2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakításán fáradozik a KITE

Agro Napló
Konzorciumban megvalósuló üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszert alakít ki a KITE Zrt., a Balogh-Farm Kft.-vel és a Debreceni Egyetemmel közösen. A 4 éves kutatás-fejlesztési projekt bejelentésére márciusban került sor a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában.

„A helymeghatározó rendszereken alapuló mezőgazdasági fejlesztéseknek jelene és jövője van!” – jelentette ki Szabó Levente vezérigazgató a projektnyitó rendezvényen. A GINOP-2.2.1-15-2016-00001 K+F pályázattal lehetőség nyílik konzorcionális alapon létrehozni egy olyan rendszert, ami hosszútávon fenntartható, nagy területekre kiterjeszthető, könnyedén adaptálható, utólag bővíthető, költséghatékony és nem utolsósorban jövedelmező. A KITE Zrt. vállalta, hogy meglévő precíziós technológiáit alkalmazza és továbbfejleszti mind az agronómiai, mind a műszaki szakterületeken, megbízható adatforrások biztosításában veszi ki a részét (pl. RTK hálózat, meteorológiai adatok stb.), kidolgozza az egyes munkaműveletek végrehajtásához szükséges vezérléseket, automatizálja az adatfeldolgozás, adatelemzés folyamatait, a versenyképes gazdálkodás biztosítása mellett.

Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója elmondta: „az informatikai hátteret még jobban erősíteni kell.” Táblaszinten akár milliós nagyságrendű adatok is keletkezhetnek egy-egy vegetációs időszak során. „A kapott információknak feldolgozhatónak, értékelhetőnek és valós időben rögzíthetőnek kell lennie, amihez szükséges egy automatizált online szaktanácsadási rendszer kialakítása.”

A Debreceni Egyetem egyedülálló módon 40 éve működik együtt a KITE Zrt.-vel, ez idő alatt európai szintűvé vált az agrárkutatás. „Az elmúlt évtizedekben felkészültünk arra, hogy a legmodernebb eszközökkel tudjunk kutatásokat folytatni a szántóföldön.”- hangzott el Dr. Nagy János professzortól, a MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet egyetemi tanárától.  A KITE programjával lehetőség nyílik az újonnan megszerzett ismeretek bevezetésére a képzésbe, ami jótékony hatással lesz az egyetemről kikerülő hallgatók precíziós gazdálkodásra irányuló tudására.
A Debreceni Egyetem a precíziós gazdálkodást megalapozó kísérleti fejlesztések, valamint műszaki-, informatikai-, és termesztéstechnológiai ismereteket rendszerbe foglaló, azok gazdasági vonatkozásait tartalmazó képzési módszertan fejlesztésével kapcsolódik a programhoz.

A Balogh Farm Kft. harmadik láncszeme a konzorciumnak. A 800 hektáron szántóföldi növénytermesztés végző gazdaság 2011-ben kezdett ismerkedni a precíziós gazdálkodás nyújtotta lehetőségekkel, azóta eszközfejlesztéseik ezen alapszanak. Ahogy Balogh Sándor tulajdonos az eseményen kiemelte, a vállalkozás erő- és munkagép parkjával, valamint infrastruktúrájával illeszkedik a projekthez.

A 2020. szeptemberben záruló kutatás-fejlesztési projekt összköltsége 2,151 Mrd forint, melyből állami és uniós forrás 1,202 Mrd forint. A fennmaradó összeg nagyobb részét (65 %-át) a KITE Zrt. vállalta magára.

-an-

 

 

Nem szabad kapkodni az átállással 
Hadászi László, a precíziós gazdálkodás bevezetéséről:

Megfelelő alapok hiányában akarnak a gazdák olyan technológiát alkalmazni, mint például a differenciált kijuttatás. Egy gazdaság átállása a precíziós gazdálkodási módra hozzávetőlegesen 2-4 éves folyamat. Elsődlegesen más szemléletű gondolkodás, egyfajta paradigmaváltás szükséges a technológia bevezetéséhez. A mezőgazdaságban végbe menő generációváltással a fiatalok – köszönhetően a készség szintű informatikai eszközhasználatnak – könnyedén integrálják e technológiát, mint az idősebb generáció. Ugyanakkor a jól felkészült idősebb szakemberek már látják, hogy 2020 után az új, innovatív eljárások bevezetése nélkül nem fognak tudni előre lépni. A tudáshiányt kiküszöbölve felkutatják azokat szakembereket, akik képesek elsajátítani és bevezetni a precíziós gazdálkodás módszerét a gazdaságba.

Óriás KITE bemutató várható 2017-ben

Szabó Levente vezérigazgató az eseményt követően elmondta, hogy a regionális bemutatókon – köztük az I. NAK Szántóföldi Napok – továbbra is szerepelnek majd, de 2017-ben egy nagyszabású önálló rendezvényre készülnek. A nádudvari központba tervezett, több ezres látogatót vonzó esemény jó lehetőséget biztosít a társaság új logisztikai központjának bemutatására, továbbá fejlesztéseik, szolgáltatásaik megismertetésére.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!