Kedvezményes finanszírozás alapítványi garanciával

Agro Napló
A hitelfelvételnél a készfizető kezesség bevonása számos kézzelfogható előnyt jelenthet a vállalkozások számára. Dr. Herczegh Andrást, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hogyan értékeli a tavalyi évet, milyen volt az agrárszektor teljesítménye finanszírozói szemmel?

Dr. Herczegh András

ügyvezető igazgató

Az agrárium 2014-ben rekord évet zárt, viszont a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem lett volna reális elvárás 2015-ben az eredmények további javítása.

A vállalati hitelállomány a 2014 végi, a mezőgazdaságban rekordnak számító 388 milliárd forintról, tavaly év végére 366 milliárd forintra csökkent. A csökkenés ellenére azonban látni kell, hogy a mezőgazdaság a többi szektorhoz viszonyítva egyedülállónak számít, hiszen 2010-től 2014 végéig ez volt az egyetlen ágazat, ahol több mint 20 százalékos növekedést figyelhettünk meg a hitelállományban. Fontos megjegyezni, hogy egyre több hitel mögé vonják be a bankok az alapítvány készfizető kezességét. Míg a vállalati és azzal együtt a mezőgazdasági hitelállomány csökkent, az alapítvány kezességállománya az utóbbi három évben 67,7 milliárdról 122 milliárd forintra nőtt. Egy év alatt 24 százalékot, vagyis 23,5 milliárdot növekedtünk, ami minden várakozást felülmúlt.

  

Milyen vállalkozásoknak tud az alapítvány kezességet nyújtani?

Mindenekelőtt a mezőgazdasági területen működő mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtunk készfizető kezességet, az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, valamint az élelmiszeripar egyaránt kiemelt figyelmet kap, és különböző banki termékekhez, finanszírozási igényekhez kínálunk egyedi termékeket (pl. támogatás-előfinanszírozási, integrátori hitelek). Az AVHGA állományának 85 százalékát teszik ki a mikrovállalkozások, de ezen belül a portfoliónkban egyre nagyobb arányban jelennek meg az őstermelők, a családi gazdálkodók is.

Hogyan ítéli meg a Vidékfejlesztési Programot (VP) és a már eddig megjelent pályázatokat?

A VP céljai egybeesnek az alapítvány céljaival. A kiemelt ágazatok – állattenyésztés, kertészet, élelmiszeripar – az alapítványnál már 5–10 évvel ezelőtt is fókuszterületek voltak, ezért ezekben az ágazatokban nemcsak terveink, hanem eredményeink is vannak. A VP elsősorban a kisvállalkozásokat, kisgazdaságokat juttatná forráshoz, amely, ahogy már említettem, az alapítvány célcsoportjaival is egyezik. Mi a kevésbé hitelképes vállalkozásokat segítjük, olyan vállalkozások is fordulhatnak hozzánk, amelyek egyébként nem jutnának hitelhez. Ezek a piaci szereplők jobban igénylik az alapítványi garanciát, mint a nagy, tőkeerős cégek, amelyekért sorban állnak a bankok. Segíteni azonban utóbbiaknak is tudunk, például hosszabb futamidejű vagy nagyobb összegű hitelhez is hozzájuthatnak a garanciával.

Az idei évben az agráriumban is pályázati dömpingre számíthatunk. Mit jelent ez a bankok számára?

Az agrárhitelezés ebben az évben a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően kaphat új lendületet, ez az év második felében fog majd megmutatkozni. Az alapítvány abban segíti a támogatást nyert pályázókat, hogy meg tudják valósítani a tervezett projektjeiket. Ez nagyban függ attól, hogy hozzájutnak-e a kiegészítő banki forrásokhoz. Hiszen a közvetlen támogatásokkal szemben itt nem egységnyi támogatást kapnak a cégek, hanem a beruházás 40, 50, 60 százalékát, a maradékot viszont más forrásból kell biztosítani. Ezt a forrást a vállalkozás is biztosíthatja, de általában banki hitel bevonására van szükség. Az előző költségvetési időszakban jellemző volt, hogy a támogatások egy bizonyos hányada nem valósult meg, elsősorban azért, mert a vállalkozásnak nem sikerült megszereznie a kapcsolódó banki finanszírozást. Jó lenne, ha most sikerülne zökkenőmentesebbé tenni a beruházások megvalósítását.

Hogyan néz ki egy ilyen projektfinanszírozás, milyen típusú hitel bevonására van szükség egy projekt megvalósulásához?

Nagyon összetett, több elemből álló finanszírozásról beszélhetünk a pályázatoknál. A pályázati támogatási összeg általában nem fedezi a teljes beruházást, ezért azt saját forrással szükséges kiegészíteni, vagy annak hiányában beruházási hitellel. A támogatás előfinanszírozásához külön hitelre lehet szükség. A fejlesztés lezárultával, a működtetési szakaszban is szükség van további finanszírozásra, amelyet a vállalkozók általában forgóeszközhitel segítségével fedeznek.

A hitelek különböző időpontokban válnak esedékessé, mégis az ideális az, ha az ügyfél előre átgondolja az egész folyamatát, és a finanszírozó pénzügyi intézmény partner ebben. Az előfinanszírozási, a beruházási vagy a forgóeszközhitelhez szükséges fedezet (ingatlan, eszköz, gép stb.) hiányában az AVHGA által nyújtott kezesség révén juthatnak hozzá kedvezményes finanszírozáshoz a gazdálkodók. A készfizető kezesség nem csupán megkönnyíti a hitelhez jutást, hanem amennyiben az adós nem tudja törleszteni hitelét, a fennmaradó tartozást a garanciaszervezet visszafizeti a hitelező banknak.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

telefon: (06 1) 474 5070

e-mail: office@avhga.hu

honlap: www.avhga.hu

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!