„Kisnövények” és a YARA

Agro Napló
A címben szereplő „kisnövények” alatt a vetésszerkezetben elfoglalt nagyságukat értjük úgy országosan, mint egy-egy termelő esetében. Termesztésüket egyrészt magas hektáronkénti árbevételük, másrészt a termelés diverzifikálása teszi indokolttá. 

Mindkét esetben alapvető elvárás a lehető legnagyobb jövedelem elérése. A legnagyobb jövedelmet önköltségcsökkentéssel érhetjük el, aminek az alapja a termésátlag-növelés. Éppen ezért a termesztési cél az agroökopotenciál mind jobb kihasználása, természetesen ésszerű ráfordítások mellett. Mit kell érteni az ésszerű alatt? Az agroökopotenciálhoz és a környezeti tényezők változásához optimalizált ráfordítás mértékét. A termelés során jelentkeznek úgynevezett állandó költségek, melyek a termés nagyságától függetlenül jelentkeznek. A termés mennyiségének, minőségének, stabilitásának, valamint a környezeti stresszhatások mérséklésének meghatározói az úgynevezett pótlólagos ráfordítások. Ezeken belül kiemelkedő jelentősége van a tápanyagellátásnak, amely az anyagköltség több mint ötven százalékát teszi ki. A meghatározó alaptrágyázáson kívül jelentős szerepe van a kiegészítő – fejtrágyázás, lombtrágyázás – alkalmazásoknak.

A továbbiakban a „kisnövények” lombtrágyázására vonatkozóan adunk általános ajánlásokat felsorolás szerűen, a termékösszetételek katalógusainkban, honlapunkon megtalálhatóak.

Szója: YaraVita Brassitrel Pro 3 /l ha a vegetatív fejlődés kezdetén, de legkésőbb a sorzáródásig, hüvelyképződés kezdetén YaraVita Thiotrac 5 l/ ha.
Réz- és cinkhiányos területeken indokolt a kiegészítés: YaraVita Universal Bio 5 l/ha, YaraVita Coptrac 0,5 l/ha, YaraVita Zintrac 1 l/ha.
Ha a kelést követő egy hónap után a nitrogénkötő gümők mennyisége nem elégséges, akkor nitrogénkiegészítés szükséges fejtrágya (YaraBela Sulfan) vagy lombtrágya formájában (YaraVita Thiotrac 5 l/ha, VaraVita Last N 20 l/ha).

Csemegekukorica: YaraVita Zeatrel 5 l/ha 4–8 leveles állapotban, YaraVita Zintrac 1 l/ha + YaraVita Bortrac 1 l/ha.
Éréskori aszályos időjárás esetén YaraVita Last N 15–20 l/ha, vagy YaraTera Krista K Plus 5 kg/ha.
Éréskori csapadékos időjárás esetén YaraTera Krista SOP 5 kg/ha.

Zöld- és magborsó: YaraVita Brassitrel Pro 4–5 l/ha, virágzás előtt YaraVita Bortrac 1 l/ha, hüvelyképződés alatt YaraVita Universal Bio 5 l/ha.
Cinkhiányos területeken hatleveles korban YaraVita Zintrac 0,5 l/ha.

Cukorrépa: YaraVita Brassitrel 3–4 l/ha, sorzáródáskor YaraVita Bortrac 1 l/ha, YaraVita Safe K 5 l/ha + YaraVita Bortrac 1 l/ha a cerkospóra védekezéssel együtt.
Rézhiányos területeken különösen aszályos időjárás esetén indokolt a korai időszakban YaraVita Coptrac 0,5 l/ha. Mangánhiányos területeken szükség lehet mangánkiegészítésre YaraVita Mantrac Pro 1 l/ha hatleveles korban.  

Étkezési és vetőburgonya: étkezési burgonyán belül is célszerű a tápanyagellátást a célnak (friss piaci, sütő, főző, chips, tárolási) megfelelően alakítani, melyet a lombtrágyázással is befolyásolhatunk.
YaraVita Kombiphos 5 l/ha, Zintrac 1 l/ha, intenzív növekedési időszakban.
YaraVita Kombiphos 5 l/ha, YaraVita Safe K 5 l/ha, YaraTera Krista K Plus 5 kg/ha gumóképződés, virágzás idején.
A burgonyát Magyarországon jellemzően savanyú talajon termesztjük. Azonban ezek a talajok nem képesek a növény ellátására, így elengedhetetlen a YaraLiva Nitrabor, YaraLiva Tropicote talajon keresztüli alkalmazása a korai időszakban, hiszen ekkor jelentős a kalciumfelvétel. Lombon keresztül nehéz pótolni, mivel a növényen belül a párolgási irányt követve akropetálisan szállítódik.
Lazább, homokosabb területeken különösen nagy adagú káliumtrágyázás esetében nem kerülhető el a magnéziumpótlás. YaraVita Magtrac 5-5 l/ha legalább két alkalommal, vagy YaraTera Krista MAG, Krista MgS 5–10 kg/ha adagban többször kijuttatva.

Olajretek, olajtök, mustár, mák, facélia: YaraVita Brassitrel 3–5 l/ha sorzáródásig. YaraVita Bortrac 2 l/ha a virágzás előtt.

Mák esetében, ha nem kapott kénes nitrogént, legalább egy alkalommal YaraVita Thiotrac 5 l/ha.

Facéliánál fontos a közel azonos termés­érés, ezt elősegíthetjük az érés kezdetén kijuttatott YaraTera Krista SOP 5 kg/ha kijuttatással.

A YaraVita termékek használhatóságát, keverhetőségét illetően nagy segítség lehet a Tankmix.com weboldal, vagy az okostelefonra letölthető TankmixIT alkalmazás.

A lombtrágyázás hatékonyságát jelentős mértékben javíthatjuk a növényvizsgálatra alapozott, féleség és adagmeghatározással. A Yara Hungária ebben az évben indított szolgáltatása – a Pocklingtoni Magalab közreműködésével – rövid határidőre végzett talaj-, növény-, víz-, műtrágya vizsgálata ebben nyújt segítséget.

Összefoglalva: a „kisnövények” termesztése nagy odafigyeléssel és gondossággal eredményes, jövedelmező kiegészítője a szántóföldi növénytermesztésnek. Az inputanyag-felhasználáson belül a műtrágyahasználat optimalizálásában, számszerűsítésen, hatékonyságának növelése érdekében laboratóriumi szolgáltatással állunk rendelkezésre.

Dr. Térmeg János
+36-30/349-8084

A cikk szerzője: Dr. Térmeg János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!