YaraNap: Fókuszban az olajos növények

Agro Napló
Az 1905-ben alapított norvég Yara International ASA a világ műtrágyapiacának legátfogóbb műtrágya-kínálatát biztosítva globálisan vezető helyet birtokol az ammónia, a nitrátok, az NPK-k és a speciális mű­trágyák előállításában. A magyarországi leányvállalat hagyományos évindító konferenciáján Olaf Günther-Borstel, a Yara Hungária Kft. ügyvezető igazgatója adott átfogó képet a vállalatról, a műtrágya világpiacon elfoglalt pozíciójáról.

A Yara magyarországi csapata

A 15 000 alkalmazottat felvonultató óriáscég 160 országban kínálja termékeit, 28 gyárral rendelkezik világszerte, e gyártókapacitás 16 országot érint. 2016-ban több mint 34 millió tonna műtrágyát és ipari megoldást értékesített, a folyamatosan növekvő NPK igényeket követve a gyártási kapacitás is folyamatosan nő. Kutató-fejlesztő projektjeik fókuszában a növény áll, amely meghatározója a Yara által képviselt tudásnak, brandnek és portfólió kialakításnak, amely lehetővé teszi a gazdák számára a szokásos profit magasabb jövedelmezőségi szintre való emelését.

A világszinten előállított 160 millió tonna NPK műtrágyából mindössze 20 millió tonna a nitrát alapú NPK. A legnagyobb nitrát alapú NPK gyártók kapacitását vizsgálva a Yara az 5,3 millió tonna termelésével vezető szerepet tölt be az árunövények és a nagy értékű kultúrák NPK ellátásában – hangsúlyozta az ügyvezető. Az egyedi tápanyag-feltáródásnak, a specifikus összetételnek, a másodlagos táp- és mikroelemek jelenlétének és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően a Yara NPK termékek egyediek a piacon, e szegmensben kínált rendkívül széles portfólió révén testreszabott ajánlattal szolgálják ki a növénytermesztők igényeit.                            

Éri Ferenc, magyarországi kereskedelmi igazgató évértékeléséből megtudtuk, 2017-ben a Yara Hungária Kft. 11%-os növekedést ért el a hazai nitrogénpiacon. NPK szegmensben 15–20% közötti a volumennövekedés mértéke, a zászlóshajóként definiált YaraVita lombtrágyacsalád pedig 20%-os növekedéssel járult hozzá a sikerhez. Kertészetben a kalcium-nitrát műtrágyák esetében 32%, kálium-nitrátban 25% a növekedés mértéke. Mindez a szakmailag felkészült értékesítő csapatnak, a stabil termékellátásnak, a megfelelő kommunikációnak és a kiváló ár-érték aránynak köszönhető, lojális kereskedői és végfelhasználói háttérrel – tette hozzá Éri Ferenc.

Növényspecifikus megoldásokon dolgoznak a Yara kutatói – hangsúlyozta Christoph Steiner, a németországi hanninghofi kutatóközpont munkatársa. Nem véletlen – tette hozzá –, hogy az idei YaraNap az olajos növények tápanyagellátásának jegyében zajlik, hiszen Magyarország napraforgó- és repcetermelése európai viszonylatban jelentős volument képvisel. A vetésterületek növekedése, valamint a realizálható jövedelem okán érdemes a profit mértékét nagymértékben befolyásoló tápanyagellátási sajátosságokról beszélni. Napraforgóban az új hibridek tápanyagigénye magasabb a nagyobb termőképességük miatt, a túlzott nitrogén­adag viszont fokozhatja a gombás megbetegedések kockázatát. Önmagában a nitrogén nem elegendő – hangsúlyozta a szakember, gondoskodni kell az egyidejű foszfor- és káliumkijuttatásról, amely kedvezőbb fajlagos vízfelhasználást és jobb növényegészségügyi állapotot eredményez. A repce fokozottan tápanyagigényes növény, megfelelő tápanyagellátás nélkül gazdaságos termesztése elképzelhetetlen. A csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest az NP illetve NPK műtrágyák használata jelentős terméstöbbletet eredményezhet. A YaraMila™ termékcsalád kifejlesztésénél ezen optimális hatóanyagarányok kialakítását célozták meg a Yara fejlesztői.

Az olajos növényeknél meghatározó a kén szerepe, amely az ún. másodlagos anyagcseretermékek felépítésének egyik nagyon fontos eleme. Rendkívül fontos a nitrogén és kén arányát szem előtt tartani, a szemtermés alakulását vizsgáló kísérletek rámutatnak ugyanis, hogy szükség van a kénre ahhoz, hogy a nitrogén hatása érvényesüljön. A kísérletek eredménye szerint a kén hiányában kijuttatott nitrogén csökkenti a termésmennyiséget. A Yara nitrogén termékei közül a YaraBela™Sulfan tartalmaz ként a növekedés felgyorsítása és a termőképesség javítása érdekében.

Az előadásban Christoph Steiner példákkal alátámasztva rámutatott, hogy a repce termesztése során (is) alapvető fontosságú a megfelelő szintű kalcium-, bór-, magnézium- valamint mangántáplálás. A YaraVita™ Brassitrel lombtrágya kiegyensúlyozott arányban tartalmazza a tápelemeket az olajnövények számára. A termék olyan receptúra alapján készül, amely pótolja az elsődleges és a másodlagos tápanyagokat olyan időszakokban, amikor ezek más forrásból nem biztosíthatóak.

Szolgáltatások

A Yara több eszközt és szolgáltatást fejlesztett ki a terméshozam és –minőség optimalizálásával kapcsolatos ismeretek megosztásához.

A Yara N-Sensor™ egy traktorra szerelhető eszköz, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy meghatározzák a ter­mesztett növények tényleges nitrogénszükségletét, és ennek megfelelően állítsák be a kijuttatandó műtrágya mennyiségét – számolt be Szabari Szabolcs szaktanácsadó. Az N-Sensor™ gondoskodik róla, hogy a műtrágyát helyspecifikusan és optimális dózisban juttassuk ki a termőterület heterogén részeire, ez a technológia etalonná vált a precíziós gazdálkodásban. Az N-Sensor™ a növényi zöldtömeg fényreflexiós különbségét méri és ebből a mért paraméterből származtatja a felhasználásra javasolt N műtrágya mennyiségét. Ezt az adatot a rendszer elküldi a kapcsolt szóró- vagy permetezőgéphez, amely ennek a valós igénynek megfelelően állítja be a műtrágya mennyiségét, így annak kijuttatása differenciáltan, azonnal, késedelem nélkül játszódik le. Ez lehetővé teszi a „valós idejű gazdálkodást”.

A Yara N-Tester™ egy olyan kézi segédeszköz, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megmérjük a fejlődő növények pontos nitrogénszükségletét. A nitrogéntartalmú műtrágyára vonatkozó igény sosem állandó, és jelentősen változhat évről évre, valamint termőterületről termőterületre. Azáltal, hogy az N-műtrágyázást több részre bontjuk, lehetővé válik az N-műtrágya arányának optimalizálása a növény tényleges igényei szerint, bármilyen termőterületről is legyen szó, bármelyik évben. Az N-Tester™-rel végzett növényelemzésből értékes információkat nyerhetünk a növény aktuális tápanyag-ellátottságával kapcsolatosan. Gabonák esetén a nitrogéntrágyázási javaslatot (szükséges kg/ha hatóanyag) a szárbaindulás és a zászlóslevél megjelenése–kalászhányás kezdete közti fejlődési stádiumra adja meg a készülék. Az N-Tester™ a levelek klorofilltartalmát méri indirekt módon, mivel az kapcsolatban van a növény nitrogénellátottságával.

2018-tól Magyarországon is elérhető a Nyugat-Európában már széles körben elterjedt talaj-, növénymintavételi és szaktanácsadási szolgáltatása, a Megalab, melynek hátterét az angliai Pocklingtonban helyet kapott Megalab laboratóriumunk biztosítja – számolt be az újdonságról Szász Imre, YaraVita kereskedelmi vezető. A vizsgálat után a termelő nemcsak egy eredménytáblázatot kap, hanem professzionális szaktanácsot is, amely alapján hatékonyan és gazdaságosan tervezheti a tápanyagellátást.

Yara mobilalkalmazások

A tápanyagpótlást érintő megfelelő döntés meghozatalában segítenek a Yara mobilalkalmazásai, melyekről Koronczai Rita marketingvezető tájékoztatta a hallgatóságot:

A CheckIT egy olyan diagnosztikai segédeszköz, amelynek használatával könnyedén felismerhetjük a növényen jelentkező tápanyaghiányt. A különböző makro-, mezo- és mikroelemek hiányának felismerése mellett részletesen olvashatunk az adott elem a növény fejlődésében betöltött szerepéről, a hiány okozta problémákról és természetesen a kezelési lehetőségekről.

A Yara ImageIT mobilalkalmazás segítségével könnyen információt szerezhetünk az őszi káposztarepce nitrogénellátottságáról, és javaslatot kaphatunk a további teendőkről. Az eltárolt eredmények alapján később képet alkothatunk a termőföldünk nitrogéntartalmának, növényeink nitrogénfelhasználásának tendenciájáról.

A Tankmix™ internetes szolgáltatás – amely elérhető mobilalkalmazás verzióban is – a YaraVita™ lombtrágyák egymással és más növényvédő termékekkel való keverésének irányelveit határozza meg. Az eredmények adatbázisba rendezve egyedi, kétirányú vagy többkomponensű tankkeverék-vizsgálatok ezreit tartalmazza. Az egyes tankkeverék-vizsgálatokat szabályozott körülmények között végzik termékfejlesztési laboratóriumaikban, megfelelő képet adva az egyes keverékek minőségéről. A vizsgálatok végrehajtásakor az online adatbázis azonnal frissül. A Tankmix™-hez való hozzáférés bárki számára szabadon rendelkezésre áll a Vendég státusz révén.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!