Javítsuk a választott malacok teljesítményét

Agro Napló
Az antibiotikumok használatának visszaszorítása miatt egyre fontosabbá válik a megfelelő bélműködés biztosítása. A növényi eredetű takarmánykiegészítők lehetőséget kínálnak arra, hogy a malacoknál jobb takarmányhasznosulást érhessünk el.

Az antibiotikus hozamfokozókat (AGP) már a huszadik század derekától széles körben alkalmazták. Habár használatuk olcsó és egyszerű, az AGP-k alkalmazása mélyrehatóbb vizsgálatot indukált a szakma részéről az elmúlt években és kivonásuknak a trendje az EU 2006-os AGP tilalmával kezdődött. Azóta Indonéziában (2015) és Kanadában (2017) is számos AGP-t betiltottak, az Egyesült Államok pedig bevezetett egy állatorvosi takarmányozási előírást (VFD – Veterinary Feed Directive). Szerencsére azonban már elérhetőek olyan innovatív megoldások, amelyek tudják ezeket a kihívásokat kezelni.

Egy stabil és hatékony bélműködés fenntartása elengedhetetlen az állat jó teljesítményéhez. A növényi eredetű takarmányadalékok (PFA – phytogen feed additives) középpontba kerültek, köszönhetően azon tulajdonságuknak, hogy képesek javítani a sertések teljesítményét az egészséges bélműködés támogatásával.

Mivel ezek ízletesek, intenzívebb a nyáltermelés és magasabb szintű az emésztőenzimek kiválasztása, ezek a tényezők javítják a táp­anyagok emészthetőségét, ami elősegíti a táp­anyag-felszívódást és így növeli a megtérülést.

A PFA-k képesek segíteni a kórokozók kontrollálásában és előnyösen hatnak a bélflórára, közvetlen és közvetett módon is. Egyrészt a PFA-k közvetlenül szabályozzák a bélflórát azáltal, hogy kifejtik antimikrobiális hatásukat a potenciális kórokozókra. Ugyanakkor indirekt módon hatnak a bélflórára azáltal, hogy serkentik az emészthetőséget és ezáltal kevesebb megemésztetlen tápanyagot hagynak a bélcsatornában, amely táptalaja lehetne a kórokozóknak. Ugyanakkor ezek a metabolitok (biogén aminok, ammónia) az állat számára mérgezőek is lehetnek. Végeredményeként a béltraktusban felborul az egyensúly, amely gyulladáshoz, végül pedig a normálistól eltérő működéshez és hasmenéshez vezethet.

A tápanyag-hasznosulás hatékonyságának növelése a nyáltermelés és enzimaktivitás serkentésével, a továbbiakban még kiegészül a vékonybél morfológiájára gyakorolt pozitív hatással (magasabb bélbolyhok, több goblet sejt, stb.). Ezek a bélcsatorna morfológiájára ható tényezők tovább segítenek abban, hogy növeljék a tápanyagok emészthetőségét, s ezáltal a gazdasági eredményt is.

Malackísérletek

Két egymást követő tanulmányt végeztünk, hogy értékeljük a növényi eredetű takarmánykiegészítőnk (Digestarom® Grow) hatását a választott malacok teljesítményére telepi körülmények között. A kontroll csoport normál takarmányt kapott, amely nem tartalmazott sem antibiotikumot, sem természetes hozamfokozót. A tesztcsoport tagjainak takarmányában benne volt a Digestarom®  (300 g/t). Az eredményeket korrigáltuk mindkét csoportban, 23 kg-os testtömegre számolva.

A Digestarom®-mal etetett sertések esetében 1,40 kg/kg korrigált takarmányhasznosulást hozott az első teszt és 1,36 kg/kg-ot a második teszt, míg a kontroll csoport állománya 1,49 kg/kg-ot, majd 1,43 kg/kg-os korrigált eredményt mutatott. A korrigált napi súlygyarapodás a Digestarom® csoportban 380 és 409 gramm voltak, míg a kontroll csoportban ez a szám 365 és 380 gramm/nap volt.

Következtetés

A megfelelő tápanyagemésztés és -felszívódás kulcsfontosságúak a hatékony takarmányozáshoz. A két teszt bizonyította a Digestarom® hatékonyságát és alátámasztotta, hogy a PFA-k alkalmazása fontos szerepet játszik a malacok takarmányozásában, különösen a súlygyarapodás javítása és a takarmány állati fehérjékké történő hatékonyabb átalakítása által.

Összegzésképpen, a PFA-k megfelelő alternatívái a hagyományos antibiotikumoknak. Továbbá ezek fenntartható takarmányozási eszközöket jelentenek a bél integritásának fenntartásához, amelyekkel javíthatjuk az állatok teljesítményét a kritikus helyzetekben.

www.biomin.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!