2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elektronikus magszámlálás és automatikus kalibráció pneumatikus gabonavetőgépeken

Agro Napló
A szemenként vető gépeken a vetés ellenőrzésére, a magkihagyások, ill. kettős vetések kontrollálására, valamint magszámlálásra, ill. hektáronként elvetett magok, a vetőmagdózis megállapítására már régóta alkalmazzák a fotocellás vetésellenőrző berendezéseket.

Ezeknél a vetőcsoroszlyánként elhelyezett szenzoroknak másodpercenként legfeljebb 50–60 nagyméretű magot kell megszámlálniuk a kis átmérőjű maglevezető csőben. A vetésellenőrző monitoron a munkasebesség beprogramozásával a vetőgép leforgatási próbája (kalibrálása) is elvégezhető velük. Az elektromos meghajtású vetőszerkezeteknél a vetőtárcsa fordulatszámának változtatásával még egyszerűbb a kalibrálás, figyelembe véve az optimális munkasebességet is. Mindez eddig ISOBUS, vagy a vetőgép saját terminál-összekötő kábele segítségével közvetített jeleken keresztül volt megvalósítható. Az elmúlt évben két új fejlesztés is napvilágot látott, amelyek a pneumatikus gabonavetőgépeken teszik lehetővé a magszámlálást és a vetőgépek gyors kalibrációját. Korábban ezeken a vetőgépeken elsősorban a magadagoló szerkezetre szerelt forgásértékelő jeladókon keresztül volt ellenőrizhető a vetőszerkezet működése.

A kivetett magmennyiséget kalibráló táblázatokkal, ill. leforgatási próbával lehetett megállapítani. Ez utóbbi esetben a magadagoló szerkezet minden egyes beállításánál a felfogott magmennyiségből lehetett meghatározni a hektáronkénti vetőmagdózist. A pneumatikus gabonavetőgépeken megjelent új magszámlálók kifejlesztését a szenzortechnika fejlődése tette lehetővé. Ezek a vetőgépek központi magtartállyal készülnek, amelynek fenékrészén kialakított különböző magmennyiségre beszabályozható magadagoló berendezés (cellás kerék, bordás henger stb.) a ventilátor légáramába juttatja a magokat, amelyek a légáram segítségével (fluidizáció) a maglevezető csöveket csoportosító elosztó kúpokba, majd onnan arányosan elosztva a maglevezető csövekbe jutnak, amelyek a vetőcsoroszlyákhoz továbbítják azokat (pl. Accord, vagy Fenix rendszer). Ezek a csövek viszonylag nagy átmérőjű, alacsony súrlódású, hajlékony levezető csövek, amelyekben a magok nagy légmennyiséggel, lebegtetve, nagy sebességgel haladva, lehetőleg sérülés nélkül érik el a vetőcsoroszlyákat. Erre azért van szükség, hogy a mag kiadagolása és a talajba juttatása közötti idő (és út is) a lehető legrövidebb legyen. Ezekkel a vetőgépekkel kalászos gabonaszemeket, vagy annál kisebb nagyságú, többnyire nagy mennyiségű (200 kg/ha) vetőmagokat vetnek ki, ezért olyan szenzorok alkalmazását tette szükségessé, hogy a teljes csőkeresztmetszetben a nagy sebességgel mozgó, nagy mennyiségű magokat is képesek legyenek egyenként megszámlálni. A piacon jelenleg két ilyen magszámláló szenzor érhető el. Mindkettő a hannoveri Agritechnica 2015 újdonsága volt. Az egyik a Väderstad forgalmazásában megjelent SeedEye, a másik pedig a Horsch által forgalmazott SeedControl.

Horsch SeedControl

A Väderstad SeedEye szenzorát a magyar Digitroll Kft. fejlesztette ki és tőle vásárolta meg a felhasználási jogokat a svéd gyártó. A szenzorok Magyarországon készülnek és két évig kizárólag a Väderstad használhatja a szenzorok által érzékelt vetőmagszámot az automatikus vetőgépkalibrációra. Ezt azért is ki kell hangsúlyozni, mert a berendezés az idei hazai AGROmashEXPO-n is „Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjban” részesült és a méltatásnál egy szóval sem említették a magyar gyökereket, pedig az Agritechnica-ról készült ismertetőkben is kiemelésre került a magyar eredet. A Digitroll az új szenzorát, BlackEYE néven a XeedSystem gabonavetés ellenőrző rendszer részeként ugyancsak elérhetővé teszi a piacon. A XeedSystem segítségével a vetőgép automatikus kalibrációja nem lehetséges, de a felhasználó ellenőrizni tudja a kijuttatott vetőmagmennyiség aktuális értékét és ha szükséges, akkor eszerint korrigálni tudja a gépkalibrációs értékeket. A Horsch Pronto, Express, Focus és Sprinter gabonavetőgépeken megjelent SeedControl berendezést pedig a német Müller Elektronik GmbH fejlesztette ki AlRidium néven. A Väderstad és a Horsch rendszere funkciójában hasonló, műszaki paramétereiben és kivitelében azonban eltérő.

A Väderstad/Digitroll SeedEye magszámláló

A SeedEye szenzornál  –  amely a Väderstad Spirit R300 és 400 S, valamint a Rapid A400-800 S és A 600-800 a pneumatikus vetőgépeken kerül alkalmazásra – Kőrösi Gergő konstruktőr elmondása szerint a maglevezető csövek keresztmetszetében beépíthető megoldásnál hat infravörös fénnyel dolgozó fotocella pásztázza rácsszerűen a csőkeresztmetszetet és 98-99%-os pontossággal megszámolja a csőben nagy sebességgel áramló gabonaszemeket. A szenzorok legnagyobb magszámlálási sebessége 250 mag/mp. A szenzor univerzális, egyenes csőszakaszokban helyezhető el, és a Väderstad vetőgépeken található Gateway boxokba van elektronikusan bekötve, ill. az E-Services vezeték nélküli vetőgépvezérlő rendszerben működtethető, ehhez csatlakoztatható az E-Control monitor és egy ISOBUS terminál is. A traktorvezető a szenzorok segítségével munka közben, folyamatosan tudja ellenőrizni a soronként kivetett magmennyiséget, ill. a vetés előtti leforgatási próbával be tudja pontosan állítani a hektáronkénti vetőmagdózist. Ez utóbbit kétféle módon is elvégezheti. Az egyik esetben a traktorban elhelyezett vezeték nélküli, E-Control monitoron beprogramozza az 1 m2 területre (a hektár tízezred részére) kivetendő magszámot, majd elvégzi a leforgatási próbát a SeedEye szenzorok segítségével, amennyiben az előzetes beállításhoz képest eltérések mutatkoznak a monitoron, módosítja a magadagoló szerkezet beállításait.

Väderstad SeedEye szenzor

A kalibráláshoz mindössze néhány (2-3) dkg vetőmagot kell felhasználni, amelynek a felfogásával nem érdemes bajlódni. Amennyiben a traktor rendelkezik ISOBUS munkagép kommunikációs rendszerrel és terminállal, úgy azt párhuzamosan használhatja az E-Control megoldással. Pl. az ISOBUS terminálon keresztül az ISOBUS vezérli a vetőgép beállításait, ugyanakkor a vetés minőségéről, a valós idejű vetési adatokról az E-Control monitor szolgáltat adatokat a vezető számára. Az ISOBUS-os adatforgalom vezetéken keresztül zajlik, míg az E-Control terminál Wi-Fi kapcsolatban áll a vetőgép Gateway boxával. A vetőgép kalibrálása E-Control monitor hiányában a klasszikus leforgatásos módszerrel is elvégezhető. A másik módszer szerint a kg/hektár értéket lehet ellenőrizni, ilyenkor az E-Control iPad alkalmazás segítségével Wi-Fi-n keresztül beprogramozható az E-Services-el rendelkező vetőgép a kívánt hektáronkénti vetőmagdózisra, majd a vetés imitálásával elvégzett leforgatással ellenőrizhető a m2-enként kivetett magmennyiség, amelyet átszámol a számítógép hektárra és megszorozza a vetőmag ezermagtömegével, pontosan megjelenik a valós vetőmagdózis. A gyakorlati tesztelések alkalmával a SeedEye 1,0–1,5%-os pontossággal volt képes a vetőmagdózis meghatározására. Egy-egy beállítással a leforgatási próba legfeljebb egy percet vett igénybe.

Horsch/Müller SeedControll magszámláló – kalibráló

A Horsch pneumatikus gabonavetőgépek csoportos magelosztó kúpjaira felhelyezhető könyökös műanyagházba beépített Müller Electronic által kifejlesztett PLANTirium optikai szenzorok hasonló elven dolgoznak, mint a Digitroll magszámlálói, ebben a berendezésben is több infravörös LED és fotocella pásztázza a maglevezető csövek keresztmetszetét. Az áthaladó magok ezeket a fénynyalábokat szakítják meg időről időre és ezeket a jeleket gyűjti össze a vetőgép monitorja. Ez a berendezés 150 mag/mp áramlási intenzitásig és 12,5 m/mp (45 km/h) áramlási sebességig dolgozik megfelelő pontossággal.

Az AIRidium szenzor egy piezo-elektromos érzékelővel ellátott berendezés, amelynek a szenzor könyökös része megtöri a magok útját, ennek köszönhetően a magok egy érzékelő lapkának koppanva jeleket váltanak ki. A szenzor ezeket a jeleket gyűjti össze és összegzi, ez alapján pedig meghatározza a szenzoron másodpercenként áthaladó magok számát.

A vetőgép fedélzeti termináljának monitorja az 1 m2-re kivetett magokat számolja meg, a beprogramozott és radarszenzorral ellenőrzött munkasebesség függvényében. Ebből az adatból képezhető a hektáronkénti elvetett magszám és a vetőmagdózis. A szenzorok pontosságát befolyásolhatja a vetőmaggal áramló por (amely eredhet a magról levált hámrészekből, tisztítatlanságból, vagy a csávázó anyag bevonatából is), ezért azok felületét speciális öntisztító és tapadásmentes anyaggal vonják be. A Müller-szenzorok is saját terminálra, vagy univerzális ISOBUS-terminálokra képesek továbbítani az adatokat, amelyek kontrollálják a beállított vetési jellemzőket, ill. kiértékelik a kalibrálási eredményeket. Ezeken túl az ISOBUS-terminálról a vetőgép beállítási adatai is átprogramozhatók. A hozzáférhető leírásokból nem derül ki, hogy a leforgatási próba WiFi segítségével iPad, vagy tablet segítségével is elvégezhető lenne.

A Lemken magtartályon belüli vetőgép leforgatója

A Lemken leforgató berendezése az előző kettőtől teljesen eltérő elven dolgozik, nem magot számlál, hanem szemtömeget mér automatikusan. A szintén a tavalyi Agritechnica-n bemutatott innováció, a központi magtartályos Lemken Solitair gabonavetőgépeken kerül alkalmazásra. Az automata mérleggel rendelkező leforgató berendezés a magtartály belsejében került kialakításra, amely egy leválasztó ciklonból, mérőedényből, mérlegből és magterítő kúpból épül fel. Kívülről kapcsolódik hozzá az injektoros magtovábbító után a fluid magszállító vezetékből irányváltóval elágaztatott csővezeték. Ezen jut el a mag a kalibráló szerkezetbe.

A Lemken új Solitair gabonavetogépe

A működtetése a traktorban található vetőgépterminálról történik. Az ellenőrző leforgatáskor a magadagoló szerkezet által a ventilátor légáramába adagolt vetőmagot az elosztókúpok irányába szállító csőben található irányváltó segítségével a vetőmagáram a magtartályba telepített automata kalibrálóba irányítható. A fluid állapotban érkező magokat egy ciklon választja le és a kalibráló mérőtartályába juttatja, majd a tartály tartalmát az automata mérleg beméri és a mérlegelési adatokat a vetőgép monitorjára továbbítja. A mérlegelés után a vetőmag terítőkúp segítségével szétterítésre kerül a magtartályban található vetőmaghalmazra. A munkasebesség, valamint a munkaszélesség beprogramozásával a terminál kiszámolja a leforgatási próba eredményeként megállapított vetőmagdózist.

Amennyiben korrekcióra van szükség, úgy a vetőgépmonitor (és/vagy az ISOBUS-terminál) segítségével módosíthatók a vetőmag-adagolási adatok és a kalibráció megismételhető.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!