2024. április 29. hétfő Péter

KITE mezőgép „túra”

Agro Napló
Agrárkiállítások hónapja a január, a mezőgazdasági gépkereskedők, szolgáltatók színe-java megmutatja magát a Hungexpo területén, a hazai gazdálkodó szegmensnek pedig itt nyílik lehetősége szemlézni a kereskedők kínálatát. A KITE Zrt. hagyományosan az F pavilonban rendezi be ideiglenes főhadiszállását évről évre. Csakúgy, mint a kereskedelemben, a kiállításon történő megjelenésükben sincs két egyforma év. A KITE igyekszik tematikusan bemutatni a hazai berkekben egyedülinek számító komplex szolgáltatási megoldásait a teljesség igénye nélkül.

Az idei év négy témára épült a szántóföldi szekció tekintetében: alapművelés, magágykészítés és vetés, növényápolás, valamint a betakarítás. E szegmensek köré építették fel a bemutatni kívánt gépcsoportokat, azokhoz illetve az időszakhoz igazítva kapcsolták szolgáltatásaik bemutatását. A sajtó képviselőit Balogh Viktor, a Gépkereskedelmi Üzletág igazgatója kalauzolta.

Az erőgépek csoportját hagyományosan a John Deere képviselte egy-egy taggal az 5M szériától a 8R-ig. Valamennyi traktor navigációs eszközökkel szerelt és alkalmasak a KITE RTK jelhálózatának használatára. Az 5M szériás JD-k kivételével a traktorok automata kormányzással kerülnek forgalomba. A precíziós gazdálkodás eszközeit hasznosító erőgépek mellett felvonultatták a szintén e gazdálkodási módba illeszthető Rauch Axis műtrágyaszóró gépet. Az intelligens tápanyag-kijuttató segítségével megoldható a differenciált műtrágya-kijuttatás (változó tápanyagdózis) is. Ehhez azonban előzetesen szükséges egy talajmintavételi eredményekből elkészített tápanyagtérkép felállítása.

A KITE Zrt. standját a Rabe talajművelő (alapművelő és magágykészítő) eszközei mellett kétféle vetőgép erősítette. A John Deere 750A típusjelű pneumatikus rendszerű sűrűsoros vetőgép precíz vetést tesz lehetővé. A gabonavetőgép képes a szakaszolásra a szakaszhatárok elzárásával.
A kukorica vetőgépek közül a John Deere legújabb fejlesztésű MaxEmerge szemenként vető gépét mutatták be. A MaxEmerge nem a hagyományos gravitációs módszerrel, hanem egy végtelenített, kefés továbbítóval juttatja el a magot a vetőárokba.
A vetés mellett a gép alkalmas a magágykészítésre is egy sávtisztító kombináció kiegészítéssel. KITE Jet tartállyal kiegészítve folyékony starter műtrágya együttes kijuttatása is megoldható.

A növényápolási munkákhoz az Orthman sorközművelő kultivátort ajánlja a kereskedő, kétféle kapaválasztékkal. Az európai piacon fellelhető eszközökhöz képest a robusztus felépítésű Orhtmant merev szárú kapákkal szerelik, így akár a keményebb szárú gyomokkal is könnyedén megbirkózik. A széles, sarló alakú szerszámok sekélyen dolgoznak. Lehetőség van az ún. Western Sweep kapatestekkel is szerelni. A széles, ugyanakkor meredekebb szögállású kapákkal közvetlenül a gyökérhez injektálható a tápanyag. Az adagolás és a mennyiségszabályozás a traktorfülkéből, egy terminálon keresztül történik.
Nagy hasmagasságú, önjáró permetezőgépből hozzávetőlegesen 300 darab dolgozik Magyarországon, melynek fele – a tájékoztatás alapján – John Deere márkájú. E darabszámmal piacvezetőnek számít a szegmensben.

Sajtósok gyűrűjében. Középen Balogh Viktor

Betakarítás-technikában a KITE Zrt. a John Deere T és W sorozatú kombájn egy-egy változatát vonultatta fel. Fontos információként hangzott el, hogy a forgalmazó 2016-tól a Geringhoff kukoricaadaptereit javasolja a betakarításhoz.

Összesen 8 tagból áll a John Deere 8000-res szériájú önjáró silózó család, melynek 8400 típusjelű változatát láthattuk a kiállításon. A 279–620 kW (375–832 LE) maximális teljesítménnyel bíró széria külső jegyei az egykori Porsche dizájner, Matthias Schönherr keze munkáját dicsérik.

2017-től a KITE Zrt. foglalja el a szlovén SIP mezőgépgyártó hivatalos magyarországi forgalmazójának tisztjét. A gyártó két éves garanciát vállal az általuk gyártott kaszákra, rendképzőkre, rendterítőkre.

10 éves együttműködését ünnepelte a kiállításon a JCB és a KITE Zrt. Az agrár vonalon kiemelkedőnek számító gépmárka széles kínálatával jelent meg a hazai forgalmazó a kiállításon, kezdve a csúszókormányzásútól, a teleszkópgémes változatokon át egészen a törzscsuklósig. Igazi újdonságként a JCB 541-70 AGRI Pro hajtásrendszere szolgált, ami egyesíti magában a hidraulikus és a mechanikus hajtás előnyét.

Egészen az idei évig a KITE Zrt. portfóliója hiányosnak bizonyult a takarmánykeverő-kiosztó kocsik kínálatának tekintetében. 2017-re sikeresen megállapodtak a német BVL gépgyártó vállalattal termékeik forgalmazására, melyből néhány meg is jelent a kiállításon.

A szántóföldi szekciót végül az öntözéstechnikai megoldások zárták, melyből a 30 éves együttműködéssel bíró Valmont és az Irriland márkájú berendezésekről kaptak bővebb tájékoztatást a jelenlévők.

A KITE Zrt. kínálatában a kertészeti kultúrák, illetve az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások és ajánlatok minél magasabb szintű bemutatása is szerepel. Az idei évben egy ideiglenes szőlőbirtokra kalauzolták el a látogatókat, ahová a 10 éves közös együttműködést ünneplő Pellenc megoldásait mutatták be.

-an-

 

 Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója az AGROmashEXPO AgrárgépShow kiállításon kiemelte, hogy mint a legnagyobb agrárintegrátornak a vásáron való megjelenés jó lehetőséget ad komplex szolgáltatásaik bemutatására. 2016-ot változatos évként jellemezte, hiszen az időjárás és a külső gazdasági környezet hatással volt a kereskedelemre. Ugyanakkor az  elmaradt, ki nem értékelt kertészeti és öntözési pályázatok jó lehetőséget biztosítanak az idei, illetve a következő évekre.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen neh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!