2024. május 11. szombat Ferenc

Újgenerációs szemlélet a szarvasmarha tömegtakarmányozásban

Agro Napló
A VitalFeed szántóföldi takarmánynövények fajtabemutatóján járt az Agro Napló, ahol a legújabb Festulolium hibrideket tartalmazó keverékekről is kaphattunk információkat.

A rendezvényen Szabó Béla, a Vital-Feed Kft. kereskedelmi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

„Tíz éve döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk megvalósítani Magyarországon azt a fajta metodikát, amivel több lábra tudjuk állítani a tömegtakarmány-bázist. Olyan alternatív növényfajokat hozunk be az országba, amelyeknek megfelelő hozama és beltartalma van és felveszik a versenyt a legjobb takarmánynövényekkel. Arra törekedünk, hogy ezek a fajták, hibridek a lucerna és a gabonaszenázs méltó versenytársai legyenek. Ezalatt a tíz év alatt fontos tapasztalatokat szereztünk a fű nemesítésében, termesztésében és a vetőmag előállításában. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt három évben Magyarországon az általunk értékesített fűvetőmagok nagy részét mi termeljük, közösen a DLF-fel.

Igyekszünk a szarvasmarha tömegtakarmányozás újgenerációs szemléletét megteremteni. A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmány. A fű, illetve a fű-here-lucerna keverékek jelentik a szarvasmarhák természetes táplálékát. A modern fű-, lucerna- és hereváltozatok, a füves területek telepítésének, fenntartásának és alkalmazásának modern technológiái, valamint a megfelelő takarmányozási gyakorlat lehetővé teszi, minimális vásárolt kiegészítők mellett, a magas mennyiségű és minőségű tej, valamint marhahús megtermelését”.

De mit is lehet tudni a DLF-ről? Dán tulajdonú vállalat, amely jelenleg a világ legnagyobb genetikai bázisával rendelkező fűmag és lucernamag nemesítője és előállítója. A DLF világpiaci részesedése több mint 20 százalék, európai részesedése pedig 60 százaléknál is több. A világon 19 nemesítő üzeme van. Közép-Európában 3 ilyen nemesítő üzeme található.

A DLF több évtizedes nemesítői munkájának eredménye a perjefélék és csenkeszfélék legkülönbözőbb keresztezési variációiból megalkotott Festulolium, illetve olyan here és lucernafajok előállítása és lokalizalt nemesítése, melyek az adott éghajlati, klimatikus viszonyokhoz legjobban alkalmazkodtak. Mi sem bizonyítja jobban a különböző Festulolium fajok és lucernafélék magyarországi létjogosultságát, hogy az egyes fajok magtermesztése Magyarországon zajlik évek óta.

A tömegtakarmányokkal kapcsolatban ismertetésre kerültek az állattenyésztő gazdaságok elvárásai, a nemesítők célkitűzései, melyek a több lábon állás, a tömegtakarmánybázis biztonságos megteremtése, a magas hozam, magas fehérje- és a szénhidráttartalom, jó emészthetőség és persze a gazdaságosság, profitabilitás is lényeges szempont. A mai, megváltozott, nem ritkán extrém időjáráshoz is alkalmazkodnia kell a növénynek (szárazságtűrés, télállóság, stressztolerancia), lényeges az is, hogy a betegségekkel szemben ellenálló legyen. Fontos a modern növényter­mesztési, betakarítási technológiákhoz alkalmazkodó fajok és keverékek használata.

És hogy mitől jobb, értékesebb a Festulolium?

A füves keverékek, füvek évente többször, akár háromszor is kaszálhatóak. Ehhez azt javasolják, hogy még augusztus 20-a előtt vessünk, így, ha megfelelő mennyiségű csapadékot is kap a növény, október végén, november elején már lehet kaszálni. Az október végén kaszált fű persze még nem ad hatalmas tömeget. Fontos azonban, és erre figyelmeztetnek a VitalFeed szakemberei is, hogy 60 centiméter feletti fűvel nem érdemes elkezdeni a telet, mert a növény olyan szintű károsodást szenved, amit a következő tavasszal szinte lehetetlen lesz rendbe hozni.

A Festuloliumnak magasabb a takarmányhozama. Gyökere nagyon mély, így az aszállyal szemben is ellenállóbb. A hibrid ellenállóbb az extrém időjárási viszonyoknak is, jobban bírja a hőséget, így csökken a hőstressz okozta veszteség.

Képen balról jobbra: Martin Müller és Szabó Béla

Érdemes a lucernát fűvel keverni – vallja Szabó Béla –, hiszen a fű vetőmag olyan területen is képes adaptálódni, ahol a lucerna nem igazán. Tény az is, hogy a fű-lucerna keverék emészthetősége a vegetációs időszakban előrehaladva kevésbé romlik, arról már nem is beszélve, hogy a fű újrasarjadási képessége sokkal jobb, mint a lucernáé. További előnye a fű-lucerna keveréknek, hogy a fű a betakarítás során sokkal kevésbé szenved kárt, jobban bírja a taposást. A lucernás keverék mellett szól még, hogy egy hektár területen több mint 3000 kiló fehérjét lehet betakarítani, míg ugyanez az arány a szójánál csak 1200 kiló. A lucernás keverékek N-megkötése 100%-ban fedezi a fű N-szükségletét. Egyszerűen kiszámítható tehát: ez a keverék növeli a jövedelmezőséget.

Martin Müller, a DLF termelési igazgatója a Festulolium hibrideket tartalmazó keverékeket (füves here keverék, perjés siló-keverék, here-lucerna-fű keverék, enzív füves here keverék stb.) illetve az új, szántóföldi fűfélék nemesítését mutatta be a közönségnek, amelyet szántóföldi szemle követett.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?