2024. június 25. kedd Vilmos

2018. évi gyártói újdonságok a Väderstadtól (x)

Agro Napló
A Tempo precíziós vetőgépek tagadhatatlanul a mezőgéppiac egyik legnagyobb sikernek örvendő szereplői, amit jól szemléltet, hogy a 4 hónapon át tartó nyári előszezoni akcióban már több mint 200 darabra érkezett megrendelés.

Väderstad Tempo L

2017 októberétől a Tempo L szemenkénti vetőgépcsalád újabb változatokkal bővül, melyek közül nagyobb érdeklődésre tarthat számot a 700-762 mm sortávú 12, valamint a világrekorder 16 soros modellek „seed only”, azaz csak magvetésre alkalmas típusa. Az új modellév újdonsága a hidraulikus súlyráterhelés, melynek segítségével akár menet közben is változtatható a vetőkocsikra eső nyomás/súly. Ennek akkor van jelentősége, amikor egy-egy táblán belül is eltérő talajviszonyok mellett dolgozunk, ugyanis lazább szerkezetű foltokhoz érve csökkenthető, míg kötöttebb táblarészekben növelhető a nyomás. A hidraulikus súlyráterhelés akkor is hasznos opció, amikor sekély vetésmélység miatt csökkenteni vagy a leürülő vetőmagtartályok miatt kissé emelni kell a vetőkocsik nyomását. A rendszer az E-Control vezérlésen keresztül szabályozható és utólag nem építhető rá korábban vásárolt vetőgépekre. A Tempo vetőgépeken bemutatott másik újdonság az ún. állítható rugóterhelésű sortisztító kerék, amely jobban leköveti a talaj felszínét, mint a korábbi merev változat. Az új típusú, gondozásmentes sortisztító kerék a Väderstad saját üzemében készül, 4,8 mm vastag nagy kopásállóságú, V-55 típusú acélból. A változtatható sortávolságú Tempo V modell piacra lépése óta egyre több gazdaság használja a precíziós vetőgépét cukorrépa vagy repce 450 mm-es sortávolságra történő vetéséhez. Ezt segítendő a Väderstad az új évi Tempo modelleken bemutatja az aprómagok vetéséhez ajánlott szettet, amelynek főbb eleme a rugóterhelésű nyomókerék, a 7 különböző pozícióban állítható zárókerék, valamint a megadagoló házban helyet kapó, légáramlást segítő rács. Az egység felszerelésével nagyobb pontossággal vethetünk aprómagvú növényeket, mint pl. cukorrépa vagy repce.

Hidraulikus súlyráterhelés, a Tempóhoz rendelhető opció

Tempóhoz rendelhető aprómagvető készlet

A Väderstad gabonavetőgépeit megújító programja 3 évvel ezelőtt indult, melynek eredményeképpen mind a Rapid, mind pedig a Spirit típusok lényeges modellfrissítésen estek át, így 2018-ra mindössze néhány apró további fejlesztés maradt. Ilyen például a pneumatikus Rapid A vetőgépekhez rendelhető új, kombinátor kapás magágykészítő egység, vagy például a Spirit 600-900C kombi vetőgépek műtrágyatartályának és az abba integrált ventilátornak az újra tervezése.

Új talajművelő munkagépcsaládként mutatkozik be a Ferox, amely a nagysikerű NZ Aggressive magágykészítő család alapjaira épül, és 5,6,7, valamint 9 m munkaszélességben érhető el. A munkagép erős, csavartrugós kapákkal készül, és két változatban rendelhető, hasmagassága 18 cm-rel nagyobb, mint az NZ kombinátoroké. A 6 gerendelyes típus kapaosztása 11 cm, míg az 5 gerendelyesé 12 cm. Mindkét változat alapfelszereltsége a mellső, hidraulikusan állítható CrossBoard simító. A Ferox kiválóan használható tarlómunkákra, szántások elmunkálására, valamint - csökkentett menetszámú technológiákban - magágykészítésre is, hiszen jobban megbirkózik a felszínen hagyott szármaradvánnyal, mint az NZ.

Ferox, a Vaderstad új könnyű kultivátora

Egyre nagyobb igényként fogalmazódik meg a gazdálkodók körében a talajműveléssel egy menetben történő műtrágyakijuttatás, hiszen a talajba bekerült hatóanyag jobban hasznosul, kevesebb nedvesség kell a feltáródáshoz, és végül, de nem utolsó sorban, lehetőség nyílik a különböző talajrétegek eltérő mértékű trágyázására is. A Väderstad TopDown és Opus kultivátoraira épített műtrágya kijuttató rendszer alapegysége a traktor mellső függesztő szerkezetére kapcsolt, 2200 literes FrontHopper műtrágyatartály, a munkagép vázára rögzített elosztófej, valamint a kapáknál elhelyezett csoroszlyák. Egy 5 méter munkaszélességű kultivátor 350 kg/ha műtrágyát tud kijuttatni 15 km/h átlagsebességnél kizárólag a talajba, vagy teljes mértékben a felszínre, de tetszés szerint 50-50%-ban megosztva is. A rozsdamentes acélból készülő csoroszlyák ötletes csapólapos megoldása miatt nyílik lehetőség a műtrágyadózis rétegenkénti megosztására.

TopDown műtrágyakijuttató egységgel

Osztott kijuttatást lehetővé tévő műtrágyacsoroszlya

A Väderstad 5 évvel ezelőtt mutatta be ultra sekély talajművelési technológiáját, amely a Carrier rövidtárcsákra felszerelhető két eszközre, a CrossCutter Knife késes hengerre és a CrossCutter Disc tárcsára épül. A technológia lényege a 0-3 cm-es talajrétegben végzett nagyon sekély talajmunka, amely lehetőséget teremt arra, hogy pl. repcetarlón az elpergett magok (a magráta akár 40-300-szorosa) közel 100%-a csírázásnak induljon és kikeljen, így csökkenhet az árurepcében következő években megjelenő árvakelés aránya, ami jelentősen csökkenti a termésátlagot, akár hektáronként 200-700 kg-mal is. Az ultra sekély művelés megoldást jelenthet nehezen írtható gyomok korlátozására (pl. ecsetpázsit), a kukoricaszárban áttelelni készülő molylárvák jelentette veszély mérséklésére, valamint a takaró- és zöldtrágya növények állományának felszámolására. Az új fejlesztésű CrossCutter Disc az elődjénél sokoldalúbban használható, hiszen a nagy, akár 20 km/h menetsebességnél végzett rendkívül intenzív talajművelés miatt, kiválóan alkalmazható gabonatarló hántására is, vagy akár a szántott talajok elmunkálására. A 480 mm átmérőjű, V-55 acélból készülő hullámos tárcsa jobban megbirkózik a nagy mennyiségű szármaradvánnyal, mint a korábbi típus.

CrossCutter Disc

A következő évtől kezdődően az 510, valamint 610 mm-es lapokkal szerelt Carrier L és XL rövidtárcsák ún. Double SteelRunner hengertípussal (dupla acélhenger), választhatóan V vagy X-elrendezésű tárcsás rendszerrel, valamint a függesztő karokról történő vontatást lehetővé tévő, újfajta vonórúddal is megrendelhetők. Az új opciók tovább szélesítik a Carrier L/XL felhasználási lehetőségeit, hiszen segítik az eltérő talaj- és technológiai körülményekhez való jobb alkalmazkodást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?