2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szeresse munkáját a szakember!

Agro Napló
Landini 7-175 típusú, 175 lóerő teljesítményű mezőgazdasági vontatót vásárolt a jánoshalmi szakiskola. A Landini 7-es szériája 160-tól 215 lóerőig terjed.

A 6 hengeres erőforrás az FPT-től érkezik, turbóval, töltőlevegő visszahűtővel rendelkezik, a károsanyag-kibocsátási szabványoknak való megfelelést pedig SCR rendszerrel a motoron kívül oldja meg. A Roboshift sebességváltókat a Landini ezen szériájába a ZF szállítja, ami tulajdonképpen egy csoportonként terhelés alatt kapcsolható fél-powershift váltó, viszont a váltó feletti elektronikus kontrollnak köszönhetően a csoportok között is terhelés alatt kapcsol. A gép kényelmi és munkát támogató felszerelése teljesen 21. századi, méltán reprezentálja a szintet, ahová a Landini fennállásának 132 éve alatt eljutott. A gyártó külön kifejezte örömét, hogy ezzel a géppel hozzájárulhatott a magyar szakképzés színvonalának emeléséhez, ami számára különösen fontos fő importőrének, az Axiál Kft. központjának közvetlen közelében.

Több mint nyolcvan éve foglalkozik agrár szakemberek képzésével a jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A Bács-Kiskun megyei tanintézmény 1933-tól tartozik a Földművelődésügyi Minisztériumhoz, az iskola története egy gazda osztály indulásával indult – emlékszik vissza Taskovics Péter igazgató. Az iskolában a hatvanas-hetvenes években indult a gépészképzés – ez máig a legnépszerűbb szak. A rendszerváltás után, a kilencvenes években indult a szakközépiskolai képzés – ma már szakgimnáziumként működnek.

Az iskola hírneve messzire eljutott, egyre több és több olyan diákot veszünk fel, aki nem a megyéből jön. Messzebbről is érkeznek tanulók, van, aki Pest megyéből szeretne hozzánk jönni. Nagyon büszkék vagyunk erre, a mezőgazdasági gépész és gépésztechnikusi szak jó hírneve messzire eljutott. Persze nem csak gépésznek tanulhatnak nálunk a fiatalok, a lányok körében például egyre népszerűbb az állategészségügyi technikus szakirány, illetve továbbra is többen vesznek részt a felnőttképzésünkben.

„A diákok nem szájhagyomány útján terjesztik az iskola jó hírnevét, hanem rátermettségükkel, tudásukkal bizonyítanak: sikeresen szerepelnek a későbbi felvételiken.”

Nem csoda a jó eredmény. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, ehhez pedig megvannak a megfelelő eszközeik. A gyakorlati órákon 43 gép áll rendelkezésre, ezenfelül pedig több olyan gép is található az iskola tulajdonában, amelyeket a gyerekek naponta szétszednek, majd összeszerelnek. A képzés végére már alaposan ismerik nem csak a gépeket, de egyes alkatrészeiket is. Sokat segítenek ebben a különböző nagyobb gyártóktól érkező részegységek, például az Audi gyárból, de az Axiál-tól is gyakran érkezik a gyakorlathoz szükséges eszköz.

Az elmúlt év gazdálkodása sikeres volt – mondta el az Agro Naplónak Taskovics Péter –, így három tanműhely építésére is lehetőségük volt, illetve önerőből tudtak Landini erőgépet vásárolni – e jeles alkalmon lapunk is részt vett.

Jelenleg 440 diákja van az iskolának, közülük körülbelül 200-an kollégiumi lakók. A férőhely pedig évről évre szűkösebb: az intézmény népszerűsége töretlen, és a messzi városokból érkező diákok elszállásolása nem mindig a legegyszerűbb.

De a jánoshalmi diákok nem csak a gyakorlat miatt szeretnek iskolájukban tanulni. Az órák mellett több játékban, versenyen vesznek részt. Ezek közül az egyik legnagyobb a gödöllői Szent István Egyetemmel közösen szervezett (főszponzor az Axiál) Dr. Szabó Gusztáv Gépészvetélkedő. Részt vesznek – bár kicsit később kapcsolódtak be – az Agro Napló által szervezett versenyen is. Fontosak ezek a versenyek, hiszen ezeken az alkalmakon a nagyobb cégek is „meríthetnek” a tehetséges diákokból, a nebulóknak alkalmuk van megmutatni, mit tudnak. A képzést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, nem ritka, hogy a jánoshalmi óvodásoknak is megmutatják a tangazdaságot, az apróságok megnézhetik, mi minden zajlik a területen.

Arról már nem is beszélve, micsoda ünnep minden évben a gépes ballagás. Az idei évben rekord is dőlt: júniusban 121 géppel vonultak fel a végzős fiatalok Jánoshalma utcáin, meséli az igazgató.

„Büszkék magukra a gyerekek, és ez a legfontosabb. Szeretnénk, ha nem csak jó szakembereket nevelhetnénk belőlük, hanem olyan felnőtteket, akik igazán szeretik a munkájukat.”

-hj-

A cikk szerzője: Hardi Judi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Kék ikon keskeny nyomtávon

Kék ikon keskeny nyomtávon

Már közel 40 éve része a Landini gyár stratégiájának a specializáció és az erőforrások technológiába való integrálása. Az első gyümölcsösök számára te...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!