Kultivátor újdonságok az OMIKRON-tól

Agro Napló
Az OMIKRON KFT. 1991-ben alakult magyar családi vállalkozás. Cégünk a Kecskemét melletti Hetényegyházán található. Tevékenységi körünk a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági gépgyártás.

Ma már szinte minden gazdálkodó tudja, hogy az OMIKRON széles termékskálája jó lehetőséget biztosít az alkalmazott technológiájuk kedvező bővítésére. A cég termékcsaládja és annak folyamatos fejlesztése biztosítja a termelőhelyi adottságokhoz, a szélsőséges időjárási tényezőkhöz, és a birtokméretekhez történő gépválasztás lehetőségét.

Termékpalettánk között megtalálható a simítólapos magágykészítő kombinátor, a sorközművelő kultivátor, mely piacvezető Magyarországon, középnehéz és nehéz tárcsák, lazítók többféle kivitelben, ásóboronák, gyűrűs és Cambridge-hengerek, váltvaforgató ekék, illetve Grubberek többféle elmunkáló típussal.

Sorközművelő kultivátorok gyártásában az OMIKRON KFT. ma piacvezető Magyarországon. A kultivátorokra rászerelhető az általunk gyártott OMA típusú műtrágya talajba juttató adapter, mely a kapaszárak által nyitott árokba juttatja be a fejtrágyát és azt földdel be is takarja.

A műtrágyaszóró mérete 300 és 700 kg-os. A kisebb tartályhoz elegendő a 80 LE, míg a nagyobb esetében a 110 LE javasolt. Elsőként hoztuk forgalomba a műtrágyaszórós kultivátort, így nagyon kedvező fogadtatásra talált.

A műtrágyát 40–240 kg/ha-ig tudja kiadagolni, köszönhetően a nagyon pontos adagolórendszerének. A gép sorbavetett növényi kultúrák sorközének megművelésére szolgál. A sorok távolsága 45–80 között állítható. A gépek művelő tagjai paralelogramma megvezetésűek, és 3 művelőelem felfogásra alkalmasak. A kapák talajlazítást, porhanyítást végeznek és elősegítik a nedvesség megőrzését is a talajban, valamint bekeverik a kiszórt fejtrágyát is. Kultivátoraink 3, 4, 6, 8, illetve 12 soros kivitelben készülnek 55–180 LE-igényig. Kapatípusok választhatók a hagyományos merev szárú, illetve rugós változatban.

Újdonságaink!

A kamerával figyelt sorközművelő kultivátorok pontos sorközben tartására, a sorban lévő növények gyökérzónához minél közelebbi művelésére alkalmas. Alkalmazásával a növények pontatlan vetéséből, illetve a traktoros fáradtságából adódó hibákat korrigálja, ezáltal megszünteti a kultúra kidarabolását. A termék különböző részegységekből áll, melynek összehangolásával válik a gép profi berendezéssé.

A kamera által vett képet a számítógépen futó képfeldolgozó algoritmus értékeli ki, mely először kiszűri a zavaró tényezőket (rázkódás, fényhatások, földfelszín színének változása stb.), elkülöníti a kultúrnövényeket a gyomoktól, majd megállapítja a növényi sorok relatív helyzetét a kamerához képest. Az észlelt eltérés, és annak dinamikája alapján egy vezérlő algoritmus hoz döntést a kultivátor elmozdításának szükségességéről.

A kultivátort oldalirányban hidraulikus munkahengerek mozgatják, melyek útváltó szelepeken keresztül a traktor hidraulikus egységétől kapják az elmozduláshoz szükséges olajat.

A sorközművelő legújabb fejlesztésével elkészült a kultivátorra szerelhető, komputerrel vezérelt folyékony műtrágya adagoló berendezés, mely 0 litertől 150 liter/ha mennyiségig nagy pontossággal beállítható. A berendezés alkalmas a folyékony műtrágya talajba juttatására, illetve lombtrágyázásra is. Számítógéppel történő vezérlésével, profi szivattyú alkalmazásával, megfelelő szórásképű szórófejek, lefolyócsövek kialakításával alkalmassá válik a berendezés a talaj felső rétegébe történő bejuttatásra, illetve alkalmazható lombtrágyázásra is. A felhasználó a növény fejlődési állapotának és az időjárási viszonyoknak megfelelő, számára kedvező alkalmazást választhatja. Ezáltal a berendezés alkalmazásával, amely 1 menetben történik a sorközműveléssel, hatékonyságával termésátlag-növekedést eredményez a tápanyag 100%-os hasznosításával. A berendezés pontossága, szóráskép meghatározása, mennyiség szabályozhatósága környezetkíméléssel párosul.

Omikron Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!