2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Az N-LOCK tényleg a gyökérzónában tartja a nitrogént

Agro Napló
A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-Lock készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

A NITROGÉN számos kiemelten fontos, sejtszinten lezajló növényi folyamatban vesz részt, például a nukleinsavak előállítása, a klorofilt és az energia összetevőket, valamint az aminosavakat és fehérjék építő elemeként. (ábra)


A megfelelő NITROGÉN ellátottság hozzájárul a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, így azok ellenállóbak lesznek a betegségekkel és a környezeti hatásokkal szemben, elősegítve a magasabb és jobb minőségű termés hozamot.

A Földön bőségesen áll rendelkezésre NITROGÉN, de nem minden nitrogén forma megfelelő a növények számára. A legtöbb növény a nitrogént csak ammónium (NH4+) vagy nitrát (NO3-) formájában tudja hasznosítani.

A termelők felé a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy akkor juttassák ki a nitrogént (és olyan formában) amikor a növénynek szüksége van rá és fel tudja venni azt a kritikus fejlődési szakaszban.

A túl sok vagy éppen a túl kevés mennyiségben nitrogén károkat okozhat a növény egészségi állapotában, így a termelő számára is gazdasági következményei lehetnek.

Emellett a feladatot jelentő kihívást még tovább bonyolítja, hogy a műtrágyából származó nitrogén természetes folyamatokon keresztül - úgy mint a kimosódás vagy denitrifikáció - távozik a talajból.

A termelőknek így újból kell használniuk a műtrágyát vagy pedig megoldást kell találniuk arra, hogy a nitrogénveszteséggel járó folyamatot lassítsák, egészségesebb növények fejlődéséhez járuljanak hozzá és eredményesebb terméshozamot vigyenek végbe.

A Dow AgroSciences innovatív megoldásként az N-LOCK-ot javasolja, amelyet a nitrogénveszteség problémájának megoldására fejlesztettek ki. Az N-LOCK a növények számára lehetővé teszi a NITROGÉN  felhasználási idejének meghosszabbítását a műtrágya talajba kerülését követően.

A nitrogén trágyák hasznosulását legnagyobb mértékben befolyásoló tényező a NO3- kimosódás. Ez a folyamat ugyan csak a mozgékony, nitrát formában lévő nitrogént érinti, a talajban, de a többi nitrogén forma, mint az amid-nitrogén (karbamid) vagy az ammónium-nitrogén is rövid időn belül nitráttá alakul.

A nitrát-lemosódás a lefelé irányuló vízmozgás (talajtextúra, csapadékviszonyok) és a talaj nitrát készletének függvénye. A nitrifikáció blokkolása N-LOCK segítségével jelentősen csökkenti a lemosódás veszélyét, hiszen a hatóanyag tartalom ammónium formában marad, ami a nitráttal szemben nem mobilis.
Így a NITROGÉN a növény gyökér zónájában marad.

Az N-Lockot Magyarországon már több mint hat éve teszteli a Dow AgroSciences;  KITE Zrt.; MTA-TAKI, és a Pannon Agrártudományi Egyetem kalászos, repce és kukorica kultúrákban. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a készítmény alkalmas a kimosódás gátlására és ezen keresztül a termésátlagok növelésére.

A nitrogénstabilizáló N-Lock – hatásmechanizmusából adódóan – nitrosollal, karbamiddal és hígtrágyával együtt használható eredményesen.

A Nitrosolos kalászos és repce fejtrágyázás is hatékonyabbá válik, hiszen az első fejtrágyázáskor az állományok még jobban tolerálják a nagy dózisú nitrogén kijuttatást, ami viszont N-Lock nélkül a tavaszi csapadékkal lemosódhatna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?