Az N-Lock (nitrogén stabilizátor) szerepe és hatása a nitrogén hasznosulására

Agro Napló
A nitrogén felhasználás hatékonyságának a növelésére számos lehetőség adódik. Az egyik szerint a legfontosabb, hogy a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig kell tud ammónium (NH4+) formában tartani, ami növeli a növény rendelkezésére álló tápanyag mennyiségét, így növeli a termést és a minőséget. Mivel a növény több nitrogént képes beépíteni a szervezetébe, ezért a kijuttatott tápanyagok kisebb arányban szenvednek veszteséget (csökken a talajvízbe jutó nitrát és a levegőbe kerülő üvegház hatású gázok mennyisége. 

A nitrogén stabilizátorok beavatkoznak a nitrifikációs folyamatokba azáltal, hogy gátolják a lebomlást végző baktériumok élettevékenységét. Így az ammónium átalakulása gátolt nitrit, majd nitrát formájába. Nagyobb mennyiség marad stabilabb formában, ezért a növény hosszabb ideig képes felvenni a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló nitrogén. Miután elvesztik hatásukat, a nitrifikációs folyamat újra elindul és a megmaradt ammónium nitritté, majd nitráttá alakul, amit a növény a fejlődése ebben az időszakában szintén fel tud venni. Összességében a kijuttatott nitrogénből a növény többet tud hasznosítani és kevesebb megy veszendőbe. Így növekszik a termés, illetve a csökken az esélye a talajvízbe történő kimosódásnak és a levegőbe történő denitrifikációnak. A kijuttatott szerves vagy szervetlen nitrogén tartalmú trágyákat hatékonyabban használják fel a kultúrnövények.


Hatás a környezetre

Franciaországi 2013-as kísérletekben vizsgálták az N-Lock hatását a környezetszennyezés csökkentésére. Ezekben megállapították, hogy a silókukorica termesztésben hígtrágya alkalmazása mellett az N-Lock 33 %-kal csökkentette az egységnyi területről kibocsátott N2O mennyiségét, 37 %-al nőtt a nitrogén visszatartása. Németországban 2013-as vizsgálatokban kimutatták 4 kísérlet átlagában silókukoricában, hogy a tavaszi N-Lock kezelést követő 8 hét múlva a talaj felső 30 cm-es rétegében több, mint 50 %-al több nitrogént volt található, mint kezelés nélkül. A 30-60 cm-es rétegben már csak 30 %-al több nitrogént találtak. Szemes kukoricában hasonló arányokat tapasztaltak. A felső talajrétegben több, mint 60 %-kal volt nagyobb a nitrogén mennyisége, míg a mélyebb rétegekben ennek aránya „csak” 40 % volt (2. ábra).


TECHNOLÓGIA KALÁSZOS GABONÁBAN

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni az első fejtrágyázás alkalmával. Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során be kell tartani a folyékony nitrogén trágyázás szabályait. Ezek a következők:

  • Felhasználás előtt alaposan felrázandó
  • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar
  • nagyon durva cseppek: 1000 mm felett
  • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű fúvóka vagy ütközőlapos: 06-08
  • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h
  • szeles idő után várni kell néhány napot
  • álló helyzetben ne „nyomassuk meg a gépet”
  • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni
  • tűző napsütésben nagyobb a perzselés veszélye

A kezeléseket célszerű minél hamarabb elvégezni, amíg a növényzet be nem borítja a talajfelszínt. Az N-Lock-al a talajt kell kezelni. Az N-Lockot közvetlenül a permetezés előtt kell a tartályba tenni. A permetlé készítése során folyamatosan kell a tartályba adagolni az N-Lockot a minél homogénabb eloszlás miatt.

Tavasszal nem szükséges megosztani a kijuttatandó nitrogén műtrágyát, mivel ha egy adagban, kora tavasszal juttatom ki N-Lock-al, akkor a második kijuttatás elhagyható, ami a sűrű áprilisi időszakban pénzt, időt és kapacitást takarít meg.

Az N-Lock használata különösen ajánlott azoknak a kalászos gabona termelőknek, akik folyékony nitrogént használnak fejtrágyázásra és legalább 100 kg/ha nitrogén hatónyagot alkalmaznak tavaszi fejtrágyázásra. Csapadékos viszonyok vagy az öntözés elősegíti a hatást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02