2024. február 22. csütörtök Gerzson

IRTEC – ÖNTÖZÉS (x)

Agro Napló
A gazdatársadalom tudatosan törekszik arra, hogy mind a kertészeti, mind pedig a szántóföldi kultúrában a lehető legjobb minőségű és mennyiségű terményt állítsa elő. Az intenzív gazdálkodás egyik meghatározó eleme a komplex módon kialakított és szakszerűen folytatott öntözéses termesztés.

Az IRTEC szivattyú és öntöződob gyártó cég termékei hazánkban régóta sikeresen teljesítenek, amely köszönhető a teljes tűzihorganyzással készült erős szerkezeti felépítésnek mely az időjárási viszontagságainak tartósan ellenáll. Az öntöződobok, automatikus menetszámfüggő sebességkorrekcióval rendelkeznek mely a dombos területeken is biztosítja az egyenletes és arányos vízkijuttatást.

Az öntözővíz kijuttatásának legegyszerűbb módja alapkivitelben az öntözőkocsira szerelt vízágyú, bár figyelembe kell venni, hogy a vízágyús öntözés hatékonysági mutatója csak kb.: 60-65%, amely a párolgási veszteségből adódik. Magyarországon több – szerkezeti felépítésében (huzalkonzol, rácskonzol) jelentősen eltérő – konzol vásárolható meg. A konzolok /19m-től 80m-ig/ tűzihorganyzott acél szerkezeti elemekből épülnek fel, amelyek így sokkal strapabíróak, és jobban ellenállnak az időjárás okozta anomáliáknak.

A hatékonysági mutató – amely elérheti a center pivot öntözőrendszerek szintjét – 80-85%-os. Ez azt jelenti, hogy akár 40%-kal több víz hasznosul a konzol esetében a vízágyúhoz képest. A konzolos öntözés további előnye, hogy nem jellemző olyan talajtömörödés, mint a vízágyús öntözés esetében.

Az önbeálló stabilizátor toronynak köszönhetően dombos illetve egyenetlen terepviszonyoknál is tökéletesen működik, magassága pedig a különböző kultúrákhoz könnyedén adaptálható!

Fontos kiemelni, hogy az öntöződobok /DN100, 110, 125, 140/ a szántóföldi növénykultúrák mellett a kertészetekben és szőlészetekben is használhatóak, a lomb alatti öntözőkocsival tökéletes vízeloszlást garantálnak. Nem csak alulról, de felülről is történhet az öntözés a korábban említett vízágyú-magasításával. Ez a módszer például almaültetvény esetében a nyári kánikula káros, minőségrontó hatásának ellensúlyozására is használható.

A kis- illetve közepes méretű csőátmérővel készült dobok /DN63, 75, 82, 90/ elsősorban vetemények, zöldségfélék (kertészeti kultúrák) felső öntözésére szolgálnak.

A kisebb öntöződobok DN50mm csőátmérőtől elérhetőek, amelyekkel foci, cross illetve golf pályák mobil öntözését tudják könnyedén megvalósítani.

Az IRTEC gyár a precíziós gazdálkodásban látja a jövőt, amelyre már nem kell várni, hiszen a TR3-as vezérléssel már akár otthonról is nyomon tudjuk követni az öntözési rendszerünket, legyen szó akár adott öntözési cikluson belüli szektorális szakaszolásról.

Távolról azonnal lekérdezhető és állítható funkciók:

  • Késleltetett öntözés indítás
  • Késleltetett szelepzárás csévélés után
  • Késleltetett csévélés
  • Zárás nyomáseséskor
  • Öntözési idő beállítása
  • Négy zónás, külön-külön mm-ben beállítható esőztetés

Az IRTEC szivattyúk lehetnek szabad tengelyvégesek, traktor meghajtásúak vagy dízelmotorral összeépített szivattyú gépegységek, melyek akár 200 LE feletti teljesítményben is elérhetőek, és az egyedi igények szerint konfigurálhatóak. A SZEGÁNA Kft. az IRTEC öntöződobok hazai forgalmazójaként vállalja öntözőrendszerek, szivattyútelepek tervezését és kivitelezését, komplett szolgáltatással, amelybe még a vízjogi engedélyek beszerzésének ügyviteli rendszerében történő eligazítás is bele tartozik.

Amennyiben a leghatékonyabban szeretni öntözni úgy a CHAMSA gyár lineárjait, center pivot- és hibrid öntözőrendszereit ajánljuk figyelmébe. Ezek az öntözőrendszerek, maximális hatékonysággal tudnak dolgozni és az öntözendő terület sajátosságaink megfelelően kerülnek megtervezésre, legyártásra, kiépítésre. Öntözési igény esetén keresse a SZEGÁNA Kft. területileg illetékes kollégáit!

Balla Máté Iván

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!