Now you will find all information about our innovations...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!