Komplex megoldás a biztonságos kukoricatermesztésért

Agro Napló
Az elmúlt évek megváltozott időjárási körülményei nagyban befolyásolják a kukoricatermesztés eredményességét. Ez a változás az átlaghőmérséklet emelkedésén túl, az időjárási szélsőségek intenzitásában is megmutatkozik. A melegedő klimatikus viszonyok hatására több, korábban csak kevesebb figyelmet kapott kártevők – mint a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke és egyes években a levéltetvek – egyre erősebben éreztetik jelenlétüket.

Kukoricatermesztésünk technológiáját át kell formálnunk ahhoz, hogy a jövőben is eredményesen és jövedelmezően tudjunk termeszteni. Ehhez szemléletváltásra van szükség. A szemléletváltás lényegi elemei, hogy az aszályos években átsegítsük a kukoricát az aszály és hőség okozta stresszes időszakokon, csapadékos esztendőkben pedig megelőzzük a fuzárium fertőzések következtében fellépő magas mikotoxin tartalom okozta értékesítési problémákat.

A Quilt Xcel bármely kukoricában használható gombaölő készítmény, amely a szármegnyúlás időszakától a virágzásig használható. Két felszívódó hatóanyagának (azoxistrobin és propikonazol) köszönhetően megfelelő preventív védelmet nyújt a kukorica helmintospóriumos levélfoltossága ellen. Gombaölő hatásán túl, kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait és jelentős mértékben hozzájárul a termés növeléséhez, minőségének javulásához.

A Quilt Xcel a teljes levélzetbe eljutva biztosítja a levelek egészségét és javítja a növény vízhasznosítási hatékonyságát, továbbá a szárazságtűrését. A készítmény jelentős zöldítő hatással is rendelkezik, növeli a zöld levélfelületet, ami hatékonyabb nitrogén-asszimilációt eredményez. Az oxidatív stressz, mint például a szárazság, a légköri aszály és a forróság serkenti a szabad gyökök képződését a sejtekben. Az azoxistrobin megnöveli a növény antioxidáns szintjét, lelassítva ezzel a szuperoxid gyökök képződését, késleltetve ezáltal a sejtöregedést, fenntartja a növény juvenil állapotát.

A Quilt Xcel, a pozitív élettani hatásainak köszönhetően, jelentősen tudja serkenteni a kukorica növekedését. Hatására erősebb gyökérzet fejlődik, így jobb lesz a növény víz- és tápanyag-hasznosítása. A hatékonyabb fotoszintézis következtében erősebb és vastagabb szár fejlődik, mivel a növény kevesebb keményítőt von el a szárból.

A Quilt Xcel gombaölő szer tehát kedvező hatást gyakorol a növény egészségi állapotára azáltal, hogy csökkenti a környezeti stressz káros hatásait, segíti a megtermékenyülést.

Használata nagyobb, kiteltebb, fajsúlyosabb és – vetőmag-előállítás esetén – jobb csírázóképességű szemeket eredményez. A készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait, ezáltal a növény kondíciójának javításán keresztül közvetve a mikotoxin termelő gombafajok megtelepedésének megakadályozásához is hozzájárulhat.

A toxinszennyeződés csökkentésére a rendelkezésre álló agrotechnikai módszerek mellett a leghatékonyabb növényvédelmi lehetőség a rovarkártevők elleni védekezés. Az Ampligo rovarölő permetezőszer, amely kukoricában is használható a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen. Két hatóanyag, a lambda-cihalotrin (50 g/l) és a klorantraniliprol (100 g/l) gyári kombinációja. A lambda-cihalotrin azonnali, taglózó hatású, míg a klorantraniliprol tartamhatással bíró, gyomorméregként ható vegyület. A két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően a lepkekártevők valamennyi fejlődési alakja ellen védelmet biztosít, így a fiatal és a fejlettebb lárvák, valamint a kifejlett imágó ellen is, mindemellett tojásölő hatással is rendelkezik. Az Ampligo előrejelzésre alapozott, időben történő kijuttatása kiváló hatékonyságú a kukorica hernyókártevői ellen és jelentős terméstöbbletet, alacsonyabb mikotoxin tartalmat eredményezhet, fokozza a termésbiztonságot.

A Quilt Xcel gombaölő szer és az Ampligo rovarölő szer együttes alkalmazásával közvetve hatékonyan tudunk védekezni a másodlagos, toxintermelő gombakórokozók, elsősorban a Fusarium fajok ellen, a megtelepedésükhöz szükséges feltételek megszüntetésével. A rovarkártétel csökkentése és a növény egészségi állapotának megőrzése, javítása – tehát a Quilt Xcel és Ampligo kukoricában történő alkalmazása – a magasabb, jobb minőségű termés és a jövedelmezőbb kukoricatermesztés záloga.

Dr. Nagy Viktor - Schipp Márton
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

Napraforgóban a legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 13. 13:29