Bemutatkozott az új Versatile ACROS 595 Plus gabonakombájn

Agro Napló
Október első felében Mándy Lóránd hímesházi gazdálkodó kukoricatáblájában lehetett munka közben megtekinteni az új fejlesztésű Versatile ACROS 595 Plus nagy teljesítményű gabonakombájnt, amely a 170 hektárral rendelkező gazdaságba ez év augusztusában került leszállításra.

A Versatile kombájnokat a legjobb minőségű észak-amerikai és európai alkatrészekből és részegységekből építik össze. A kombájn minősége megfelel az európai standardoknak. Napraforgóban és kukoricában dolgozott eddig, ahol kiváló munkát végzett, olyan tisztán takarította be a termést, hogy közvetlen hajóra lehetett vinni – mondta Mándy Lóránd. A kombájnt forgalmazó Vektor Holding Kft. ügyvezetőjének, Pohárnok Pálnak a bevezetőjében hallhattuk, hogy a Versatile ACROS 595 Plus kombájn az idei évtől került a Versatile programjukba, 6 soros felcsukható Ziegler kukorica adapterrel. A Vektor Holding Kft. az egész országban jelen van, fő portfóliójuk a Versatile kombájnok és traktorok kizárólagos hazai forgalmazása. Továbbá az alap talajműveléstől kezdve a betakarításig minden kategóriában megfelelő munkagépeket is kínálnak a gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozóknak.

A most bemutatott kombájn szinte minden paraméterében versenyképes a kategóriájába tartozó típusokéval. Árban különösen jó, mivel 20–30% az árelőny a legtöbb versenytárssal szemben. Az új ACROS arató-cséplő gépet részleteiben Pintér Sándor, a Vektor Holding Kft. munkatársa mutatta be.

A Versatile ARCOS 595 Plus gabonakombájn előnyei a korábbi ACROS modellekhez képest az alábbiakban foglalhatók össze:

  • nagyobb teljesítményű és korszerűbb a 6-hengeres Cummins motor,
  • nőtt az új modell áteresztőképessége,
  • a vágóasztalra Contur Pro automata talajkopírozó rendszer került,
  • megnőtt a ferdefelhordó emelési, szállítási teljesítménye,
  • a ferdefelhordó utolsó aktív eleme egy gyorsító-adagoló dob a jobb cséplésminőség érdekében,
  • nőtt a szalmarázók aktív felülete,
  • új, kétlépcsős, nagyobb felületű magtisztító berendezés került a kombájnba,
  • a magtartály vízhatlan tetővel rendelkezik, ürítését Smart Launch sorrend vezérelte ürítőcsigák végzik,
  • új, nagyobb teljesítményű szalmaszecskázó és pelyvaterítő tartozik a kombájnhoz,
  • a vezetőt komfortosabb és ergonomikusabb Comfort Cab II vezetőfülke és Adviser III elektronikus fedélzeti informatika szolgálja ki.

A kombájn erőforrása egy korszerű, gazdaságos üzemű, hathengeres, 8,9 liter hengerűrtartalmú turbófeltöltős, 248 kW/333 LE maximális teljesítményű Tier 4 final/Stage IV környezeti normás Cummins QS L9 dízelmotor. A járószerkezet három fokozatban kapcsolható hidrosztatikus meghajtású.

A kombájnhoz 5/6/7, vagy 9 m munkaszélességű Schumacher kaszával szerelt Versatile gabona vágóasztalok, vagy 6 és 8 soros kukoricacső-törő, ill. napraforgó adapterek tartoznak. A vágóasztalokat automata Contur-Pro talajkopírozó rendszerrel szerelik fel. A vágóasztal által betakarított terményt a korábbinál 250 mm-rel hosszabb gyorsító-adagoló dobbal felszerelt ferdefelhordó továbbítja a tangenciális cséplődobra. Az egydobos cséplőszerkezet cséplődobjának szélessége 1480 mm, átmérője pedig 800 mm, amelyek a kategória legnagyobbjának számítanak. A cséplődobon 10 db verőléc található. A dobkosár átfogási szöge pedig 130o, kisebb mint korábban, ezért kisebb szemsérüléssel dolgozik. A teljes dobkosárfelület 1,38 m2. Ezek a dobparaméterek garantálják a nagy áteresztőképességet és cséplési teljesítményt. A dobhajtásba beépített Posi-Torque automata szíjfeszítő rendszer növeli a meghajtó ékszíj élettartamát. A cséplődob után a magszeparátorként is funkcionáló szalmaoszlató dob dolgozik. A cséplőszerkezet a gabonában lévő szemek mintegy 85–90%-át képes leválasztani. A maradék kiválasztását a nagy felületű – a korábbiaknál hosszabb – öt db hat lépcsős, új konstrukciójú szalmarázóláda végzi kiváló hatékonysággal.

A szalmarázók teljes aktív felülete 6,3 m2. A cséplődobról és a szalmarázóról kicsépelt szem pelyva és törek a 4,74 m2-ről 5,2 m2-re növelt felületű, kétlépcsős – egy előtisztító és két levegőbefúvásos esési szakaszt tartalmazó – rostaszerkezetre kerül. Kétszekciós, erős és állandó áramlásintenzitást biztosít a változtatható teljesítményű szelelő ventilátor. A rosták elektromos távműködtetéssel rendelkeznek, a megfelelő szabályozás érdekében. Szinte teljesen tiszta szem kerül a kombájn vízhatlan védett, 9 m3-es magtartályába. A magtartály ürítése Smart Launch sorvezérelt indítású ürítőcsigákkal történik, kiemelve az ürítőcsigákat a lökésszerű terhelésektől, ill. az ürítőcsiga mindig garantáltan kiürült állapotban kerül behajtásra. Új az ACROS 595 Plus kombájn szalmaszecskázója, szalma- és pelyvaterítője is. A dobos szalmaszecskázó 76 db mozgó és 59 db álló késsel rendelkezik és kétféle, 1800 f/min vagy 3400 f/min fordulatszámon üzemeltethető, szalmarendképző használata esetén pedig kiiktatható. A kombájnhoz külön hidrosztatikusan működtetett pelyvaterítő is rendelhető, így a tarlóhántásnál nem okoz gondot a csomókban összegyűlt pelyva és törek.

A Versatile 595 Plus kombájnokon továbbfejlesztett, kényelmesebb Comfort Cab II vezetőfülke található belül légrugós vezetőüléssel és ergonomikusan elrendezett kezelőelemekkel. A kombájn vezérlése az Adviser III színes érintőképernyős fedélzeti elektronikus információ rendszer segítségével történik, amely egyben folyamatosan ellenőrzi a funkcionális egységek működését és folyamatosan informálja a kombájn vezetőjét.

(x)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?