Bemutatkozik a Brnói Vásárvállalat (x)

Agro Napló
Csehország 2017-ben ismét a legjobbnak bizonyult 16 közép-kelet-európai ország közül a gazdasági környezet rangsorában, közvetlenül Lengyelország és Szlovákia előtt. A legújabb statisztikai adatok szerint az ország gazdasági növekedése 4,7 százalékkal rekordmértékűnek bizonyult. Közép-kelet-európai összehasonlításban Csehország ismét a legvonzóbb országnak bizonyult gazdasági tekintetben. Kimagaslóan jó a helyi beszállítók színvonala és rendelkezésre állása, a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, valamint a munkavállalók termelékenysége és teljesíteni akarása.

A Brnói Vásárvállalat (BVV) a 2017-es évben is növekedésről számolhat be, így a 2017-es év a legsikeresebbek közé tartozik a vállalat történetében. Az elmúlt évben több mint ötven szakvásár, kongresszus és kulturális rendezvény vonzott több mint 750.000 látogatót a Brnói Vásárvárosba. 2017-ben a kiállítók összesen 234.000 négyzetméternyi nettó kiállítási területet béreltek, a bruttó terület közel 520.000 négyzetméter volt.

Jiří Kuliš vezérigazgató a vásárvállalat közelmúltjában zajló fejlődést így foglalta össze: „Miután két éve kiszállt a Messe Düsseldorf vásárvállalat a részvénytársaságból, Brnó városa lett a részvények 100 százalékának kizárólagos tulajdonosa. Ez a két év sikeres volt a vásárvállalat számára, a gazdasági eredmények pedig túlszárnyalták a várakozásokat. Az idei, a 2018-as év a várakozások szerint az utóbbi évtized legjobbjának ígérkezik, a vásárváros további fejlesztése keretében pedig egy vadonatúj vásárcsarnok építését tervezzük.”

Jiří Kuliš vezérigazgató

"Idén a szó legszorosabb értelmében két erős közép-európai vezető szakvásárt rendezünk. A TECHAGRO mezőgazdasági szakvásár a harmadik legnagyobb a maga nemében Európában és már lefoglalták a teljes rendelékezésre álló területet. Mivel a cseh gazdaság nagy ütemben fejlődik, ezért az évente rendezett MSV, a gépipari szakvásár is hasonlóan erős részvételre számíthat” – mondotta Kuliš vezérigazgató.

A standépítéshez és a standokhoz kapcsolódó szolgáltatások iránt mutatkozó élénk keresletnek köszönhetően a Brnói Vásártársaság rekordbevételt ért el a – Csehországon kívül is kínált – szolgáltatások területén.

Csehország és Magyarország kereskedelmi kapcsolatai

Összesen 7,2 milliárd euró kereskedelmi és árucserével Magyarország a Cseh Köztársaság számára a 10. legfontosabb kereskedelmi partner. Bár a kereskedelmi mérleg Csehország felé mutat pozitív értéket, az export- és import számok különbsége egyre csökken. Magyarország számára Csehország az ötödik legfontosabb importország Németország, Kína, Lengyelország és Olaszország után.

Magyar vállalatok – 2018-ban is 1500 m2-t meghaladó részvétel

Idén ismét meghaladhatja az 1500 m2-t a magyar vállalatok részvétele a brnói vásárokon. A magyar vállalatok az elmúlt években újra felfedezték a cseh exportpiacot, hiszen évek óta egyre növekvő számban vesznek részt a brnói szakvásárokon. A legjelentősebb részvétel idén is az április elején megrendezésre kerülő TECHAGRO és SILVA REGINA vásárokon várható, itt 25 magyar vállalkozás 900 m2-en jelenik majd meg. Ezen a két rendezvényen két közösségi stand is lesz, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt és a szakmai szövetség, a MEGOSZ szervezésében a mezőgépek pavilonjában egy 557 m2-es stand és a VADEX szervezésében a vadászati kiállításon pedig egy 60 m2-es közösségi stand. Idén ezen kívül még a turisztikai kiállításon volt egy közösségi stand.

A gépipari kiállításon, az MSV-n évek óta 7-8 kiállító több mint 200 m2-en vesz részt. A magyar cégek érdeklődését a cseh és szlovák piac iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szinte mindegyik brnói szakvásáron van magyar kiállító.

Jubileumi MSV a nagy évfordulók évében

A Brnói Vásárvállalat legnagyobb és legjelentősebb vására kiváló formában ünnepli évfordulóját. A cseh gazdaság virágzik, az iparág teljes sebességgel dolgozik, és a vállalatok óriási érdeklődést mutatnak az MSV iránt. A Brnói Vásárvárosnak egy további teljes csarnokra lenne szüksége ahhoz, hogy minden kiállítói igénynek eleget tudjon tenni. A bejelentkezett kiállítók fele Csehországon kívülről érkezik, és az MSV egyre több szakmai látogatót vonz mind a szomszédos országokból, mind pedig távoli régiókból. Az idei gépipari szakvásár várhatóan csúcsokat fog dönteni - a 2018-as előrejelzések további gazdasági növekedést jeleznek, ami kétségtelenül tükröződni fog a kiállítói standokon is.

A hatvanadik MSV csak egyike a Cseh Köztársaság idén ünnepelt nyolc kiemelkedő évfordulójának. A legkerekebb – Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója – egész évben jelen lesz a Brnói Vásárközpontban, az MSV-n kiemelten is: hiszen Szlovákia a 2018-as MSV partnerországa. A szakvásár hosszú, közös múltra tekint vissza - az MSV létezésének hosszabb idejében csehszlovák vásár volt, és a szlovák ipari vállalatok számára mind a mai napig ez a legfontosabb nemzetközi kiállítás. De nem csak a történelem kap szót: Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválása óta a független Cseh Köztársaság és Szlovák Köztársaság egymás második legfontosabb gazdasági partnere. Először 2009-ben volt Szlovákia az MSV hivatalos partnerországa, de a mostani partneri kapcsolat a nagy évfordulók évében kiemelt ünnepi keretet kap.

Az egyéb fontos jubileumok mellett a Brnói Vásárközpont megnyitásának 90. évfordulóját egy különleges csehszlovák kortárs művészeti kiállítással ünneplik. A T. G. Masaryk elnök védnöksége alatt 1928-ban rendezett kiállítás az új állam első tíz esztendejét köszöntötte, és letette a hosszú vásári hagyományokkal rendelkező Brno immár köztársasági jelentőségű kiállítási központjának alapkövét. A 2018-as MSV-n lesz egy olyan kiállítás, amely ezekre az évfordulókra emlékezik, középpontjában pedig a gépipari vásár 60. évfordulója áll.

Csehszlovákia száz évvel ezelőtti alapítása nagyszabású témája a brnói önkormányzat által szervezett Re:publika fesztiválnak. Az egyik főszereplő a vásárváros lesz. A Re:publika mindarra hivatott emlékeztetni, amit a Cseh Köztársaság az elmúlt 100 év során megélt: történelmi jelentőségű forradalmi pillanatokat, feledhetetlen személyiségeket, híres győzelmeket, hasznos találmányokat, páratlan műalkotásokat – és személyes történeteket.

Az MSV mellett ne feledkezzünk meg a TECHAGRO mezőgazdasági vásár megemlítéséről sem, hiszen a kiállítási terület méretét tekintve ez a Brnói Vásártársaság legnagyobb rendezvénye. Az idei TECHAGRO sem lesz kivétel ebben a tekintetben, és joggal nevezheti magát saját témakörében a legnagyobb közép-európai szakvásárnak.

Hagyományosan sikeres az AMPER, Európa legnagyobb elektrotechnikai szakvására, a prágai Terinvest vendégrendezvénye Brnóban.
A nagyközönség előtt is nyitva álló vásárok közül a Motosalon és a „Sportlife – In-Joy – Dance Life Expo“ sport-, tánc- és szórakoztatási fesztivál köszönthette a legtöbb látogatót. A fesztivál keretében rendezték meg a cseh „gaming” bajnokságot és a „Youtubers“ találkozót. Ezeken a rendezvényeken több mint százezer látogató vett részt, és szintén több ezernyi látogató töltötte meg a vásárvárost a brnói egyetemisták körében kimagaslóan kedvelt „Majáles“ majálison.

A 2018-as vásárnaptár fénypontjai

GO-REGIONTOUR 2018 január 18 – 21.
Ez a szakvásár a közép-európai térségekre összpontosító turisztikai ágazat legnagyobb bemutatkozási lehetősége. A REGIONTOUR a Cseh Köztársaság belföldi és beutaztató turizmusának alapköve, amelyen a legfontosabb országos és regionális turisztikai szervezetek, vállalkozások döntésekért felelős vezetői is megjelenik. A GO ezzel szemben a kiutaztatásra összpontosít. A cseh utazási irodák és utazásszervezők mellett a kedvelt külföldi desztinációk utazási szolgáltatásait kínáló irodák és a külföldi turisztikai hivatalok képviseltetik magukat.

STYL/KABO február 17 – 19. // augusztus 18 – 20.
A következő idényre szóló kollekciók bemutatója, a divatirányzatokat ismertető szakértők, B2B vállalatközi tárgyalások és exkluzív divatbemutatók – ezeket kínálja a divatipart immáron 25 éve, évente kétszer szolgáló STYL és a KABO divatvásár. Februárban elsősorban a 2018/2019 őszi-téli szezon divatját mutatják be és idén először a divatbloggereket is aktívan bevonják a szakvásárba.

SALIMA / EMBAXPRINT / INTECO / MBK február 27 – március 2.
Február 27 – március 2-ig rendezték a Brnói Vásárközpontban a SALIMA nemzetközi élelmiszeripari szakvásárt. Párhuzamosan várta a borászokat a VINEX, a sütőipari dolgozókat, cukrászokat az MBK, az INTECO pedig a kereskedelmi és szállodaipari berendezések iránt érdeklődőket. Először jelentkezett a SALIMA nemzetközi élelmiszeripari szakvásáron a „SALIMA Technology“ és új rendezvény az Ízek Fesztiválja. A szakmai szövetség kiemelkedő nemzetközi érdeklődésre tartott számot. Német, magyar, lengyel, olasz, görög, osztrák és természetesen szlovák kiállítók is bemutatkoznak. Nagy standterületen állított ki Indonézia, és az „Incoming-Mission“ keretében tunéziai élelmiszercégek delegációi is érkeznek Brnóba.

MOTOSALON március 8 - 11.
Évről évre több mint 300 márka mutatkozik be a Motosalon kiállításon, amelyet március 8-11. között rendeznek a Brnói Vásárközpont P, F és Z csarnokaiban. A látogatók már most örvendezhetnek, hiszen minden nagy motorkerékpár márka jelezte részvételét, pl. a Honda, Yamaha, Suzuki és a Harley-Davidson. A motorosok a helyszínen beszerezhetik a biztonságos és kényelmes motorozás kellékeit. A kiállításon sok híresség is részt vesz, pl. a kiváló színművész és nagy motorrajongó Pavel Liška és Jan Révai, továbbá a TV-Prima-Autosalon ismert kaszkadőre és tesztvezetője Pepa Sršeň Šiler. És természetesen most sem maradhat el az év motorkerékpárjának kiválasztása, amelyet szakmai zsűri végez a széles nagyközönség bevonásával.

AMPER március 20 – 23.
A Brnói Vásárközpont legnagyobb vendégrendezvénye az évente megrendezett AMPER elektronikai és elektrotechnikai szakvásár. Legutóbb 22 ország 600 kiállítója mutatta be termékeit 43.000 szakmai látogató előtt. A sok Csehországon kívül érkező kiállítónak köszönhetően az AMPER Közép-Európa vezető elektrotechnikai vására. A legtöbben Németországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Svájcból érkeznek a vásárra. AMPER Motion címmel a kísérő szakmai rendezvények között az elektromobilitás témaköre is jelen van.

TECHAGRO / SILVA REGINA / BIOMASSE április 8 – 12.
A brnói mezőgazdasági és erdőgazdálkodási szakvásárok Európa három legfontosabb szakmai rendezvénye közé tartoznak. 2018-ra már a teljes vásárterület megtelt, beleértve egyes vásárcsarnokok galériáit és a szabadterületen felépített ideiglenes pavilont is. A TECHAGRO idén először a növénytermesztésre koncentrál, míg az ANIMAL TECH állattenyésztési technológiai szakkiállítás a páratlan években fog jelentkezni. A mezőgazdasági gépek és berendezések témakörében csaknem minden európai márka jelen lesz. A TECHAGRO egyben a cseh élelmezési szektor számára is kimagaslóan fontos rendezvény, hiszen itt tartja éves közgyűlését a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, illetve itt kerül sor a cseh mezőgazdaság „Jövő Konferenciája”-ra. A SILVA REGINA szakvásár az erdészeket és a vadászokat várja. Itt az erdészeti gépek és berendezések mellett a szakmai látogatók megtalálják a vadászathoz szükséges eszközöket bemutató standokat is.
A BIOMASSE szakkiállításon mindenekelőtt az erdészeti hulladékok energetikai hasznosítására szolgáló berendezéseket és technológiákat ismerhetjük meg.

Brnói építőipari vásárok / MOBITEX április 25 – 28.
Az áprilisi vásárnaptár részei az építkezés és lakhatás témáit bemutató vásárok. Itt minden megtalálható, ami a házépítéséhez szükséges. A Mobitex vásáron házak és lakások berendezései, míg a DSB-n faszerkezetes épületek és építmények láthatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!