Fontos üzenetet közvetített az AXIÁL az AgrárgépShown

Agro Napló
Ez évi rendes évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow második napjára időzítette. A mezőgazdasági és építőipari gépforgalmazó cég sajtótájékoztatójának középpontjába a 2016-os évben elért eredmények, illetve a mezőgazdasági ágazatot érintő változások álltak.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője felszólalásában érintette az agráriumot érintő változásokat, illetve kitért a mezőgazdasági gépgyártás világpiaci helyzetére. Csakúgy,  mint a világ gépgyártásának összességére, úgy a német traktorértékesítésre is jellemző a csökkenés. E tendenciát tükrözi a magyar gépberuházások volumene: összességében a gazdák 5 Mrd forinttal kevesebbet fordítottak gépre 2016-ban, mint az azt megelőző évben. Ahogy a tulajdonos-ügyvezető fogalmazott, számukra a legnagyobb kihívást a szürkeimporttal foglalkozók jelentik. A magyar gazdák ha ezt az utat választják, akkor több lépcsőben jutnak hozzá gépeikhez. „Mindig elmondjuk: ha az Axiáltól vásárolnak, akkor az ellátási lánc sokkal rövidebb. A gyártó és a fogyasztó közt egyetlen erős láncszem van: Mi!”

Előzetes értékesítési terveik a vártnak megfelelően alakultak 2016-ban. Pintér Zsolt ügyvezető elmondta, hogy a 67 Mrd forint árbevétel 34%-át az Alkatrészüzletág, 27%-át a Gépüzletág, 22%-át CLAAS-gépüzletág, 8%-át a Használtgép-üzletág, 3%-át a Szervizüzletág, míg a fennmaradó 2%-ot az Építőgép-üzletág produkálta. Utóbbihoz hozzátette, hogy az üzletág földmunkagép szegmense a vártnál gyengébben teljesített, de ez a piaci környezet az elmaradt állami beruházásokkal magyarázható.

A sajtótájékoztató jó alkalmat adott az AXIÁL Kft. új fejlesztésének, a mAXI-CAM ismertetésére. Az eszköz egy sorfelismerő és munkagép-helyzetoptimalizáló automatika, mely mechanikus érzékelőkkel és kamerarendszerrel képes a sorkövetésre. Ugyanakkor ez egy erőgép és egy munkagép közötti függesztett szerkezet, amely az erőgéptől függetlenül a munkagép oldalirányú eltolására képes pl. domboldalban oldalirányú csúszás esetén. Maximális kitérése +/- 350 mm.

Az évértékelő beszédeket követően, a sajtótájékoztató végén az AXIÁL Kft. átalánydíjas szervizszolgáltatásait igénybe vevő, három kiemelt ügyfelének adott díjat. Az elismeréseket Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, a cég tulajdonos-ügyvezetője és Torgyik Attila, a Szervizüzletág igazgatója adta át a Szerencsi Mg. Zrt.-től Osvay György elnök-vezérigazgatónak, a Somodori Növénytermesztő Kft.-től Keresztes Zsolt növénytermesztési igazgatónak, valamint az IMÁR Bt.-től Csoma Géza tulajdonosnak.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Roberto Rinaldin a CLIMMAR új alelnöke

Roberto Rinaldin a CLIMMAR új alelnöke

Az olasz Roberto Rinaldint választotta alelnökévé a CLIMMAR, a mezőgazdasági gépforgalmazó cégek nemzeti szövetségeinek európai egyesülete 66. kongres...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!