Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölő és egyedülálló lárvaölő hatással (x)

Agro Napló
Rendkívül gyors hatás Hosszú hatástartam Toxinszint csökkentése Méhekre nem jelölésköteles Szabadforgalmú termék Csemegefeldolgozók által ajánlott

Hatásmechanizmus

M.A.C. vegyület = vedlést felgyorsító hatásmód. A metoxifenozide hatóanyag felvétele után a hernyók néhány óra múlva abbahagyják a táplálkozást, majd idő előtti, felgyorsított (a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul. Ha a hernyókat az utolsó előtti vagy utolsó lárvastádiumban éri a permetlé, akkor nem kerül sor a bebábozódásra és az új nemzedék kifejlődésére. A metoxifenozid a rovarok ekdizon receptorára hatva diacil-hidrazinokhoz tartozik (IRAC 18). A Runner 2F hatóanyagának kifejlesztésekor a cél egy szuper-lárvaölő készítmény létrehozása volt. A metoxifenozid olyannyira aktív, hogy már 70 nanogramm (a grammnál egy milliárdszor kisebb mennyiség) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót.

A M.A.C. vegyületek a fejlődésszabályzó hatóanyagok legújabb csoportját képviselik, ezért rezisztenciatörő készítményként is alkalmazhatók. A Runner 2F a molylepkék valamennyi lárvaalakja ellen hatékony. A táplálék felvétele után, a lárva tápcsatornáján keresztül fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van. A kontakt hatás a kezelt növényi részeken 10-14 napig, míg a gyomorméreg hatás akár 21 napig is megmarad. Ez elsősorban a hatóanyag UV-fény ellenállóságának köszönhető. A Runner 2F nem károsítja a méheket, poszméheket, katicabogarakat, pókokat, fürkészdarazsakat (pl. Trichogramma fajok), fürkészlegyeket, fátyolkákat, ragadozó atkákat (pl. Typhlodromus pyri), ragadozó poloskákat, futóbogarakat, zengőlegyeket.

Javasolt növényvédelmi technológia

Kukoricában a Runner 2F a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke lárvái ellen nagy hatékonyságú. Érintő és gyomorméreg, ezért a lárvák elpusztulnak a permetezett növényi rész fogyasztásától vagy ha csak a növényi résszel érintkeznek. A készítmény kijuttatása a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva szükséges (vagy ha a feromon csapda több mint
5 db lepkét fog naponta). A repülő imágók ellen piretroid tartalmú rovarölő szer kiegészítés javasolt.

Egy tenyészidőszakban 2 alkalommal lehet egy területen kijuttatni. A Runner 2F különösen alkalmas az utolsó kezelések elvégzésére, mivel hosszú hatástartamának megfelelően nincs szükség közvetlenül a betakarítás előtt a kezelést megismétlésére. A hosszú hatástartam részben a rendkívüli UV stabilitásának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a júliusi-augusztusi kánikulai napokon is kiváló hatékonyságot érjen el, részben a tojásölő hatásának. A javasolt lémennyiség legalább 400 l/ha víz legyen. Kiváló hatékonyságú a belógó szórófejek használata, amellyel a permetszert a csőzónába juttatjuk. Vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző berendezéssel (5 liter/m² vízzel) is kijuttatható. A Runner 2F dózisa 0,6 l/ha. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni. A Runner 2F felhasználása elősegíti az aflatoxin illetve a fuzárium toxinok fertőzésének megelőzését.

Almában az almamoly (Cydia pomonella) ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 14 naponként, blokkszerűen 2-3 alkalommal ismételjük meg. Aknázómolyok (Leucoptera scitella, Phyllonorycter spp.) ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősödésének idején, a tojásrakás előtti napokban illetve a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen, 2-3 alkalommal, 14 naponként ismételjük meg! A gyümölcs illetve a lombozat intenzív növekedési időszakában a rövidebb permetezési fordulókat alkalmazzuk. Erős molyfertőzés és folyamatos rajzás esetén érdemes a repülő alakok ellen is védekezni. Ilyenkor javasoljuk a Runner 2F 0,5 l/ha+Reldan 22 EC 2,7 l/ha kombinációját. Almában a Runner 2F-t maximum 3 alkalommal használjuk egy vegetációban. Hatékony a sodrómolyok ellen is (Pandemis fajok). A regisztrált kártevők elleni alkalmazás során a következő kártevőkre is korlátozós hatással rendelkezik: barna rügysodrómoly, almamagmoly, araszolólepke, apácalepke, egyéb bagolylepke fajok, medvelepke, amerikai szövőlepke, virágmolyok, fehérmolyok, zsákosmoly, almafaszitkár, almafa-rontólepke és más egyéb ezekben az időszakban jelentkező lepke illetve molykártevő ellen.

Szilvában szilvamoly és keleti gyümölcsmoly ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén célszerű védekezni. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 14 nap múlva meg lehet ismételni. Erős és folyamatos rajzás, illetve más kártevők (pl. pajzstetvek, levéltetvek) jelenléte esetén kombinációs partnerként a Reldan 22 EC-t javasoljuk.

Szőlőben a szőlőmolyok (Lobesia botrana, Eupoecilia ambiquella) ellen lárvakeléskor, nem korábban, mint a tojások ún. „feketepajzs” állapota, 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljük. A második nemzedék ellen közvetlenül fürtzáródás előtt permetezzük ki. A védekezések hatékonyságát az időben elvégzett zöldmunkák elvégzése fokozza.

Hajtatott paprikában és paradicsomban a gyapottok-bagolylepke ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozva kell a kezelést elvégezni a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is!

Erdészetekben és közterületen a Runner 2F kezelést a gyapjaslepke (káros lepkefajok) lárvakelésekor illetve az attól számított két héten belül javasolt elvégezni. A készítmény az áttelelt tojások ellen már nem hatékony. A Runner 2F megfelelő tartamhatással rendelkezik, ha lombos állományban használjuk. A lárvák táplálkozása és károkozása a hatóanyag felvételét követő néhány óra múlva leáll! A közterületen történő felhasználásnál a kezelés 22-03 óra között végezhető el, amiről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell. A szer hosszú tartamhatású a lombozat kihajtása után. Mivel a hatóanyaga fény- és esőálló, a Runner 2F a tarrágott területeken alkalmazva sem veszít a hatékonyságából a napsugárzás és az eső hatására.

AKG programokban (horizontális-, aszály-érzékeny-, belvíz-érzékeny-, erózió-érzékeny szántó) felhasználható.

Hatóanyag: 240 g/l metoxifenozid

Formuláció: szuszpenzió-koncentrátum (SC)

Forgalmazási kategória: III. (szabadforgalmú)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 1 literes műanyag palack

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?