Amire büszkék lehetünk

Agro Napló
Az ÁT Kft. februári Szarvasmarha-ágazati Szeminárium c. rendezvényén átadtuk az 'Év takarmánya 2017' díjakat a tavaszi és nyári betakarítású szilázsok/szenázsok/szénák kategóriáiban. A győztes takarmányokat a laboratóriumunkba 2017. május 1. és 2018. február 1. között beérkezett minták közül választottuk ki, négy kategóriában.

Az alábbiakban látják a vizsgálatba vont tömegtakarmány-kategóriákat és a beérkezett minták számát:

  • lucernaszilázs és lucernaszenázs: 259 minta
  • fűszilázs/szenázs (olaszperje, hibridperjék, perjefélék keveréke és egyéb füvek): 56 minta
  • rozsszilázs/szenázs (rozs: kalászhányás előtt betakarítva): 115 minta 
  • lucernaszéna: 50 minta
  • Lucerna esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 30%-nál húztuk meg, de a felső határt kitoltuk 50%-ig. Lehet 30% alatt is jó minőségű lucernaszilázst készíteni, de csak nagy kockázattal. Tekintettel arra, hogy a széna helyettesítésére a nagy szárazanyag-tartalmú szenázsok a legalkalmasabbak, ezért lett a felső határ ilyen magas. Nem általános cél nagyon száraz lucernaszenázst készíteni a tömörítési nehézségek miatt, de a jó minőségű szenázsnak lehet szerepe a takarmányadagban.

    Az egyik legkritikusabb pont, ami meghatározó jelentőségű az erjedés minősége szempontjából tavasszal: a minimum 30% szárazanyag-tartalom elérése. A fonnyasztás a legolcsóbb erjedésszabályozó! Hogyan lehet ezt elérni?

  • Akkor kaszáljunk, amikor a lábon álló lucernából már felszáradt a harmat (akár 9 órakor). Mert a renden fekvő anyagból, a rend belsejéből nehezen párolog el a felületi víz.
  • Vizes talajra ne tegyünk le rendet, mert lassabban fog fonnyadni.
  • Lehetőleg 6–10 cm-es legyen a rend, mert így alulról is szellőzik az anyag.
  • Gumihengeres szársértőt alkalmazzunk az intenzívebb fonnyadás érdekében. A szársértő egyébként csökkenti a szár és a levél száradása közötti különbséget is, ezért egyenletesebb lesz az alapanyag. A levél pedig kisebb eséllyel pereg le a rend felületéről.
  • Ha a rendterítés mellett döntünk, akkor azonnali rendterítést alkalmazzunk merev ujjas rendterítővel, a fonnyadás gyorsítására. Ennek oka, hogy az első két órában még nyitva vannak a légcserenyílások a levél felületén és ötször gyorsabban adja le a vizet ilyenkor az alapanyag, tehát fel tudjuk gyorsítani a fonnyadás ütemét. A nagy felület szintén segítheti a folyamatot. A rendterítés azonban növeli a földszennyeződés mértékét, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha nagy a rend vastagsága és fenn áll a befülledés kockázata. Ha nem terítjük el a rendet, akkor is hagyjunk minél szélesebb rendet a kasza után.
  • Használhatunk egyfunkciós gépet is a szársértésre, ami széles és 'levegős' rendet hagy maga után.
  • Ne mozgassuk az anyagot, amíg el nem éri a 35% szárazanyag-tartalmat, amennyiben az időjárás kedvező.
  • Ha borús az idő, a szőnyegrendet szűk rendre össze kell rakni vezérelt ujjas rendképzővel, hogy az eső kisebb felületen érje a lucernát. Majd szétdobni, hogy száradjon ki a felületi víz. Tudjuk azonban, hogy minden mozgatás taposási és levélpergési veszteséget okoz. Vannak azonban új műszaki technológiák, mint például a szállítószalagos rendképző, aminek a segítségével 1-2%-kal kisebb hamutartalommal tudjuk a rendet mozgatni. A csillagkerekes rendsodró nem lazítja fel a rendet és keveri földdel, ezért a prémium minőség eléréséhez nem javasolt a használata.
  • A fonnyasztás ne hosszú legyen, hanem intenzív. 48 óránál tovább ne legyen a renden a lucerna még májusban sem, mert akkor nagyobb az esélye a Clostridium- és aerob baktérium/gomba fertőzésnek a szilázsban. A rend táptalajként működik a szántóföldön: ahol a talaj az oltóanyag (a káros mikroorganizmusok forrása) és rendelkezésre áll a cukor, a levegő valamint a víz. Az idő az egyetlen eszköz a kezünkben, az egyetlen korlátozó tényezője annak, hogy felszaporítsuk a lucernában a káros gombákat és baktériumokat még kinn a szántóföldön. Ezen mikrobák közül több az anaerob szilázsban, vagy a széleken, a felületen, a silófalban tovább tud szaporodni!
  • A rendet a vezérelt ujjas rendképzővel vagy a szállítószalagos rendképzővel 35% szárazanyag-tartalomnál érdemes összerakni. Ezt követi majd a rendfelszedés. A szecskázott és jól megtaposott lucerna biztosabban,
    kisebb kockázattal erjed. A bálaszilázs általában kevésbé tömör, nehezebb etetésre előkészíteni és változó a táplálóanyag-tartalma, hiszen a bála minősége a rend minőségét követi. Ettől függetlenül, kis mennyiségben silózandó lucerna esetében, nagy körültekintéssel végezve a bálázást, lehet jó kiegészítője a falközi technológiának.
  • A legjobb lucernaszilázs kiválasztásakor a szűkítés során az RFV (NDF és ADF alapú értékelés az USA-ban a tőzsdei kereskedéshez) volt a következő szelekciós paraméter. Ezt követte a rostösszetétel, a rost és a szerves anyag emészthetősége. Ahhoz, hogy ilyen szilázsunk legyen, fiatalon kell kaszálni a lucernát, amikor a bimbókezdemény még alig látszik. Majd havonta következhet az új kaszálás. Egyre jobbak a lucernaszenázsaink. Reális cél a prémium minőség kitűzése, ami 170 feletti RFV pontszámot jelent.

    Idén kiemelt szerepet kapott a hamutartalom az értékelésben, mert ezen paraméterben elmaradunk Európától, káros az erjedésre (vajsavas erjedés), hordozza Clostridium perfringes kórokozóval való fertőződés lehetőségét (elhullások kockázatát). Továbbá a hamutartalom jelentősen csökkenti az energiatartalmat. Hünting és Pries (2008) szerint: + 100 g/kg hamu = –1 MJ/kg sza. NEl. A földszennyeződés azonban a technológiai fegyelem javítása, valamint a műszaki technológia fejlesztése által javítható! A lucerna hamutartalma két forrásból tevődik össze: a természetes ásványianyag-tartalom az egyik oldal (Ca, P, K, Na, Mg), az efölött mérhető hamutartalom főleg a földszennyeződésből származik (felcsapó eső, egyenetlen talajfelszínből adódó betakarítási hiba, alacsony tarló, alacsony munkamagasságú rendkezelés és rendfelszedés). Próbáljuk meg elképzelni, hogy ha rendképzés közben porfelhőt látunk, az 1-2%-kal növelni fogja a széna hamutartalmát. Undersander professzor úr szerint (Wisconsini Egyetem) az eredeti hamutartalom (ásványi anyagok) a lucerna esetében átlagosan 8%, míg a fűfélékben 6%. Az ezen felül mérhető hamu már a földszennyeződésből származik a szénában vagy szilázsban. A Wisconsin Egyetem Talaj- és Takarmány Analitikai Laboratóriumába érkezett minták alapján a szenázsok átlagos hamutartalma 12,3%, míg a szénáké 10,3% volt. Ez részben abból adódik, hogy Wisconsinban a szenázsok nagy része lucernából készül, míg a szénafélék inkább réti szénák. Tehát átlagosan 4% volt a földszennyeződés mértéke. Meg kell jegyezni, hogy egyes minták hamutartalma meghaladta a 18%-ot! Ezt azt jelenti, hogy a farmer kb. napi 500 g földet etetett meg a teheneivel minden 2,5 kg sza. szenázs vagy széna etetésekor! Föld mindig lesz a takarmányban. De helyes betakarítási technológiával jelentősen csökkenthető a széna vagy a szilázs hamutartalma. Aki 10% alatt tudja tartani a hamutartalmat a szilázsban vagy a szénában, az kiváló munkát végzett és mindent megtett, ami megtehető!

    Az értékelés során csak ezt követte a nyersfehérje. Ha az előző paraméterekre figyeltünk, és helyes tápanyag-utánpótlási technológiánk van, akkor a nyersfehérje-tartalom is magas lesz. Mennyire? Mi a cél? A túl korai betakarításra jellemző a gyenge hozam. Ennek megítélését a tehenészetnek kell eldöntenie, mivel egy pl. 12.000 literes termelésű állomány esetében a potenciálistól elmaradó lucernahozam a tejtermelésben mérhető többlettel vagy a kedvezőbb takarmányköltség (pl. kevesebb szója etetése) által kárpótolhat minket. Mivel azonban a nagy fehérjetartalom gyakran jár együtt a magas nitráttartalommal, ezért maga a nitrát lehet az indikátora annak, hogy milyen korán érdemes és szabad betakarítani az alapanyagot. A magas nitráttartalom természetesen túldozírozás, vagy késői kijuttatás esetében is lehet magas, különösen korai betakarítással párosítva. Természetesen állategészségi kockázata is van a magas nitráttartalomnak, de a TMR nitráttartalmát egy-egy komponens nem feltétlenül emeli a kritikus szint fölé. Problémát akkor jelent, ha több tömegtakarmányunk egyszerre terhelt. Így a nitráttartalmat, elsősorban mint a fenológiai fázist jelző indikátort értékeltük a szűkítés során. A jó minőségű szilázs erjedése sem maradhat el az értékelésből, ezt volt az utolsó paramétercsoport, amit ellenőriztünk.

    Az év lucernaszilázsai/szenázsai

    Az 'Év lucernaszilázsa 2017' a Rábapordányi Mg. Zrt.-ben készült. Gratulálunk, hogy már második alkalommal nyerik el ezt a címet!

    Az év fűszilázsai/szenázsai

    Füvek esetében a minimális száraz­anyag-tartalmat 28%-nál húztuk meg, mivel a magasabb kiindulási cukortartalom segíti a tejsavas erjedési folyamatot, illetve április végén–május elején nehéz elérni a 30% feletti értéket nagy hozam esetében. A szűkítés további lépcsői: emészthetőség, rosttartalom, hamu, nyersfehérje- és nitráttartalom, erjedési profil.

    Az 'Év fűszilázsa 2017' Agroprodukt Zrt. (Ihász-Zsigmondháza) tehenészeti telepén készült.

    Az év rozsszilázsai/szenázsai

    A rozs esetében az emészthetőség volt az elsődleges szempont, mivel a rozs gyors öregedése miatt ez kritikus a technológiában. Az értékelés során nagy hangsúlyt kapott a hamutartalom, a kora tavaszi betakarítás nehézségei, a vajsavas erjedés és a földdel bevitt kórokozók kockázata miatt. A fehérjetartalom mellett a nitrát is figyelmet kapott.

    Az 'Év rozsszilázsa 2017' a Galgamenti Mg. Kft. turai tehenészeti telepén készült.

    A rozs betakarítása április végén–május elején, kalászhányás előtti fenológiai fázisban javasolt, amikor a kalász 6–10 cm hosszú a szárban. A technológia természetesen kétmenetes (kaszálás és fonnyasztás), mert a fiatal növény kiindulási szárazanyag-tartalma kevesebb, mint 20%, amivel nem célszerű silózni. A szársértés és a rendterítés okozhat nehézségeket a betakarításkor, de a megfelelő minőségű erjedés miatt a 28–30% szárazanyag-tartalom betartása fontos lenne! A vizes rozs, különösen ha földszennyezett, a magas fehérjetartalom következtében vajavasan erjedhet! A rendet teríteni kellene, ami nagy termésmennyiség esetében nehézkes. A fűfélék lassabban fonnyadnak, mint a lucerna. Ráadásul a hűvös idő is lassítja a fonnyadást. Ezért a hatékony szársértés mindenképpen fontos technológiai elem. A szársértésnek két korszerű műszaki megoldása van napjainkban: az acél verőujjas szársértő, ami jelentős mechanikai sérülést tud okozni még a gabona szárán is, valamint az egyfunkciós szársértő. Utóbbi előnye, hogy többször is át lehet vele dolgozni az alapanyagot és széles, fellazított rendet hagy maga után. A 28–30% szárazanyag-tartalmat elérve szűk rendet képezünk és járvaszecskázóval vagy bálázóval felszedjük a növényanyagot. Ha a rendterítő kapacitása vagy műszaki állapota nem engedi a rendterítést, akkor a lehető legszélesebb rendet kell hagyni a kasza után és forgatni kell. A fonnyadás időjárástól függően kb. 24–48 óra legyen áprilisban (ha ettől hosszabb ideig van a renden, akkor az jelentősen rontja az alapanyag mikrobiológiai állapotát). A hosszú idejű fonnyasztás táptalajjá alakítja a növényt a mikrobák számára: a rend alja nyálkás lesz. Tehát a feladat, hogy a szárazanyag-tartalom feltétlenül érje el a 28–30%-ot, lehetőleg 48 órán belül. A gyors, de intenzív fonnyasztás a cél, amit segít a szársértő alkalmazása, az azonnali rendterítés, forgatás. Sajnos ezen műveletek velejárója a talajszennyeződés. Ajánlott tarlómagasság: 8–10 cm. A rendképzéshez javasolható a szállítószalagos rendképző, mivel csökkenti a földszennyeződés mértékét. Így a talajszennyeződés veszélye jelentősen csökkenthető (csapadékos tavaszi időjárás és nedves talajállapot esetében is). Ha a rozsunk vizes és földes, vagy a betakarítás akadozott, akkor a nátriummal pufferolt savkeverék vagy a Na-nitrit + K-szorbát alapú sók alkalmazása megelőzheti a vajsavas erjedést és a fehérjebomlást a depóban. Ha a szárazanyag-tartalom elérte a 28%-ot, a hamutartalom pedig 10% alatti, és jó a silózási menedzsment, akkor a tejsavtermelő baktériumokat tartalmazó silózási adalékanyag is elegendő lehet a kedvező erjedési folyamat eléréséhez. De ebben az esetben is alkalmazzunk nagyobb oltási csíraszámot (1 millió tejsavbaktérium/g zöld anyag).

    Lucernaszéna

    Lucernaszénáink minősége közepes, ezért az RFV-érték minimumhatárát levittük 150-re. Ez a 'tehenekkel etethető' minőséget jelenti az USA-ban. Az 'Év lucernaszénája 2017' díjat három cégnek adtuk át, mert mindhárom telep komoly erőfeszítéseket tesz a minőségi lucernaszéna-készítés érdekében. Külön örömömre szolgál, hogy nagyméretű telep is szerepel a listán. Több száz hektáron gazdálkodva a lucernával különösen nehéz jó minőségű szénát készíteni. Gratulálunk!

    • Mezőfalvai Mg. Zrt.
    • Tárnok Sándorné és Tárnok Sándor, Szeghalom
    • Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát

    Különdíjat adtunk át a Kisalföldi Mg. Zrt. képviselőjének, mert háromféle tömegtakarmányból (lucernaszenázs, rozs­szilázs és fűszilázs) is kiváló minőséget készítettek 2017-ben!

    A tavasz 2018-ban nem várt nehézségekkel kezdődött, havazás, hófúvás, hideg követte egymást. Ilyen időjárási körülmények után még nagyobb körültekintéssel kell előkészülni a műszaki technológiával. De közeleg a jó idő.

    Dr. Orosz Szilvia
    Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.

    A cikk szerzője: Dr. Orosz Szilvia

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!