Mezőgépészeti kutatás-fejlesztés, Az Év Magyar Mezőgépe

Agro Napló
Az évente megrendezendő AGROmashEXPO és AgrárgépShow, valamint társrendezvényei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mezőgazdasági szakemberek, a mezőgép-forgalmazók, -gyártók és kutató-fejlesztő szakemberek körében. A nagyszámú mezőgépet és gépújdonságot felvonultató kiállítás mellett számos színvonalas szakmai program lebonyolítására is sor került.

Ezek közé sorolható a 2016. január 29-én a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, valamint az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága által szervezett „A mezőgazdasági járószerkezetek fejlesztési irányai” c. konferencia.

A konferencia megnyitó momentumát dr. Kerényi György megnyitója (1. kép) után a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft. által alapított „Az év magyar mezőgépe innovációs díj” – melyet a hazai mezőgépipar fejlesztésének elismerésére hoztak létre – átadása képezte.


1. kép: a konferencia megnyitása (Fotó: Forgács T.)

Az innovációs díj évente egyszer a legrangosabb hazai mezőgazdasági gépkiállításon kerül odaítélésre és átadásra. Az ünnepélyes díjátadás is fontos része a hazai mezőgépészeti kutatás-fejlesztési tevékenységnek, és jól szemlélteti annak a gyakorlatban megvalósított eredményeit.

A 33. kiállításon részt vevő közel 21 hazai gépgyártó újdonságaiból került kiválasztásra az elismerésben részesülő díjazott termék. A kiválasztást meghatározott kritériumok alapján a mezőgépgyártó szakmában a kutatásfejlesztés, és a gyakorlatban elismert szakemberekből álló héttagú Bíráló Bizottság végezte. A Bíráló Bizottság munkáját dr. Jóri J. István egyetemi tanár ismertette.

A Bíráló Bizottság a kiállított gépek sorában számos, a mezőgazdasági, technológiai munkaműveletek kiváló munkaminőségben történő elvégzésére alkalmas, magas műszaki színvonalú, jól megtervezett és fejlett gyártástechnológiával legyártott konstrukciót szemrevételezett, látott. Ezek közül is kiemelkedett:

  • a LINAMAR Zrt. Oros Divíziója által kifejlesztett SUN rezgőtálcás, szárzúzós napraforgó adaptercsalád. A 70-75-76,2 cm-es sortávolságú adapterek különleges kialakítású tálcasorok, és a behúzó lánckerékre ékelt sántakerék által keltett tálcarezgetés következtében minimális tányér- és pergési veszteséggel dolgoznak. A szedőegységtől független talajkövetéssel működő mechanikus szárzúzó alkalmazásával pedig az üzemeltető munkaműveletet takaríthat meg;
  • az OMIKRON Kft. folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas tápkultivátora is nagyszerű innovációs megoldásokat tartalmazott. A 600 l tartálytérfogatú tápkultivátoron, azontúl, hogy a kiadagolás szinkronizálva van, a haladási sebességgel a kiadagolt mennyiség a traktorfülkéből a kiállított gép termináljával manuálisan szabályozható. Amennyiben ISOBUS adatátviteli lehetőség van a kiépített terminál nitrogénérzékelő szenzorokkal elkészített táblatérkép alapján, precíziós kijuttatást is lehetővé tesz.

A Bíráló Bizottság végül is komoly szakmai mérlegelés után „Az év magyar mezőgazdasági gépe 2016. innovációs díj” elismerésben a FRAMEST Kft., illetve az általa gyártott „Kreator” fantázianevű síkvázas magágykészítő gépcsaládot részesítette.

Az új 7 és 8 méteres síkvázas kombinátor mellső és hátsó simítói között helyezkednek el 5 sorban a rugós kombinátorkapák.

Elöl opcióban szerelhető a merevszárú mellső lúdtalpkapa, hátul pedig vagy a rugós pálcás borona, vagy a lezáró henger. Ezen kiegészítő modulokkal a talajok széles skáláját tudja jó minőségben megművelni.

Dr. Jóri J. István szakmai bemutatóját követően a díjat, az elismerő oklevelet és a serleget dr. Kerényi György, a GTE Mezőgépipari Szakosztályának elnöke és Horváth Roland, a Magyar Mezőgazdaság Kft. marketingigazgatója és a Bíráló Bizottság elnöke adta át Nyárádi Attilának, a FRAMEST Kft. ügyvezető igazgatójának (2. kép).


2. kép: a díjazott képviselője a serleggel és oklevéllel (Fotó: Forgács T.)

Az innovációs díj ünnepélyes átadása után Antos Gábor vezette le a hazai mezőgépészeti kutatás-fejlesztések legújabb eredményeivel foglalkozó szakmai konferenciát.

A konferencia előadásai a mezőgazdasági járószerkezetek fejlesztési irányaival foglalkozott, a szakma e terület meghatározó szakemberei tartottak elméleti és gyakorlati kérdésekkel foglalkozó előadásokat az alábbiak szerint:

  • Talajkímélő járószerkezetek fejlesztési irányai és gyakorlati megoldásai

    Jóri J. István, BME – Antos Gábor
  • Traktor gumiabroncsok energetikai vizsgálatának tapasztalatai

    Szente Márk – Kovács László, NAIK MGI
  • A Zuidberg High Speed gumihevederes járószerkezet koncepciója

    Dér Attila, Deraland Kft. – Gerben Klungel, Zuidberg B.V.
  • Gumiabroncsos és gumihevederes járószerkezetek összehasonlító értékelése

    Hudoba Zoltán, NAIK MGI – Kocsis László, NAIK MGI

Az előadások összefoglaló ismereteket, tájékoztatást adtak a mezőgazdasági járószerkezetek és a talaj kölcsönhatásain – talajszerkezet, talajtömörödés, kifejthető vonóerő vonatkozásában – végzett kutatás-fejlesztés legújabb eredményeiről.

Dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!