2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Egyszemélyes irodából impozáns telephely

Agro Napló
A kaposvári székhelyű Deraland Kft. 16 évvel ezelőtt alakult családi vállalkozás, jelenleg 4 alkalmazottal a fedélzeten, éves szinten 300–500 millió forint árbevételt produkálva. Az új, 2000 nm-en elhelyezkedő telephellyel régi álma teljesült Dér Attila ügyvezetőnek, miszerint a napi tevékenységüket egy fedél alá hozták berendezéseikkel.
Dér Attila - Deraland Kft.

A traktorkiegészítők forgalmazására szakosodott cég fő kompetenciáját tükrözi a hirdetéseiken olvasható mottó is: „Minden, ami a traktor körül számít”. A piac visszaigazolta törekvéseiket, az általuk kínált termékkörrel ugyanis a gazdálkodóknak időt, üzemanyagot és ezáltal költséget tudnak megtakarítani. Kereskedelmi tevékenységük kizárólag Magyarországra terjed ki és viszonteladókon keresztül zajlik, a teljesség igénye nélkül nem kisebb partneri körrel büszkélkedve, mint a Kite, az Axiál, az Agrotec, vagy az Agro-békés Kft.

„Egy gazdálkodó sem mehet el szó nélkül az idő- és üzemanyagtakarékos gazdálkodást segítő gépi technológiák mellett, hiszen minden gazdálkodó érdeke, hogy egységnyi termékét minél alacsonyabb költséggel hozza létre.” A Deraland által forgalmazott termékek létezését ez, napjaink legalapvetőbb termesztési filozófiája generálta, az évtizedekre visszanyúló fejlesztéseknek köszönhetően fokozatosan elnyerve a gazdatársadalom bizalmát.

A Deraland elsők között forgalmazott sikeres termékei a világhírű holland ZUIDBERG cég traktor mellső hidraulikus függesztő berendezései és TLT hajtásai, valamint a függesztő szerkezetek komponensei. Ez alapozta meg a hírnevüket és az első sikereket. Sok hazai felhasználó spórolásból mellső függesztő szerkezet és TLT hajtás nélkül vásárolta meg traktorát, később jött rá, hogy a munkagépeknek a traktorra történő mellső és hátsó kapcsolásával műveleteket lehet összevonni és munkamenetek számát lehet megtakarítani, továbbá üzemanyagot lehet spórolni. A Zuidberg mellső hidraulikus függesztő berendezéseit és mellső TLT hajtásait számos traktorgyár (Case IH, John Deere, Massey Ferguson, New Holland, Steyr stb.) kívánságra gyárilag is beépíti a traktoraiba. Ezen mellső traktor-kiegészítők közös jellemzői a kompakt kialakítás, a szokásosnál nagyobb emelési magasság és nagyobb talaj feletti szabad magasság – hallhattuk a gyártó képviseletében Gerben Klungeltől.

A több mint 60 éves múltra visszatekintő ALÖ AB vállalat piacvezető a traktoros homlokrakodók szegmensében. A Deraland telephelyavatón a svéd gyártó szakembere, Jan Folkesson jóvoltából bemutatásra került az ALÖ QUICKE digitális rakodócsaládja, ami már súlyméréssel, pozíciómeghatározással és egy adaptív karbantartásjelzővel is el van látva, segítve ezzel a gépkezelő munkáját.

A vontatás és kormányzás specialistája, a SCHARMÜLLER cég a világon elsőként kezdte meg a K80 típusszámmal jelölt, ún. vonógolyós vonóbekötéseinek fejlesztését. A K80 vonógolyós rendszer lényege az, hogy az egyre növekvő teljesítményű traktorok egyre nagyobb tömegű egy-, tandem- és tridemtengelyes vontatmányokat hordoznak közúton és talajon egyaránt.
A vontatmányok megnövekedett vonószem terhelését, és a lassítás és gyorsítás során jelentkező terheléseket a csapos vonóbekötések már nem képesek hosszú távon biztonságosan elviselni. A K80 vonóbekötés erre a problémára nyújt játékmentes, nagy teherbírású és hosszú élettartamú megoldást. – hangsúlyozta Franz Schmalzl, a gyártó képviselője. Az osztrák cég által gyártott gömbfejes ill. csapos pótkocsi és munkagép vonószerkezetek (vonószemek, vonófejek,
Hitsh vonóhorgok, lengő vonórudak, vonólapok stb.) szintén sok traktoron és munkagép vonószerkezeten megtalálhatók a hazai felhasználóknál. Ezek a különleges minőségű vonószerkezetek nagymértékben hozzájárulnak a vontatás és közlekedés biztonságához. Rendkívül tartósak, kézi, félautomata vagy automatikus felkapcsolásokra is alkalmasak. Nincs olyan vontatási csatlakoztatás, amely a Scharmüller termékekkel nem megoldható.

Az abroncsnyomás szabályozás apró részletkérdésnek tűnik csupán, de jelentős megtakarítások érhetők el vele hosszú távon. A PTG abroncsnyomás szabályozási rendszerek ismertek az
Agro Napló olvasói körében, ezek a gumiabroncs talajon, illetve közúton való optimális használatát jelentik.

A tiszta hűtő eredménye a motor optimális hőterhelésének szinten tartása, és ebből következően az alacsony hajtóanyag-fogyasztás. Az erőgépek hűtői a beszívott levegőben található portól és kosztól egyre jobban eltömődhetnek, ezáltal a hűtőkapacitás korlátozódik, ami a hajtóanyag-fogyasztás növekedéséhez és a kritikus hőmérséklet eléréséhez vezethet. A CLEANFIX megfordítja ventilátor lapátjait, és ebben a helyzetben a levegő beszívása helyett azt nagy nyomással a hűtőn keresztül, ellenkező irányba fújja, így öblítve át a hűtőket. 

Egyetlen egy, nem kifejezetten traktorra szerelhető kiegészítő termék a palettán, akár a rakodógépre, akár mellső függesztésre is használható seprűgépek és tolólapok. A BEMA cég Németország legnagyobb seprűlapos, tolólapos cége képviselteti magát itt Magyarországon, a Deraland Kft.-n keresztül.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!